Radyoterapı̇nı̇n meme kanserlı̇ hastalarda bazı yenı̇ interlökı̇n sevı̇yelerı̇nin üzerı̇ne olan etkı̇sı̇nin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of radiotherapy on some new interleukin levels in breast cancer patients
- Tez No: 962933
- Danışmanlar: PROF. DR. ESER KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: ELISA, Göğüs Kanseri, İmminoterapi, İnterlökin-35, İnterlökin-39, İnterlökin-40, İnterlökin-41, Radyo Terapi, Breast Cancer, ELISA, Imminotherapy, Interleukin-35, Interleukin-39, Interleukin-40, Interleukin-41, Radio Therapy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Meme kanseri, dünya genelinde kadınlar arasında en yaygın görülen malign (kötü huylu) tümördür. Yeni tanımlanan interlökinlerin (IL'lerin) fonksiyonu hâlâ net olarak bilinmemekte olup, bu interlökin seviyelerinin meme kanseri riski veya hastalık üzerindeki etkisi de belirsizdir. Bu çalışma, yeni tanımlanan interlökinlerin meme kanseri tedavisinde, özellikle radyoterapi öncesi ve sonrasında rolünü ve etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, söz konusu interlökinlerin meme kanseri gelişimindeki rollerini özellikle radyoterapi sürecinde anlamak ve bu bağlamda yeni tedavi hedefleri ve stratejileri ortaya koymaktır. Çalışmaya meme kanseri tanısı almış 25 kadın dahil edilmiştir. Radyoterapi öncesi ve sonrası olmak üzere iki kez kan örneği alınmış, IL-35, IL-39, IL-40 ve IL-41 seviyeleri ELISA kiti kullanılarak belirlenmiştir. IL-35, IL-39, IL-40 ve IL-41 düzeylerinde radyoterapi öncesi ve sonrası istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlemlenmemiştir (sırasıyla p = 0.088, p = 0.619, p = 0.925 ve p = 0.122). Ancak sayısal olarak değerlendirildiğinde, IL-35 ve IL-40 düzeylerinde radyoterapi sonrasında artış gözlenmiş; IL-39 ve IL-41 düzeylerinde ise belirgin bir azalma görülmüştür. Ayrıca interlökin seviyeleri arasında farklı derecelerde korelasyonlar saptanmıştır. Bu çalışma, radyoterapi uygulanmış meme kanseri hastalarında yeni tanımlanan interlökinleri değerlendirmeyi amaçlamış ve sınırlı sayıda hasta ile bu alana ışık tutmayı hedeflemiştir. İstatistiksel olarak anlamlı olmasa da elde edilen sayısal değişiklikler IL-35, IL-39, IL-40 ve IL-41'in tümör gelişimi ile yakından ilişkili olduğunu göstermekte ve bu interlökinlerin meme kanseri klinik araştırmaları ve tedavisinde kullanılabileceğine işaret etmektedir. Bu nedenle, çalışma, interlökin temelli meme kanseri immünoterapisi rejimlerinin geliştirilmesine katkı sağlayacak olup, daha geniş örneklem gruplarıyla yapılacak çalışmalar sayesinde bu moleküllerin daha etkili ve güvenli immünoterapi ajanları olarak kullanılmasının yolunu açacaktır.
Özet (Çeviri)
Breast cancer, which is the most common malignant tumor among women worldwide. The function of newly defined intrelekins remains unclear and whether interleukin levels impact breast cancer risk or outcome is unknown. This work focused on what is the role and the involvement of newly defined interleukins in breast cancer before and radiotherapy. The present study's main aim is to understand newly defined interleukins' roles in breast cancer development a specifically during the radiotherapy and identify new therapeutic targets and strategies for breast cancer treatment. Twenty-five women with breast cancer enrolled in the study. Blood samples were taken before and after radiotherapy, interleukins 35, 39, 40 and 41 levels were determined with ELISA kits. Although there was no clear statically difference in levels of IL-35, IL-39, IL-40 and IL-41 before and after radiotherapy, (p = 0.088, p = 0.619, p = 0.925 and p = 0.122 respectively), IL-35 and IL-40 levels were seem to clearly increased numerically after radiotherapy, whereas IL-39 and IL-41 levels in a similar sense clearly decerased numerically also again after radiotherapy. In addition there was different correlations degrees observed between interlekins levels This study aimed to evaluate the newly identified interleukins in breast cancer patients who underwent radiotherapy and shed light on this with a limited number of patients. Not statistical but the numerical changes obtained with this study indicate that IL-35, IL-39, IL-40 and IL-41 are closely related to tumor development and can be used in breast cancer clinical research and treatment. Therefore, this study will aid in the development of breast cancer immunotherapy regimens based on interleukins and will also help whether guide their use as more effective and safe immunotherapy tools with the use of larger number samples.