Türkiye'deki dil ve konuşma terapisi lisans öğrencilerinin yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin incelenmesi
Examination of lifelong learning tendencies of speech and language therapy undergraduate students in Turkey
  1. Tez No: 963327
  2. Yazar: ŞÜHEDA GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZMİYE EVRA GÜNHAN ŞENOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: Dil ve konuşma terapisi lisans öğrencileri, yaşam boyu öğrenme, yaşam boyu öğrenme eğilimleri, Speech and language therapy, undergraduate students, lifelong learning, lifelong learning tendencies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Dil ve konuşma terapisi bölümü öğrencileri lisans eğitimlerinin ardından; dil, konuşma, ses, yutma ve beslenme bozukluklarının önlenmesi, değerlendirilmesi ve rehabilitasyonunda görev almaktadırlar. Sürekli değişim ve gelişim gösteren dil ve konuşma terapisi alanında, terapistlerin yaşam boyu öğrenme becerilerinin ileri düzeyde olması, mesleki yeterliliklerini korumalarına ve daha da geliştirmelerine önemli ölçüde katkı sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki Dil ve Konuşma Terapisi lisans öğrencilerinin yaşam boyu öğrenme eğilimlerini incelemektir. Araştırmanın katılımcılarını, Türkiye'deki Dil ve Konuşma Terapisi lisans programlarında öğrenim görmekte olan 1., 2., 3. ve 4. sınıf düzeyindeki toplam 200 öğrenci oluşturmaktadır. Katılımcılar, basit seçkisiz yöntem kullanılarak belirlenmiştir. Veriler, araştırmacı tarafından hazırlanmış kişisel bilgi formu ve Diker Coşkun (2009) tarafından geliştirilen“Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri Ölçeği”aracılığıyla toplanmıştır. Öğrencilerin yaşam boyu öğrenme eğilimlerine ilişkin puanlarının belirlenmesinde betimsel istatistiki yöntemlerden yararlanılmıştır. Verilerin analizi sonucunda, Dil ve Konuşma Terapisi lisans öğrencilerinin yaşam boyu öğrenme eğilim düzeylerinin ölçek orta değerinden yüksek olduğu tespit edilmiştir. Dil ve Konuşma Terapisi lisans öğrencilerinin yaşam boyu öğrenme eğilimleri; cinsiyet, yaş, sınıf düzeyi, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi, akademik başarı ve lisansüstü eğitim görme isteği ile aile sosyoekonomik düzeyi, mesleki ve kişisel gelişim etkinliklerine katılım isteği ve kitap okuma alışkanlığı değişkenlerine göre göre anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Sadece daha önce herhangi bir lisans/ön lisans programından mezun olma değişkenine göre anlamlı farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Following their undergraduate education, speech and language therapy students are involved in the prevention, assessment, and rehabilitation of language, speech, voice, swallowing, and feeding disorders. In the constantly evolving field of speech and language therapy, therapists' advanced lifelong learning skills significantly contribute to maintaining and further developing their professional competence. The purpose of this study is to examine the lifelong learning patterns of undergraduate Speech and Language Therapy students in Turkey. The participants in the study were 200 students in their first, second, third, and fourth years studying in undergraduate Speech and Language Therapy programs in Türkiye. Participants were selected using a simple random sampling method. Data were collected using a personal information form prepared by the researcher and the“Lifelong Learning Tendencies Scale”developed by Diker Coşkun (2009). Descriptive statistical methods were used to determine students' scores regarding their lifelong learning tendencies. Data analysi revealed that undergraduate Speech and Language Therapy students' lifelong learning tendencies were higher than the scale's median. The lifelong learning tendencies of undergraduate Speech and Language Therapy students did not differ significantly according to variables such as gender, age, grade, mother's education level, father's education level, academic achievement, desire to pursue postgraduate education, family socioeconomic level, desire to participate in professional and personal development activities, and book reading habits. A significant difference was found only in terms of having previously graduated from an undergraduate/associate degree program.