Analysis of laminar natural convective heat transfer in a triangular enclosure
Üçgen tipli kapalı hacim içinde laminer doğal konveksiyonla ısı transferinin analizi
  1. Tez No: 9633
  2. Yazar: ADNAN M. AL-SHARİAH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ECEVİT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Konveksiyonla ısı transferi, doğal konveksiyon, üçgen tipli kapalı hacim. Anabilin* Dalı, Convective heat transfer, natural convection, triangular enclosure
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÜÇGEN TİPLİ KAPALI HACİM İÇİNDE LAMİNER DO?AL KONVEKSIYONLA ISI TRANSFERİNİN ANALİZİ Al-Sharİah, Adnan M. Fen ve Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü, Doktora Tezi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet Ecevit 60 sayfa, Temmuz 1990 ÖZET Bu çalışmada, üçgen tipli kapalı hacim içindeki doğal konveksiyonla ısı transferi deney sel olarak incelenmiştir. Hacim damıtık su ile doldurulup iki yüzeyi sıcak ve soğuk su tanklarıyla ısıtılıp soğutulmuştur. Sıcak plakanın yatay ile yaptığı açı üsten ısıtılacak şekilde 35° den başlayarak dik konuma kadar değiştirilmiştir. Sıcak plakanın boyutları 20 X 20 cm2 olup üst plakanın genişliği boyut oranı 2, 2.86 ve 5 olacak şekilde değiştirilmiştir. Herhangi bir boyut oranı ve eğim açısında Rayleigh sayısının etkisi incelenmiş ve Nusselt sayısının Rayleigh sayısına olan bağımlılığı 1 x 106 ile 4 X 108 arasında korelasyonlarla bulunmuştur. Nusselt sayısının Rayleigh sayısı ve boyut oranı ile olan korelasyonları da elde edilmiştir. Sabit boyut oranlarında eğim açısının etkisi uygun korelasyonlar elde edilerek incelenmiş ve son olarak bütün boyut oranları için ve bütün eğim açıları için bütün datalar kul anılarak ortalama Nusselt sayısı için bir korelasyon bulunmuştur. ŞekliNu = 0.040{Ra)03*s{H/W)0-2"{am9)lfi6 olan denklemin bütün datayı ortalama olarak yüzde 7 den az bir farkla korele ettiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ANALYSIS OF LAMINAR NATURAL CONNECTIVE HEAT TRANSFER IN A TRIANGULAR ENCLOSURE Al-Shariah, Adnan M. Faculty of Arts and Sciences Department of Physics, Ph. D. Thesis Supervisor: Prof. Dr. Ahmet Ecevit 60 pages, July 1990 ABSTRACT In this investigation, heat transfer by natural convection in a triangular enclosure was studied experimentally. The cell was filled with distilled water, then heated and cooled by water tanks on two sides. The angle of inclination of the hot plate was varied from 35 deg (heated from above) to vertical. Dimensions of the hot plate were 20 x 20 cm3 and the width of the top plate was varied such as to yield aspect ratios of 2, 2.86 aid 5. The effect of the Rayleigh number for a given aspect ratio and angle of inclination was studied and the Nusselt number was correlated to the Rayleigh number varying between 1 x 106 to 4x 108. Similar correlations of the Nusselt number with the Rayleigh number and aspect ratio were produced. The effect of the angle of inclination was also studied by producing appropriate correlations for the fixed values of the aspect ratio, and finally an overall correlation equation wis developed for th 3 average Nusselt number over the range of all the test points for all the aspect ratios and all angles of inclination, the form of which is mJVu = 0M0{Ra)°-34a(H/W)°T{Bİn *)XM. This equation is found to correlate all the data points within an average deviation of less than 7 percent.