Ofis çalışanlarında ultra işlenmiş besin tüketimi ile tükenmişlik sendromu ve depresyon, anksiyete ve stres arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluating the relationship between consumption of ultra-processed foods in office workers and burnout syndrome, depression, anxiety, and stress
  1. Tez No: 963291
  2. Yazar: MÜGEM KUZAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAZİYE ECEM CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Depresyon, Stres, Tükenmişlik sendromu, Anxiety, Depression, Stress, Burnout syndrome
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, ofis çalışanlarında ultra işlenmiş besin (UİB) tüketimi ile tükenmişlik sendromu, depresyon, anksiyete ve stres düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya, dört kurumda çalışan toplam 250 birey (121 kadın, 129 erkek) dahil edilmiştir. Katılımcıların demografik özellikleri, antropometrik ölçümleri, beslenme alışkanlıkları, UİB tüketimi, fiziksel aktivite düzeyleri ve tükenmişlik, depresyon, anksiyete ve stres düzeyleri değerlendirilmiştir. Çalışma bulgularına göre, yaş ortalamalarının 37,50±8,65 yıl, aktif çalışma hayatı içerisinde 14,43±8,76 yıl oldukları belirlenmiştir. Katılımcıların günlük enerji alımlarına UİB'nin katkısının ortalama %40 olduğu bulunmuştur. Cinsiyete göre bakıldığında, kadınların günlük aldıkları enerjinin %41,1'i, erkeklerin günlük aldıkları enerjinin %38,9'u UİB'den gelmektedir. Ayrıca, kadınların UİB'den gelen enerji oranı erkeklere göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,05). UİB tüketimi arttıkça, kadın ve erkeklerde karbonhidrat, toplam yağ, doymuş yağ ve basit şeker alımlarının arttığı; kadınlarda A vitamini, fosfor, biotin ve toplam folat; erkeklerde ise B2 vitamini, biotin, folat, kalsiyum, fosfor, B12 vitamini ve çinko alımlarının anlamlı olarak azaldığı tespit edilmiştir (p<0,05). Çalışmada, erkeklerin UİB tüketimi ile fiziksel aktivite puanları ve tükenmişliğin duyarsızlaşma alt boyutunda arasında anlamlı bir fark tespit edilmiştir (p<0,05). Ancak, her iki cinsiyetin UİB tüketimi ile depresyon, anksiyete ve stres arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç olarak, yapılan çalışmanın sınırlı sayıda ve benzer yapıdaki kurumlarda gerçekleştirilmiş olması, elde edilen bulguların genellenebilirliğini kısıtlamaktadır. Bu nedenle, farklı sektörleri kapsayan, daha geniş ve çeşitli örneklemlere sahip çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim was to evaluate the relationship between ultra-processed food (UPF) consumption and levels of burnout syndrome, depression, anxiety, and stress among office workers. A total of 250 individuals (121 women, 129 men) working in four institutions were included in the study. Participants' demographic characteristics, anthropometric measurements, dietary habits, UPF consumption, physical activity levels, and levels of burnout, depression, anxiety, and stress were assessed. According to the study findings, the mean age of the participants was 37.50±8.65 years, with an average of 14.43±8.76 years in active working life. It was found that UPFs contributed an average of 40% to daily energy intake. By gender, 41.1% of women's daily energy intake and 38.9% of men's daily energy intake came from UPFs. Moreover, the proportion of energy derived from UPFs was significantly higher in women compared to men (p<0.05). As UPF consumption increased, intake of carbohydrates, total fat, saturated fat, and simple sugars also increased in both genders; whereas, in women, intake of vitamin A, phosphorus, biotin, and total folate, and in men, intake of vitamin B2, biotin, folate, calcium, phosphorus, vitamin B12, and zinc significantly decreased (p<0.05). In the study, a significant difference was identified among men between UIB consumption, physical activity scores, and the depersonalization sub-dimension of burnout (p<0.05). However, no significant associations were observed between UIB consumption and depression, anxiety, or stress in either gender (p>0.05). In conclusion, the fact that the study was conducted in a limited number of structurally similar institutions restricts the generalizability of the findings. Therefore, further studies with larger and more diverse samples across different sectors are needed.