Küfe Tefsir Mektebinin oluşumu ve tefsir tarihindeki yeri
The formation of the Kufa Tafsir School and its place in the history of tafsir
- Tez No: 963286
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN SAVUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Basic Islamic Sciences, Kufa School of Tafsir, Ibn Masʿūd, Tābiʿī, Tābiʿū al-Tābʿīn, Ra'y
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Hz. Muhammed (s.a.v.), içinde hayatın yaşam ilkelerini barındıran kendisine inen Kur'an'ın ilk müfessiri olarak ayetler hakkında gerekli açıklamaları yapmıştır. Sahâbe, Kur'an'ın nüzulüne şahit bireyler olarak, hem Hz. Muhammed'in eğitim ve terbiyesi altında yetişmiş hem de Kur'an'ın onun tarafından nasıl hayata geçirildiğini yaşayarak öğrenmişlerdir. Bunun yanında bir yaşam pratiği üzerine gelen İslam'ı öğrenmeye meraklı bazı sahabiler hem ayetlerin maksadını anlamak hem de ayetlerin ifade ettiği hükümleri kavramak için Hz. Peygamber'e (s.a.v.) çeşitli sorular yöneltmişlerdir. Böylece onlar, Hz. Peygamber'in (s.a.v.) ayetleri beyanını öğrendikleri gibi O'nun ayetleri tefsirde izlediği usul ve üslubu da yakinen kavrayarak, tefsir ilminde Hz. Peygamber'den sonra en güvenilir konuma gelmişlerdir. Hz. Peygamber'in ardından sahâbiler, İslam'ın fetihler, davetler, ticaret gibi etkilerle yayılması ve İslam devletinin sınırlarının genişlemesi sebebi ile farklı şehirlere dağılmışlardır. Yurt edindikleri yerlerde ilim halkaları kurarak öğrenciler yetiştirmişlerdir. Derslerin yürütüldüğü şehirler birer ilim merkezi ve derslerin yapıldığı mescitler birer mektep haline dönüşmüştür. İlim merkezlerinin kurucusu konumundaki sahabilerin ayetleri tefsirde bağlı kaldıkları usul, yol ve yöntem, kendinden sonraki tâbiî ve tebe-i tâbiî tarafından meydana gelen ihtiyaçlar yönünde geliştirilmiştir. Böylece her ilim merkezlerinin karakteristiği haline dönüşen birbirinden farklı usul, üslup ve yöntemler birer mektep hüviyetinde görülür olmuştur.
Özet (Çeviri)
Prophet Muhammad (peace be upon him), as the first exegete of the Qur'an- which is being revealed from Allah through Archangel Gabriel and encapsulates the essential principles for life- has provided the necessary explanations concerning verses of the Qur'an. The Companions (Sahabah), as eyewitnesses to the revelation of the Qur'an, were nurtured under the education and guidance of Prophet Muhammad (pbuh), and they have directly learned how the Qur'an was actualized by observing his life. Furthermore, certain Companions who were particularly eager to understand Islam, a religion revealed as a practical way of life, have asked Prophet Muhammad (pbuh) various questions aimed at grasping both the purposes of the verses and the legal rulings they implied. Thus, these Companions, who not only learned the Prophet's elucidation of the verses but also closely comprehended the method and style he followed in interpreting them, have become the most trustworthy authorities in Qur'anic exegesis following the Prophet himself. After Prophet Muhammad's (pbuh) passing, the Companions have dispersed to different cities due to the spread of Islam, driven by conquests, missionary activities, and trade, which also expanded the boundaries of the Islamic state. In their new settlements, they have established scholarly circles and educated new generations of students. The cities in which these lessons took place have been turned into centers of knowledge, and the mosques hosting these lessons have been transformed into scholarly institutions / schools. The exegetical principles, methods, and approaches established by the Companions who founded these centers of knowledge have evolved according to the emerging needs of the subsequent generations of Tabi' and Taba al-Tabi'in (successors of the followers). Consequently, the distinct methods, styles, and methods that became characteristic of each center of knowledge have begun to be seen as schools of exegesis.