Hafif nörobilişsel bozuklukta hızlandırılmış tekrarlayan transkranial manyetik stimülasyonun etkisi
Effect of accelerated repetitive transcranial magnetic stimulation in mild neurocognitive impairment
  1. Tez No: 963347
  2. Yazar: SELİM ÇİFTCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NALAN KALKAN OĞUZHANOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Hafif Bilişsel Bozukluk, Transkranial Manyetik Stimülasyon, Bilişsel İşlevler, Mild Cognitive Impairment, Transcranial Magnetic Stimulation, Cognitive Functions
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Hafif Nörobilişsel Bozukluk (HBB) ölçülebilir bilişsel bozulmanın olduğu ancak günlük yaşam aktivitelerinin tamamen bozulmadığı, işlevselliğin korunduğu klinik durumdur. HBB'li birey normal yaşlanma süreci ile demans arasında yer alan patolojik bir geçiş evresindedir. Transkranial manyetik stimülasyon (TMS) elektrik akımının içinden geçtiği bir bobin vasıtasıyla ortaya çıkan manyetik alanın sinir hücrelerini uyardığı somatik bir tedavi uygulamasıdır. HBB'li bireylerde TMS ile yapılan çalışmalar bulunmaktadır. Bugüne kadar bu popülasyonda günde 2 seans r TMS uygulanan randomize kontrollü çift-kör bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmada DSM-V' in ölçütlerine göre tanı kriterlerini karşılayan ve çift kör rastgele yöntemle iki gruba ayrılmış HBB hastalarına; sol dorsolateral prefrontal kortekse yüksek frekanslı (10 Hz) günde 2 seans toplamda 20 seans (1.000 atım/seans) olacak şekilde hızlandırılmış r TMS uygulanmıştır. Bu çalışmada HBB'deki bilişsel belirtilere ve HBB' ye eşlik eden anksiyete ve depresyon belirtilerinde r TMS uygulamasının etkinliğinin olup olmadığının ve eğer etkisi varsa kalıcılığının ne kadar süre olduğunun araştırılması hedeflenmiştir. Çalışmadaki katılımcılara 20 seans gerçek TMS ve 20 seans taklit (sham) TMS uygulanmıştır. Hastaların mevcut psikiyatrik farmakoterapilerine herhangi bir müdahalede bulunulmamış ve araştırma sürecinde kullanmakta oldukları tedavileri aynı dozda sürdürülmüştür. Hastalara klinik değerlendirmede tedavinin öncesinde, 10.seans TMS sonunda (5.gün), 20 seans TMS sonunda (10.gün), TMS uygulaması tamamlandıktan sonraki 2. ayda olmak üzere toplamda 4 kez Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HAM-D), Hamilton Anksiyete Derecelendirme Ölçeği (HAM-A), Wisconsin Kart Eşleme Testi, Stroop Testi, Sayı Dizileri Testi, Sözel Bellek Süreçleri Testi, WAIS Benzerlik ve Yargılama Testi uygulanmıştır. Tüm uygulamalar tedavi sürecine kör olan araştırmacı tarafından yapılmıştır. Çalışmanın sonunda gerçek TMS alan grupta bilişsel işlevlerde olumlu değişiklikler saptanmıştır. Yine hastaların anksiyete ve depresyon puanlarının da azaldığı gözlenmiştir. İyileşmelerin gerçek TMS alan grupta daha belirgin ve daha çok alanda olduğu görülmüş ve gerçek TMS alan grupta olumlu etkinin taklit TMS grubuna göre daha kalıcı olduğu saptanmıştır. Sonuçlar r TMS uygulamasının HBB' deki bilişsel belirtilere faydalı olduğunu ve olumlu etkinin en az iki ay boyunca sürdüğünü göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Mild Neurocognitive Disorder (MCI) is a clinical condition in which there is measurable cognitive impairment, but daily living activities are not completely impaired and functionality is preserved. The individual with MCI is in a pathological transition phase between the normal aging process and dementia. Transcranial magnetic stimulation (TMS) is a somatic treatment application in which the magnetic field generated by a coil through which electric current passes stimulates nerve cells. There are studies conducted with TMS in individuals with MCI. To date, no randomized controlled double-blind study has been found in which 2 sessions of TMS were applied per day in this population. In this study, MCI patients who met the diagnostic criteria according to DSM-V and were divided into two groups by double-blind random method; High frequency (10 Hz) accelerated r TMS was applied to the left dorsolateral prefrontal cortex, 2 sessions per day, for a total of 20 sessions (1,000 beats/session). This study aimed to investigate whether rTMS application is effective on cognitive symptoms in MCI and the anxiety and depression symptoms accompanying MCI, and if so, how long it lasts. 20 sessions of real TMS and 20 sessions of sham TMS were applied to the participants in the study. No intervention was made to the patients' existing psychiatric pharmacotherapies, and the treatments they were using during the research period were continued at the same dose. In clinical evaluation, patients were given the Hamilton Depression Rating Scale (HAM-D), Hamilton Depression Rating Scale (HAM-D) 4 times in total, before the treatment, at the end of the 10th session of TMS (day 5), at the end of the 20 sessions of TMS (day 10), and in the 2nd month after the completion of TMS application. Anxiety Rating Scale (HAM-A), Wisconsin Card Sorting Test, Stroop Test, Digit Span Test, Verbal Memory Processes Test, WAIS Similarity and Judgment Test were administered. All applications were performed by the researcher who was blind to the treatment process. At the end of the study, positive changes in cognitive functions were detected in the group receiving real TMS. It was also observed that the anxiety and depression scores of the patients decreased. It was observed that the improvements were more evident and in more areas in the group receiving real TMS, and the positive effect in the group receiving real TMS was found to be more permanent than in the imitation TMS group. The results showed that TMS application was beneficial to cognitive symptoms in MCI and that the positive effect lasted for at least two months.