Kalp ve damar cerrahisi yoğun bakım hemşirelerinin deliryum hakkında bilgi düzeyleri
Knowledge levels of cardiovascular surgery intensive care nurses about delirium
  1. Tez No: 757912
  2. Yazar: DERYA SARIDAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyovasküler Cerrahi Girişimler, Yoğun Bakım, Deliryum, Hemşirelik, Cardiovascular Surgical Procedures, Intensive Care, Delirium, Nursing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışma kalp ve damar cerrahisi yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin deliryum hakkında bilgi düzeylerinin incelenmesi amacı ile tanımlayıcı tipte gerçekleştirildi. Yöntem: Araştırmanın evrenini İstanbul ili sınırlarında yer alan bir eğitim araştırma hastanesi oluşturmakta olup örneklem seçimine gidilmemiştir. Kalp ve damar cerrahisi yoğun bakım ünitesinde çalışan ve çalışmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden (n=73) hemşire ile çalışma gerçekleştirilmiştir. Araştırma verilerinin toplamasında“Sosyodemografik ve Tanıtıcı Bilgiler Formu”ve hemşirelerin deliryum hakkında bilgi düzeylerini ölçen“Yoğun Bakım Hemşireleri İçin Deliryum Bilgi Testi”kullanıldı. Elde edilen veriler SPSS 21.0 programı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Yapılan çalışma sonucunda: Kalp ve Damar Cerrahisi Yoğun Bakım Ünitesi (KVCYBÜ) hemşirelerinin sosyodemografik özelliklerine bakıldığında; çalışmanın yürütüldüğü KVCYBÜ hemşirelerinin %72,6 kadın, %63'ünün bekâr, %58,9'unun 26-30 yaş aralığında, %84,9 'unun lisans mezunu, %71,2' sinin 1-5 yıl mesleki deneyimi olduğu, %56,2' sinin 3 yıldan fazla bulunduğu birimde çalıştığı, %57,5' inin 1-2 hastanın bakımından sorumlu olduğu, %90,4' ünün haftalık çalışma saatinin 40-60 aralığında olduğu, %84,3' ünün gece gündüz karışık çalıştığı, %54,8' inin deliryum hakkında eğitim aldığı, %78,1' inin yaşlı bireyle yaşamadığı, %83,6' sının psikiyatrik sorunu olan bireyle yaşamadığı belirlendi. Hemşirelerin“deliryum bilgi toplam”puan ortalaması 18,219 ± 3,888,“deliryum risk faktörleri ve nedenleri”puan ortalaması 6,603 ± 1,963,“deliryum sonuçları”puan ortalaması 2,548 ± 0,646,“deliryum değerlendirmesi”puan ortalaması 1,863 ± 0,902,“deliryumun farmakolojik ve farmakolojik olmayan yönetimi”puan ortalaması 5,438 ± 1,3648 olarak bulundu. Sonuç: Genel olarak çalışmaya katılan 73 hemşirenin deliryum hakkında bilgi düzeylerinin orta düzeyde olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was carried out in a descriptive type to examine the level of knowledge about delirium of nurses working in the cardiovascular surgery intensive care unit. Method: The universe of the research is a training and research hospital located in the province of Istanbul, and sample selection was not made. The study was conducted with a nurse working in the cardiovascular surgery intensive care unit (n=73) who voluntarily agreed to participate in the study.“Sociodemographic and Descriptive Information Form”and“Delirium Knowledge Test for Intensive Care Nurses”, which measures the knowledge level of nurses about delirium, were used to collect the research data. The obtained data were analyzed using the SPSS 21.0 program. Result: As a result of the study: When the sociodemographic characteristics of the Cardiovascular Surgery Intensive Care Unit (KVCYBU) nurses were examined; 72.6% of the ICU nurses in which the study was conducted were female, 63% were single, 58.9% were between the ages of 26-30, 84.9% were undergraduate graduates, 71.2% had 1-5 years of professional experience. , 56.2% worked in the unit for more than 3 years, 57.5% were responsible for the care of 1-2 patients, 90.4% worked in the range of 40-60 weekly working hours, 84.3% were at night it was determined that they worked mixed during the daytime, 54.8% of them were educated about delirium, 78.1% of them did not live with an elderly individual, 83.6% of them did not live with an individual with a psychiatric problem. The mean“delirium knowledge total”of nurses is 18,219 ± 3,888, the mean of“risk factors and causes of delirium”is 6.603 ± 1.963, the mean of“delirium results”is 2,548 ± 0.646 ,“delirium assessment”mean 1.863 ± 0.902 ,“pharmacological and non-pharmacological management of delirium”mean 5.438 ± 1.364 8 found. Conclusion: In general, it was concluded that the knowledge of 73 nurses participating in the study about delirium was moderate.