5E modeline yönelik yapay zekâ destekli hazırlanan ders planlarının öğretmen görüşleri bağlamında incelenmesi
Investigation of artificial intelligence supported lesson plans prepared for the 5E model in the context of teacher opinions
- Tez No: 963204
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM COŞTU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı yaklaşım, ChatGPT, Yapay zeka, Ders planı, 5E modeli, Chatbot, Ders, Fen bilgisi, Fen bilgisi eğitimi, Fen bilgisi öğretimi, Fen bilimleri, Fen ve teknoloji dersi, Yapılandırmacı öğrenme, Yapılandırmacı öğretim yöntemi, Constructivist approach, ChatGPT, Artificial intelligence, Lesson plan, 5E model, Chatbot, The lesson, Science, Science education, Science teaching, Sciences, Science and technology course, Constructivist learning, Constructivist teaching method
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen ve Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, 5E öğretim modeline göre geliştirilen yapay zekâ (ChatGPT) destekli (müdahaleli ve müdahalesiz) ders planlarının öğretimsel niteliğini, yapılandırmacı yaklaşıma ve öğrenci merkezli öğrenmeye uygunluğunu öğretmen görüşleri doğrultusunda incelemektir. Bu araştırma nitel araştırma yöntemlerinden biri olan vaka çalışması yöntemi kullanılarak yürütülmüştür. Çalışmadaki vaka, 5E modeline dayalı olarak ChatGPT tarafından hazırlanan ders planlarını yapılandırmacı yaklaşım açısından değerlendiren fen bilimleri öğretmenleri olarak tanımlanmıştır. Bu çalışmanın veri toplama araçları, ChatGPT ile yapılan görüşmeler, katılımcılarla yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler, Yapılandırmacı Öğrenme İnanç Ölçeği ve Demografik Bilgi Formu oluşmuştur. Çalışmanın veri toplama araçlarından biri olan Yapılandırmacı Öğrenme İnanç Ölçeği toplam 25 fen bilimleri öğretmenine uygulanmıştır. Katılımcı grubu, bu ölçekten yeterli puan alan 10 öğretmenden oluşmaktadır. ChatGPT tarafından hazırlanan ders planları, doküman analizi yöntemiyle incelenmiş; ayrıca yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, öğretmen müdahalesiyle şekillendirilen planların, müdahalesiz planlara kıyasla içerik, pedagojik yapı ve değerlendirme süreçlerinde daha etkili ve uygulanabilir olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, yalnızca yapay zekâ destekli içerik üretiminin yeterli olmadığı; 5E modeline uygun öğrenme ortamlarının ve yapılandırmacı yaklaşıma atmosferinin oluşturulmasında öğretmen rehberliğinin belirleyici ve kritik bir rol oynadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the instructional quality of the artificial intelligence (ChatGPT) supported (intervention and non-intervention) lesson plans developed according to the 5E teaching model, their suitability for the constructivist approach, and student-centered learning in line with the teachers' opinions. This research was conducted using the case study method, one of the qualitative research methods. The case in the study was defined as science teachers who evaluated the lesson plans prepared by ChatGPT based on the 5E model in terms of the constructivist approach. The data collection tools of this study consisted of interviews conducted with ChatGPT, semi-structured interviews conducted with the participants, the Constructivist Learning Belief Scale, and the Demographic Information Form. The Constructivist Learning Belief Scale was applied to a total of 25 science teachers. The participant group consisted of 10 teachers who received sufficient scores from this scale. The lesson plans prepared by ChatGPT were examined using the document analysis method; in addition, the data obtained from the semi-structured interviews were evaluated using the content analysis method. The findings revealed that plans shaped by teacher intervention were more effective and applicable in terms of content, pedagogical structure, and evaluation processes compared to plans without intervention. In addition, it was concluded that only artificial intelligence-supported content production was not sufficient; teacher guidance played a decisive and critical role in creating learning environments and constructivist approach atmospheres suitable for the 5E model.