Pozitif psikolojik sermaye ile iş-yaşam dengesi arasındaki ilişkide psikolojik güvenliğin rolü ve bir araştırma
The role of psychological safety in the relationship between positive psychological capital and work-life balance and a research
  1. Tez No: 963573
  2. Yazar: HALİDE YARAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALTAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: pozitif psikolojik sermaye, iş-yaşam dengesi, psikolojik güvenlik, aracılık rolü, banka çalışanları, positive psychological capital, work-life balance, psychological safety, mediating role, bank employees
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Bu tez pozitif psikolojik sermayenin iş-yaşam dengesi üzerindeki etkisinde psikolojik güvenliğin aracı rolünün incelenmesine yönelik hazırlanmıştır. Araştırma modelinde bağımsız değişken olarak pozitif psikolojik sermaye, bağımlı değişken olarak iş-yaşam dengesi ve aracı değişken olarak psikolojik güvenlik ele alınmıştır. İlk olarak pozitif psikolojik sermaye ile iş-yaşam dengesi kavramları detaylı bir biçimde incelenmiştir. Ardından araştırmanın aracı değişkeni ve özellikle son zamanlarda araştırmalara sık sık konu olan psikolojik güvenlik kavramı incelenmiştir. Çalışmanın takip eden bölümünde araştırmanın amacı, önemi, yöntemi, kuramsal arka plan, değişkenler arası ilişkileri inceleyen çalışmalar ve hipotez geliştirme gibi araştırmanın metodolojisine ilişkin bilgiler sunulmuştur. Daha sonra pozitif psikolojik sermayenin iş-yaşam dengesi üzerindeki etkisinde psikolojik güvenliğin aracı rolünün belirlenmesi amacıyla İstanbul'da faaliyet gösteren bankalarda beyaz yakalı olarak çalışan 649 kişi üzerinde yürütülen araştırma ve sonuçlarına yer verilmiştir. Araştırma verilerinin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Pozitif Psikolojik Sermaye Ölçeği, İş-Yaşam Dengesi Ölçeği ve Psikolojik Güvenlik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS ve AMOS programlarından yararlanılmıştır. Araştırma modeli ve hipotezlerinin sınanması amacıyla Yapısal Eşitlik Modeli (YEM) analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda pozitif psikolojik sermayenin iş-yaşam dengesi üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca psikolojik güvenliğin bu ilişkide kısmi aracılık rolü olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis is designed to examine the mediating role of psychological safety in the effect of positive psychological capital on work-life balance. The research model considers positive psychological capital as an independent variable, work-life balance as a dependent variable, and psychological safety as a mediating variable. First, the concepts of positive psychological capital and work-life balance were examined in detail. Then, the mediating variable of the research and the concept of psychological safety, which has been the subject of frequent research recently, were examined. The following section of the study presents information on the research methodology, such as the purpose, importance, method, theoretical background, studies examining the relationships between variables, and hypothesis development. The next section included a study conducted on 649 white-collar employees working in banks operating in Istanbul to determine the mediating role of psychological safety in the effect of employees' positive psychological capital levels on their work-life balance levels. Personal Information Form, Positive Psychological Capital Scale, Work-Life Balance Scale, and Psychological Security Scale were used to collect the research data. SPSS and AMOS programs were used for data analysis. Structural Equation Model (SEM) analysis was conducted to test the research model and hypotheses. As a result of the research, it was determined that positive psychological capital has a positive effect on work-life balance. In addition, it was determined that psychological safety has a partial mediating role in this relationship.