Türkiye genel seçimlerinde oluşturulan siyasi ittifakların yerel yönetim politikaları: 2023 Genel Seçimleri örneği
Local government policies of political alliances formed in Türkiye's general elections: The example of 2023 General Elections
  1. Tez No: 963285
  2. Yazar: TUĞBA İSTEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE EKİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Kamu Yönetimi, Political Science, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk kamu yönetimi, Yerel siyaset, Turkish public administration, Local politics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 2023 genel seçimlerinde ittifakların yerel yönetim vizyonlarını seçim beyannameleri üzerinden karşılaştırmaktadır. MAXQDA ile yürütülen nitel içerik analizinde; katılımcılık ve demokratikleşme, mali-idari özerklik, yerel kalkınma ve hizmet sunumu, çevre-sürdürülebilirlik, dijitalleşme-yenilik, sosyal politikalar ve güvenlik-afet yönetimi temaları esas alınmıştır. Söylem yoğunlukları ve frekanslar, vaatlerin içeriğinin yanı sıra yerleştirildikleri yönetişim mimarisini de görünür kılmaktadır. Bulgular, iki blokta dijitalleşme ve sürdürülebilirlikte yakınsamaya; katılım-özerklik-hesap verebilirlik ekseninde ise ayrışmaya işaret etmektedir. Bunlardan biri hizmet kapasitesi ve merkezle uyumu, diğeri kurumsal güvenceler ve yerel çoğulculuğu öncelemektedir. Çalışma, katılımcı mekanizmaların standardizasyonu ve açık veri temelli mali şeffaflık gibi uygulanabilir öneriler sunmakta; gelecek araştırmalar için uygulama verileriyle çapraz doğrulama gereğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study compares the local governance visions of political alliances in the 2023 general elections through their election manifestos. The qualitative content analysis conducted using MAXQDA focused on the themes of participation and democratization, fiscal and administrative autonomy, local development and service delivery, environment and sustainability, digitalization and innovation, social policies, and security and disaster management. Discourse densities and frequencies reveal not only the content of the promises but also the governance architecture in which they are embedded. The findings indicate convergence between the two blocs on digitalization and sustainability, and divergence on the axis of participation-autonomy-accountability: one prioritizes service capacity and alignment with the center, while the other prioritizes institutional safeguards and local pluralism. The study offers actionable recommendations such as standardizing participatory mechanisms and open data-based financial transparency; it emphasizes the need for cross-validation with implementation data for future research.