Göller bölgesinde stratiomyidae (diptera) familyasının sistematiği ve faunası
Systematic and fauna of family: Stratiomyidae (diptera) in lake region
  1. Tez No: 96298
  2. Yazar: TURGAY ÜSTÜNER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ABDURRAHMAN AKTÜMSEK, Y.DOÇ.DR. ABDULLAH HASBENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Diptera, Stratiomyidae, Sistematik, Fauna, Türkiye Göller Bölgesi, Diptera, Stratiomyidae, Systematic, Fauna, Turkey, Lakes Region
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GÖLLER BÖLGESİ'NDE STRATİOMYİDAE (DIPTERA) FAMİLYASININ SİSTEMATİĞİ VE FAUNASI Turgay Üstüner Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman : Yrd.Doç. Dr. Abdullah HAS BENLİ 2000, 9Ş Sayfa Jüri: Prof.Dr. Özdemir ALAOĞLU Yrd.Doç.Dr. Abdullah HASBENLİ Yrd.Doç.Dr. Saadettin UNSAL Bu çalışma, Nisan- Ağustos 1999 tarihleri arasında Göller Bölgesi olarak adlandırılan Antalya, Burdur, İsparta illeri ve bu illere bağlı ilçelerle Konya ilinin bu bölgeye giren ilçelerinden yakalanan 260 Stratiomyidae örneğine dayanmaktadır. Bu çalışmada dört altfamilyaya ait (Beridinae, Sarginae, Stratiomyinae ve Clitellariinae) toplam 20 tür tespit edilmiştir. Bu türler: Beris clavipes (Linne, 1767), Sargus cuprarius (Linnaeus, 1758), Odontomyia angıdata (Panzer, [1798]), Odontomyia discolor Loew, 1846, Odontomyia hydroleon (Linnaeus, 1758), Oplodontha viridula (Fabricius, 1775), Stratiomys cenisia Meigen, 1822, Stratiomys chamaeleon (Linnaeus, 1758), Stratiomys longicornis (Scopoli, 17 '63), Stratiomys ruficornis (Macquart, 1838), Lasiopa calva (Meigen, 1822), Lasiopa villosa (Fabricius, 1794), Nemotelus notatus Zetterstedt, 1842, Nemotelus pantherinus (Linnaeus, 1758), Nemotelus signatus Frivaldszky in Schner, 1855, Oxycera limbata Loew, 1862, Oxycera meigenii Staeger, 1844, Oxycera nigricornis Olivier, 1812, Oxycera trilineata (Linne, 1767) ve Pycnomalla splendes (Fabricius, 1787)'dir. Tespit edilen bu türlerden Beris clavipes, Lasiopa calva, Lasiopa villosa, Nemotelus notatus, Oxycera meigenii, Oxycera nigricornis ve Pycnomalla splendes türleri Türkiye Faunası için yeni kayıttır. Çalışma alanından tespit edilen 20 Stratiomyidae türünün tanımlan, anten, baş, kanat, toraks, abdomen şekilleriyle bu familyanın altfamilya, cins ve türlerinin tayin anahtarları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis SYSTEMATIC AND FAUNA OF FAMILY: STRATIOMYIDAE (DBPTERA) IN LAKE REGION Turgay ÜSTÜNER Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Abdullah HASBENLİ 2000, 95 Page Jüri: Prof.Dr. Özdemir ALAO?LU Yrd.Doç.Dr. Abdullah HASBENLİ Yrd.Doç.Dr. Saadettin UNSAL This study based on 260 Stratiomyidae samples caught in Antalya, Burdur, İsparta, Konya Cities and its surroundings where these cities are known as Lakes Region between April and August 1999. In this study, 20 species belongs to four subfamily (Beridinae, Sarginae, Stratiomyinae and Clitellariinae) were found. The species are; Beris clavipes (Linne, 1767), Sargus cuprarius (Linnaeus, 1758), Odontomyia angulata (Panzer, [1798]), Odontomyia discolor Loew, 1846, Odontomyia hydroleon (Linnaeus, 1758), Oplodontha viridula (Fabricius, 1775), Stratiomys cenisia Meigen, 1822, Stratiomys chamaeleon (Linnaeus, 1758), Stratiomys longicornis (Scopoli, 1763), Stratiomys ruficornis (Macquart, 1838), Lasiopa calva (Meigen, 1822), Lasiopa villosa (Fabricius, 1794), Nemotelus notatus Zetterstedt, 1842, Nemotelus pantherinus (Linnaeus, 1758), Nemotelus signatus Frivaldszky in Schner, 1855, Oxycera limbata Loew, 1862, Oxycera meigenii Staeger, 1844, Oxycera nigricornis Olivier, 1812, Oxycera trilineata (Linne, 1767) and Pycnomalla splendes (Fabricius, 1787). Among the species found: Beris clavipes, Lasiopa calva, Lasiopa villosa, Nemotelus notatus, Oxycera meigenii, Oxycera nigricornis and Pycnomalla splendes species are the new records for Turkey. Descriptions of twenty Stratiomyidae species and the figures of antennae, head, wing, thorax, abdomen and subfamilies, genus, species identification keys are given.