Yoğun bakım hemşirelerine verilen deliryum risk yönetimi eğitiminin etkinliğinin incelenmesi
Investigation of the effectiveness of training on delirium risk management given to intensive care nurses
  1. Tez No: 962931
  2. Yazar: ASLI KAYHI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYDAN AKKURT YALÇINTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Deliryum, risk yönetimi, Yoğun bakım ünitesi, hemşirelik, Delirium, risk management, intensive care unit, nursing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırma, yoğun bakım hemşirelerine verilen deliryum risk yönetimi eğitiminin etkinliğini belirlemek amacıyla gerçekleştirildi. Araştırma ön test ve son test olarak kontrol grupsuz yarı deneysel yapıldı. Araştırmanın evreni Temmuz 2024-Ocak 2025 Kocaeli ilindeki bir eğitim araştırma hastanesinde çalışan hemşirelerden (n:80) örneklemi ise araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 68 hemşire oluşturdu. Araştırma verileri ''Hemşirelerin Tanımlayıcı Özellikleri Formu'', ''Hemşirelerin Deliryum Risklerine Yönelik Farkındalıklarını Değerlendirme Formu'' ve '' Hasta İzlem Formu '' ile toplandı. Veriler SPSS for Windows 22 programı ile analiz edildi. Araştırmada ''Hemşirelerin Deliryum Risklerine Yönelik Farkındalıklarını Değerlendirme Formu'' öntest puan ortalaması 21,84±2,148 iken, eğitim sonrasında yapılan sontest puan ortalaması 26,84±2,176'ya, Üçüncü ayda izlem puanı ortalaması ise 26,88±2,269 olarak belirlenmiştir. Eğitimin hasta bakımına etkisi incelendiğinde; Eğitim öncesinde %44,3 olan fiziksel kısıtlama oranı ise, eğitim sonrasında %38,2'ye düşmüş, ancak, bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p=0,243). Eğitimin bakıma etkisinin etkileri desteklenmek amacıyla bakılan, ajitasyon görülme oranı %46,4 iken, eğitim sonrasında bu oran %30,3'ene düşerek anlamlı düzeyde azalmıştır (p=0,018).Hastaların 1. gün GKS puanları incelendiğinde eğitim öncesi (12,750±1,444) ve sonrası (12,450±1,261) puan ortalamalarında anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir (p=0,130). 3. gün GKS puanlarına bakıldığında ise, eğitim öncesi grupta 3. gün GKS puanı 11,290±1,808 iken, eğitim sonrası grupta bu değer 12,090±1,467 yükselmiştir. Bu fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0,001) . Bu çalışma yoğun bakım hemşirelerine verilen deliryum risk yönetimi eğitimin deliryuma ilişkin farkındalık bilgi düzeylerini artırdığı ve bilginin kalıcı olduğu, hasta bakımına etkisinde pozitif etkileri olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effectiveness of delirium risk management training provided to intensive care nurses. The study was conducted as a quasi-experimental design with pre-test and post-test measurements and no control group. The study population consisted of nurses (n:80) working at an education and research hospital in Kocaeli Province between July 2024 and January 2025, and the sample included 68 nurses who met the inclusion criteria for the study. Research data were collected using the 'Nurses' Descriptive Characteristics Form,' 'Nurses' Awareness of Delirium Risks Assessment Form,' and 'Patient Monitoring Form.' Data were analysed using SPSS for Windows 22. In the study, the pre-test average score for the 'Nurses' Awareness of Delirium Risks Information Form' was 21.84±2.148, while the post-test average score after the training was 26.84±2.176. The follow-up score average at the third month was determined as 26.88±2.269. When the effect of the training on patient care was examined, the physical restraint rate, which was 44.3% before the training, decreased to 38.2% after the training; however, this difference was not found to be statistically significant (p=0.243). The effects of the training on care were supported by the fact that the incidence of agitation, which was 46.4% before the training, decreased to 30.3% after the training, a statistically significant decrease (p=0.018). When the patients' GCS scores on day 1 were examined, no significant difference was found between the pre-training (12.750±1.444) and post-training (12.450±1.261) mean scores (p=0.130). When examining the GCS scores on day 3, the GCS score on day 3 was 11.290±1.808 in the pre-training group, while this value increased to 12.090±1.467 in the post-training group. This difference is statistically significant (p=0.001). This study found that delirium risk management training provided to intensive care nurses increased their awareness and knowledge levels regarding delirium, that this knowledge was retained, and that it had positive effects on patient care.