Bowling sporcularının bilişsel esneklik ve psikolojik dayanıklılık becerilerinin yordayıcısı olarak zihinsel antrenman düzeylerinin incelenmesi
Examination of bowling athletes' mental training levels as a prediction of their cognitive flexibility and psychological resistance skills
  1. Tez No: 963518
  2. Yazar: ALPEREN BİRSEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE BOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Bowling, sporcu, sporda zihinsel antrenman, bilişsel esneklik, psikolojik dayanıklılık, Ten pin bowling, athlete, mental training in sports, cognitive flexibility, psychological resilience
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Araştırmanın temel amacı, bowling sporcularının bilişsel esneklik ve psikolojik dayanıklılık becerilerinin yordayıcısı olarak zihinsel antrenman düzeylerini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda Türkiye Bocce, Bowling ve Dart Federasyonunun 2024-2025 faaliyet programında yer alan 2024-2025 Berkay ERDİŞ Ferdi Bowling Bahar Liglerine katılan 18 yaş ve üzeri 94 bowling sporcusu araştırmaya dahil edilmiştir. Katılımcıların ilgili alanda görüşlerini elde etmek adına 4 ayrı form kullanılmıştır. Bunlar; Kişisel Bilgi Formu, Sporda Zihinsel Antrenman Envanteri, Bilişsel Esneklik Ölçeği ve Kısa Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği. Verilerin analiz sürecinde SPSS (26. versiyon) yazılımında; bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi, pearson korelasyon ve doğrusal regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonucunda sporda zihinsel antrenman yapma puanlarına bağlı cinsiyet, spor yaşı, sezon içi atış performans ortalamaları ve lig düzeyine bağlı anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Bilişsel esneklik puanlarına bağlı sezon içi atış performans ortalamaları ve lig düzeyine bağlı anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Psikolojik dayanıklılık puanlarına bağlı ise cinsiyet, sezon içi atış performans ortalamaları ve lig düzeyine bağlı anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Bu verilere ek olarak pearson korelasyon analizi sonuçlarına göre SZAE alt boyutları ile bilişsel esneklik ve psikolojik dayanıklılık toplam puanları arasında pozitif yönlü ilişkilerin olduğu bulunmuştur. Doğrusal regresyon analizi sonuçları incelendiğinde de bowling sporcularının sporda zihinsel antrenman yapma puanlarının bilişsel esneklik ve psikolojik dayanıklılık puanlarının yordayıcısı olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak bowling sporcularının sporda zihinsel antrenman yapma ile bilişsel esneklik ve psikolojik dayanıklılık puanlarının ilişkili ve olduğu ve bağımsız değişken olan sporda zihinsel antrenman yapma durumunun diğer parametrelerin yordayıcısı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The primary objective of the study was to examine bowlers' mental training levels as a predictor of cognitive flexibility and psychological resilience. For this purpose, 94 bowlers aged 18 and over who participated in the 2024-2025 Berkay ERDİŞ Individual Bowling Spring Leagues, part of the 2024-2025 activity program of the Turkish Bocce, Bowling, and Darts Federation, were included in the study. Four separate forms were used to obtain participants' opinions on the relevant area: the Personal Information Form, the Mental Training in Sports Inventory, the Cognitive Flexibility Scale, and the Brief Psychological Resilience Scale. Data analysis was conducted using SPSS (version 26) software using independent samples t-tests, one-way analysis of variance, Pearson correlation, and linear regression analyses. As a result of the study, significant results were obtained regarding mental training scores in sports, depending on gender, age in the sport, in-season shooting performance averages, and league level. Significant results were obtained based on cognitive flexibility scores, in-season shooting performance averages, and league level. Significant results were obtained based on psychological resilience scores, based on gender, in-season shooting performance averages, and league level. In addition to these data, Pearson correlation analysis results revealed positive correlations between the SZAI subscales and the total scores of cognitive flexibility and psychological resilience. The linear regression analysis results also revealed that bowlers' scores on mental training in sports were predictive of cognitive flexibility and psychological resilience scores. Consequently, it was found that bowlers' scores on mental training in sports were correlated with cognitive flexibility and psychological resilience, and that the independent variable, mental training in sports, was a predictor of other parameters.