Irak'taki pulmoner ve ekstrapulmoner tüberkulozlu hastalari için genexpert MTB / RİF ve TB-LAMP teknikleri˙ile mycobacterium tuberculosis bakterisinin izolasyonu ve moleküler tanisi
Isolation and molecular diagnosis of mycobacterium tuberculosisbacteria with genexpert MTB /RİF and TB-LAMP techniques forpulmonary and extrapulmonary tuberculosis patients in Iraq
- Tez No: 963278
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Moleküler tanı, Mycobacterium tuberculosis, Iraq, Mycobacterium tuberculosis Diagnosis, Molecular technique, Molecular identification, Mycobacterium tuberculosis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi IRAK'TAK˙I PULMONER VE EKSTRAPULMONER TÜBERKULOZLU HASTALARI ˙IÇ˙IN GENEXPERT MTB / RIF VE TB-LAMP TEKN˙IKLER˙I ˙ILE MYCOBACTER˙IUM TUBERCULOS˙IS BAKTER˙IS˙IN˙IN ˙IZOLASYONU VE MOLEKÜLER TANISI Yehıa Kadhım JABBER BENELLAM Çankırı Karatekin Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü B˙IYOLOJ˙I ANAB˙IL˙IM DALI Danı¸sman: Prof. Dr. Özcan ÖZKAN E¸s Danı¸sman: Dr. Ögr. Üyesi Zahid Saadoun AZ ˘ ˙IZ Tüberküloz (Verem) tüm dünyada hayatı tehdit eden bir enfeksiyon hastalıgı olarak önemli bir ˘ saglık sorunudur. Dünya nüfusunun yakla¸sık %30'u ˘ Mycobacterium tuberculosis ile enfektedir. Dünya Saglık Örgütü (DSÖ) 2020 raporuna göre 2019 yılında yakla¸sık 500.000 ki¸side rifampisine dirençli ˘ tüberküloz geli¸stigini ve bunların %78'inin çoklu ilaca dirençli tüberküloz oldu ˘ gunu bildirilmi¸stir. 2019'da ˘ 10 milyon ki¸si verem hastalıgına yakalandı. Bu nedenle enfeksiyonun erken tanı konulması tedavinin setri ˘ bakımından oldukça önemlidir. Günümüzde Mycobacterium tuberculosis kompleksinin tespiti için DNA bazlı analizlerin geli¸stirilmesi, geleneksel mikroskopi ve kültüre kıyasla duyarlılıgı önemli ölçüde ˘ artırmı¸stır. Bu çalı¸smada da Irak'taki akciger ve akci ˘ ger dı¸sı tübelkülozlu hastalarda Genexpert MTB/RIF ˘ ve TB-LAMP teknikleri ile Mycobacterium tuberculosis izolasyonu ve moleküler tanısının ortaya konulması amaçlanmı¸stır. Irak'ın orta, güney ve batı kesimlerinden Ulusal Solunum Hastalıkları Merkezi'ne ba¸svuran hastalardan 141 adet numune balgam, vücut sıvısı gibi numuler alındı. Numulere rutin aside dirençli basil testi yapıldı. Test sonucunda 58 (54 pulmoner + 4 ekstrapulmoner) numune pozitif olarak belirlendi. Moleküler tanı amaçlı olarak örnekler için Genexpert MTB/RIF ve TB-LAMP teknigi uygulandı. Bu çalı¸smaya dahil edilen ya¸s grupları 6 ile 65 ya¸s arasındadır. Erkekler, 20 (22,22%) ˘ kadınlardan 70 (% 78.77) daha fazla etkilenmi¸stir. Toplam 107 akciger örne ˘ ginden 76 örnek pozitif tanı ˘ konuldu. Ekstrapulmoner 14 örnek pozitif tanı aldı. ˙Iki vakanın rifampin direnci te¸shis edildi. Ayrıca, aynı numunelerin moleküler tanısı TB-LAMP teknigi ile pulmoner tüberküloz için 70 numune pozitif ve ekstra ˘ pulmoner örneklerden de 8 numune pozitif tanı aldı. Çalımanın sonucunda, Genexpert MTB/RIF teknigi˘ tanıda daha özgüllük ve duyarlılıga sahip oldu ˘ gunu göstermi¸stir. ˘ ANAHTAR KEL˙IMELER: Irak, Mycobacterium tuberculosis, Tanı, Moleküler teknik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis ISOLATION AND MOLECULAR DIAGNOSIS OF MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS BACTERIA WITH GENEXPERT MTB / RIF AND TB-LAMP TECHNIQUES FOR PULMONARY AND EXTRAPULMONARY TUBERCULOSIS PATIENTS IN IRAQ Yehıa Kadhım JABBER BENELLAM Çankırı Karatekin University Graduate School of Natural and Applied Sciences BIOLOGY Consultant: Prof. Dr. Özcan ÖZKAN Co-Consultant: Assist. Prof. Zahid Saadoun AZ˙IZ Tuberculosis (TB) is an important health problem as a life-threatening infectious disease all over the world. Approximately 30% of the world's population is infected with Mycobacterium tuberculosis. According to the World Health Organization (WHO) 2020 report, it was reported that approximately 500,000 people developed rifampicin-resistant tuberculosis in 2019, and 78% of them were multidrug-resistant tuberculosis. 10 million people contracted TB disease in 2019. Therefore, early diagnosis of infection is very important in terms of treatment. Today, the development of DNA-based assays for the detection of Mycobacterium tuberculosis complex has significantly increased sensitivity compared to traditional microscopy and culture. In this study, it was aimed to reveal the isolation and molecular diagnosis of Mycobacterium tuberculosis with Genexpert MTB/RIF and TB-LAMP techniques in patients with pulmonary and extrapulmonary tuberculosis in Iraq. 141 specimens such as sputum and body fluid samples were taken from the patients who applied to the National Respiratory Diseases Center from central, southern and western parts of Iraq. Routine acid-fast bacilli test was performed on the samples. As a result of the test, 58 (54 pulmonary + 4 extrapulmonary) samples were determined to be positive. Genexpert MTB/RIF and TB-LAMP techniques were used for molecular diagnosis. The age groups included in this study were between 6 and 65 years old. Men were affected 70 (78.77%) more than 20 (22.22%) women. From a total of 107 lung samples, 76 samples were diagnosed as positive. Extrapulmonary 14 samples were diagnosed as positive. Rifampin resistance was diagnosed in two cases. In addition, the molecular diagnosis of the same samples was made with the TB-LAMP technique, and 70 samples were positive for pulmonary tuberculosis and 8 samples from extra pulmonary samples were diagnosed as positive. As a result of the study, the Genexpert MTB / RIF technique has shown that it has more specificity and sensitivity in diagnosis.