Tasarım alan yolu ile oluşturulan iloprost- termosensitif jelin insan dental pulpa kök hücreleri üzerindeki etkilerinin in-vitro olarak incelenmesi
In vitro study of the effects of iloprost-thermosensitive gel on human dental pulp stem cells
- Tez No: 963338
- Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN SEYMEN, DR. ÖĞR. ÜYESİ ARKAN YASHAR EZZULDDIN BARBAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Poloksamer 407, Poloksamer 188, İloprost, MTT, RT-PCR, Tasarımla Kalite, Poloxamer 407, Poloxamer 188, Iloprost, MTT, RT-PCR, Quality by Design
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Amaç: Prostasiklin analoğu olan İloprost anjiyogenez sürecini indükleyebildiği ve hücresel proliferasyonu teşvik edebildiği için dental pulpa rejenerasyonunda terapötik bir ajan olarak kullanılma potansiyeline sahip olduğu düşünülmektedir. İloprost'un sıvı formda olması ve kısa yarı ömrü, pulpa odası ve kök kanallarına klinik uygulanmasını güçleştirmekte, bu bölgelerde kontrollü salım sağlamayı zorlaştırmaktadır. Bu çalışmanın amacı, İloprost'un kontrollü salımını sağlayabilmek amacıyla ilaç taşıyıcı sistem olarak kullanılabilecek sıcaklığa duyarlı enjekte edilebilir bir hidrojelin tasarlanmasıdır. Ayrıca geliştirilen bu hidrojel sisteminin ve İloprost'un sitotoksik etkileri ile anjiyogenezle ilişkili VEGF gen ekspresyonu üzerindeki etkilerinin in vitro olarak değerlendirmesi hedeflenmektedir. Yöntem: Bu çalışmada, sıcaklığa duyarlı enjekte edilebilir bir hidrojel sisteminin geliştirilmesinde Tasarımla Kalite (QbD) yaklaşımı kullanılmış ve Modde® yazılımı aracılığıyla Deney Tasarımı (DOE) oluşturulmuştur. %18 Poloksamer 407 ve %5 Poloksamer 188 soğuk yöntemle birleştirilerek sıcaklığa duyarlı enjekte edilebilir bir hidrojel hazırlanıp İloprost'un seyreltilmesinde kullanılarak farklı konsantrasyonlara sahip İloprost grupları (10-6M ve 2x10-6M) hazırlanmıştır. Bu formülasyonlar karakterize edilmiş ve DPSC'lere uygulanmış; sitotoksik etkileri MTT analizi ile, anjiyogenezle ilişkili VEGF gen ekspresyonu üzerindeki etkileri ise RT-PCR yöntemi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Formülasyonun karakterize edildiği adezyon, kohezyon, jelleşme sıcaklığı ve vizkozite gibi çalışmalardan elde edilen veriler DPSC'lere uygulanabilirlik açısından uygun bulunmuştur. MTT analizi sonucunda Poloksamer içeren gruplarda sitotoksik etki gözlemlenirken, İloprost'un her iki farklı dozunda 24. saatte sitotoksisite gözlemlenmemiştir. RT-PCR analizinde ise 10-6 M İloprost grubunda VEGF mRNA ekspresyonu kontrol grubuna kıyasla 24. ve 72. saatte anlamlı düzeyde artış göstermiştir. Sonuç: Çalışmamızın sınırları içerisinde geliştirdiğimiz hidrojelin %100 dilüsyonunun DPSC üzerinde sitotoksik etkiye sahip olduğu, ileride yapılacak çalışmalarda hidrojelin seyreltilerek uygulunması ve bu şekilde biyolojik özelliklerinin değerlendirilmesi önerilmektedir. Öte yandan İloprost gruplarının dental pulpa kök hücrleri üzerinde sitotoksisite göstermemesi ve VEGF gen ekspresyonunda artış elde edilebildiği için İloprost'un dentin-pulpa kompleksi rejenerasyonu açısından potansiyel bir terapötik ajan olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Iloprost, a prostacyclin (PGI₂) analogue, promotes angiogenesis and cellular proliferation, suggesting its potential as a regenerative agent in dental pulp therapy. However, its liquid form and short half-life pose challenges for clinical application and sustained delivery. This study aimed to design a thermosensitive, injectable hydrogel to enable controlled Iloprost release and to evaluate the cytotoxicity and VEGF gene expression effects of both the hydrogel and Iloprost on dental pulp stem cells (DPSCs) in vitro. Materials and Methods: QbD approach was employed for hydrogel formulation, utilizing Modde® software to establish a Design of Experiments (DoE). A hydrogel was prepared using 18% Poloxamer 407 and 5% Poloxamer 188 by cold method. Iloprost was incorporated at two concentrations (10⁻⁶ M and 2×10⁻⁶ M). The formulations were characterized for adhesion, cohesion, gelation temperature, and viscosity. DPSCs were exposed to the formulations, and cytotoxicity was assessed using the MTT assay, while VEGF mRNA expression was analyzed by RT-qPCR. Results:Characterization results indicated that the hydrogel formulations were suitable for DPSC application. Poloxamer-only groups showed cytotoxicity in the MTT assay, whereas Iloprost groups did not exhibit cytotoxic effects at 24 hours. RT-qPCR analysis revealed a significant increase in VEGF expression at 24 and 72 hours in the 10⁻⁶ M Iloprost group compared to the control. Conclusion: The undiluted hydrogel formulation showed cytotoxicity, indicating the need for further studies with diluted forms. However, the absence of cytotoxicity and the upregulation of VEGF expression in Iloprost-treated groups support its potential as a therapeutic agent for dentin-pulp regeneration.