İlkokullarda İngilizce dersinde dijital oyun kullanımının öğrenci motivasyonu ve sınıf iklimine etkisinin incelenmesi
An investigation of the effect of digital game use in English lessons at primary schools on student motivation and classroom climate
  1. Tez No: 962864
  2. Yazar: NEVŞAN ÇELİK KARABACAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP AKIN DEMİRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital oyunlar, Öğrenci motivasyonu, Sınıf iklimi, Ġlkokul, Ġngilizce öğretimi, Karma araĢtırma, Digital games, student motivation, classroom climate, primary school, English language teaching, action research
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Bu araĢtırmada, ilkokul 3. sınıf Ġngilizce derslerinde dijital oyun kullanımının öğrencilerin motivasyonu ve sınıf iklimi üzerindeki etkileri incelenmiĢtir. ÇalıĢmanın temel amacı, dijital oyunların öğrencilerin derse olan ilgisini ve katılımını artırıp artırmadığını, sınıf içi etkileĢim ve sosyal ortamı nasıl Ģekillendirdiğini ortaya koymaktır. Ayrıca, dijital oyunların öğretim sürecine entegrasyonunun öğrencilerin derse olan motivasyonları ve sınıf içi etkileĢimleri üzerindeki etkileri değerlendirilmiĢtir. Yöntem: AraĢtırmada karma araĢtırma modeli kullanılmıĢtır. ÇalıĢma, EskiĢehir ili Odunpazarı ilçesinde bir ilkokulun 3. sınıfında öğrenim gören 26 öğrenciyle yürütülmüĢtür. Uygulama süreci 7 hafta sürmüĢ, süreç boyunca çeĢitli dijital oyunlar Ġngilizce derslerinde kullanılmıĢtır. Veri toplama araçları olarak motivasyon ölçeği, sınıf iklimi ölçeği, yarı yapılandırılmıĢ öğretmen görüĢmeleri ve araĢtırmacı günlüğü kullanılmıĢtır. Nicel veriler SPSS programında analiz edilmiĢ, nitel veriler ise betimsel analiz yöntemiyle değerlendirilmiĢtir. Bulgular: AraĢtırma sonucunda, dijital oyunların öğrencilerin Ġngilizce dersine yönelik motivasyonunu artırdığı ve sınıf içi etkileĢimi olumlu yönde etkilediği belirlenmiĢtir. Öğrenciler, dijital oyunlar sayesinde derse daha istekli katılmıĢ, grup çalıĢmalarında iĢ birliği ve iletiĢim becerileri geliĢmiĢtir. Ayrıca, öğretmen görüĢmeleri ve araĢtırmacı günlüğü verileri, dijital oyunların sınıf ortamında olumlu bir atmosfer oluĢturduğunu göstermiĢtir. Ancak, bazı öğrencilerin teknik sorunlar nedeniyle oyunlara 2 eriĢimde zorluk yaĢadığı ve grup çalıĢmalarında bazı öğrencilerin pasif kaldığı gözlemlenmiĢtir. Sonuç ve Öneriler: Dijital oyunların ilkokul Ġngilizce derslerinde kullanılması, öğrencilerin motivasyonunu ve sınıf iklimini olumlu yönde etkilemektedir. Bu nedenle, öğretmenlerin derslerinde dijital oyunlara daha fazla yer vermeleri önerilmektedir. Ayrıca, teknik sorunların önüne geçmek için gerekli altyapı hazırlıkları yapılmalı ve grup çalıĢmalarında tüm öğrencilerin aktif katılımı sağlanmalıdır. Gelecekteki araĢtırmalarda, farklı sınıf düzeylerinde ve daha uzun süreli uygulamalarla dijital oyunların etkisi daha kapsamlı Ģekilde incelenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, the effects of using digital games in 3rd grade primary school English lessons on students' motivation and classroom climate were examined. The main aim of the study is to reveal whether digital games increase students' interest and participation in the lesson and how they shape classroom interaction and the social environment. In addition, the effects of integrating digital games into the teaching process on students' motivation and classroom interactions were evaluated. Method: Mixed methods research model was used in the study. The research was conducted with 26 students studying in the 3rd grade of a primary school in the Odunpazarı district of EskiĢehir. The implementation process lasted for 7 weeks, during which various digital games were used in English lessons. Data collection tools included a motivation scale, classroom climate scale, semi-structured teacher interviews, and a researcher's diary. Quantitative data were analyzed using the SPSS program, while qualitative data were evaluated using descriptive analysis. Findings: The results of the study showed that digital games increased students' motivation towards English lessons and positively affected classroom interaction. Thanks to digital games, students participated in lessons more willingly, and their cooperation and communication skills improved during group work. In addition, data from teacher interviews and the researcher's diary indicated that digital games created a positive atmosphere in the classroom. However, it was observed that some students had difficulties 4 accessing the games due to technical problems, and some students remained passive during group work. Conclusion and Suggestions: The use of digital games in primary school English lessons positively affects students' motivation and classroom climate. Therefore, it is recommended that teachers include more digital games in their lessons. In addition, necessary infrastructure preparations should be made to prevent technical problems, and all students should be encouraged to participate actively in group work. In future studies, the effects of digital games can be examined more comprehensively with different grade levels and longer-term implementations.