Konya il merkezinde havada bulunan SO2, NH3 ve duman konsantrasyonlarının meteorolojik faktörlerle ilişkisinin araştırılması
An Investigation of relationship between concentrations of SO2, NH3 and smoke in air, and meteorological factors in the city center of Konya
  1. Tez No: 96291
  2. Yazar: FATMA DİDEM SÖYLEYİCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞÜKRÜ DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hava kirliliği, kükürtdioksit, amonyak, duman, meteorolojik faktörler, Air pollution, sulfur dioxide, ammonia, smoke, meteorological factors
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA İL MERKEZİNDE HAVADA BULUNAN KÜKÜRTDİOKSİT (S02 ), AMONYAK (NH3) VE DUMAN KONSANTRASYONLARININ METEOROLOJİK FAKTÖRLERLE İLİŞKİSİNİN ARAŞTDULMASI Fatma Didem SÖYLEYİCİ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Ana BUim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Şükrü DURSUN 2000, 69 Sayfa JurhProf. Dr. Kemal GÜR Doç. Dr. Şükrü DURSUN Doç. Dr. Yunus ÇENGELOĞLU Bu çalışmada, şehir merkezindeki havada bulunan kükürtdioksit (SO2), amonyak (NH3) ve duman konsantrasyonlarının meteorolojik faktörlere göre değişimi araştırıldı. Şehir merkezindeki istasyondan, altı aylık süre ile günlük olarak alman numuneler analiz edildi. Günlük olarak analiz edilen SO2, NH3 ve duman verilenden kirlilik konsantrasyonları hesaplandı. Ölçülen SO2, NH3 ve duman konsantrasyonlarıyla meteorolojik faktörler arasındaki ilişkiler istatistiksel yöntemler kullanılarak araştırıldı. Her bir konsantrasyonun her parametre için değişiminde lineer regrasyon kullanılırken, her bir konsantrasyonun dört meteorolojik veriye göre değişimi için çoklu regrasyon uygulandı. Çoklu regrasyon sonuçlarına göre meteorolojik faktörlerin haftalık ortalama değerleri ile kirletici parametrelerin haftalık ortalama değerleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master Thesis AN INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN CONCENTRATIONS OF S02, NH3 AND SMOKE IN AIR, AND METEOROLOGICAL FACTORS IN THE CITY CENTER OF KONYA. Fatma Didem SÖYLEYİCİ Selçuk University Institute of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor: Ass. Prof. Dr. Şükrü DURSUN 2000, 69 Pages Jury: Prof. Dr. Kemal GÜR Doç. Dr. Şükrü DURSUN Doç. Dr. Yunus ÇENGELO?LU In this study, the changes in concentrations of SO2, NH3, smoke in air were searched with respect to meteorological factors in city center. Daily air samples collected from a station in the city center were analyzed for six months. Pollutant concentrations were calculated from the daily analyzed data of SO2, NH3, smoke. The relationships between the measured concentrations of S02, NH3, smoke and meteorologicals factors are investigated by statistical methods. For each concentration with respect to each meteorological factor, linear regression is applied whereas multiple regression is applied for each concentration with respest to four meteorological factors. Then it has been observed that there is a significant relationship between weekly mean values of meteorological factors and pollution parameters according to the multiple regression results.