Öğretmen adaylarının geleceğe yönelik tutum düzeylerinin sportif aktivite ve farklı değişkenler açısından incelenmesi
Examination of candidates' attitude towards the future in terms of sports activity and different variables
  1. Tez No: 963484
  2. Yazar: MURAT ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN TOZOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜCAHİT DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: geleceğe yönelik tutum, öğretmen adayı, sportif aktivite, iyimserlik, planlama, yenilikçilik, future-oriented attitude, prospective teacher, sports activity, optimism, planning, innovativeness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, öğretmen adaylarının geleceğe yönelik tutumlarını belirlemek ve bu tutumların spor faaliyetlerine katılım ve cinsiyet, bölüm, yaş gibi çeşitli demografik değişkenler açısından farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Yöntem: Çalışma, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesinde öğrenim gören 460 öğretmen adayı ile yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ve Bodur ve Harmancı Seren (2020) tarafından geliştirilen“Geleceğe Yönelik Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler SPSS 22.0 kullanılarak analiz edilmiştir. Normallik varsayımı nedeniyle Mann-Whitney U ve Kruskall-Wallis H testleri gibi parametrik olmayan testler ve Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada, geleceğe yönelik tutumlarda cinsiyete göre anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Ancak, spor faaliyetlerine katılım ve öğrencilerin bölümleri bazı alt ölçeklerde anlamlı farklılıklar göstermiştir. Özellikle, düzenli olarak bireysel veya takım sporlarına katılan bireyler, olumlu gelecek vizyonu, yenilikçilik ve planlama alt ölçeklerinde daha yüksek puanlar almıştır. Sonuç: Bulgular, öğretmen adaylarının geleceğe yönelik tutumlarının çeşitli değişkenlerden etkilendiğini göstermektedir. Sportif faaliyetlere katılım, olumlu bir gelecek perspektifi geliştirmelerine destek olur ve bireylerin hayatlarını daha planlı ve iyimser bir şekilde yapılandırmalarına yardımcı olur. Bu bağlamda, öğretmen adaylarının hem akademik hem de kişisel gelişimleri için sportif faaliyetlere katılmaya teşvik edilmeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to determine the future-oriented attitudes of prospective teachers and to examine whether these attitudes differ based on participation in sports activities and various demographic variables such as gender, department, and age. Method: The study was conducted with 460 prospective teachers studying at Atatürk University, Kazım Karabekir Faculty of Education during the 2024-2025 academic year. A personal information form and the“Future-Oriented Attitude Scale”developed by Bodur and Harmancı Seren (2020) were used as data collection tools. The data were analyzed using SPSS 22.0. Due to the assumption of non-normal distribution, non-parametric tests such as the Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis H tests, as well as Spearman correlation analysis, were employed. Findings: The study found no significant difference in future-oriented attitudes based on gender. However, participation in sports activities and students' departments showed significant differences in certain subscales. In particular, individuals who regularly participated in individual or team sports scored higher in the subscales of positive future vision, innovativeness, and planning. Conclusion: The findings indicate that the future-oriented attitudes of prospective teachers are influenced by various variables. Participation in sports activities supports the development of a positive future perspective and helps individuals structure their lives in a more planned and optimistic manner. In this context, it is recommended that prospective teachers be encouraged to engage in sports activities for both their academic and personal development.