Leaky abstractions in language
Dildeki sızdıran soyutlamalar
- Tez No: 963277
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEVENT YURDAKUL KAVAS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Belirsizlik, Dilde kesinlik, Muğlaklık, Nietzsche, Friedrich Wilhem, Uncertainty, Certainty in language, Ambiguity, Nietzsche, Friedrich Wilhem
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
Özet
Felsefe, bir dil yanlışı mıdır? Dil gerçekten hiç tatile çıkar mı? Bu tez, bilgisayar bilimlerinden alınan ve“önemsiz olmayan her soyutlamanın belli bir dereceye kadar sızdırdığı”nı öne süren“Sızdıran Soyutlamalar Yasası”kavramını, felsefeye uyarlayarak, bu sorular etrafında bir keşfe çıkmaktadır. Dil, ahlak, sistemler ve teorik çerçeveler gibi yapıların her biri, birer sızdıran soyutlama olarak ele alınmakta ve bu nedenle de kaçınılmaz şekilde sınırlarına takıldıkları tartışılmaktadır. Nietzsche'nin soykütüksel eleştirisi ve Wittgenstein'ın dil felsefesinden beslenerek, dilin sınırları, mutlak doğruluk yanılsamaları, dil tarafından büyülenme ve dilin cazibesine kapılıp gitme gibi felsefi tartışmalar yeniden yorumlanmakta; bu yaklaşım, politik doğruluk ya da fiziğin birleşik kuramı arayışı gibi güncel konulara da uygulanmaktadır. Bu çerçevede, felsefi ve kültürel sistemlerin sızdıran bir soyutlama olduğu savunulmakta ve soyutlama yetimizin kendi yarattığı yanılsamalardan kurtulup kurtulamayacağı sorgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Is philosophy a language mistake? Does the language ever go on holiday? This dissertation explores these questions by adapting the concept of“The Law of Leaky Abstractions”from computer science, where it holds that all non-trivial abstractions are leaky to some degree, and extending it to the domain of philosophy. It argues that language, morality, systems, and theoretical frameworks are themselves leaky abstractions that obscure as much as they reveal. Drawing on the genealogical critique of Nietzsche and the philosophy of Wittgenstein, the project reinterprets problems such as the limits of language, the illusion of essential truths, and the bewitchment and seduction by means of language. It further applies this perspective to contemporary issues such as political correctness and the pursuit of a unified theory in physics. By framing philosophical and cultural systems as abstractions prone to leakage, the dissertation examines whether our abstraction capacity ever truly escapes its own illusions.