Çocuk mahkemelerinde suça sürüklenen çocukların sosyodemografik özellikleri ile verilen koruyucu ve destekleyici tedbir kararlarının incelenmesi
An examination of the sociodemographic characteristics of children dragged into crime in juvenile courts and the protective and supportive measure decisions made
  1. Tez No: 963646
  2. Yazar: İBRAHİM HALİL CİVAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEN KAYA KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, suç, suça sürüklenen çocuk, Child, crime, child dragged into crime
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Çocuk suçluluğu geçmişten bu yana artarak devam eden ve günümüzde de önemini koruyan toplumsal bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Çocukların yetişkinlerden farklı özellikler barındırması onları daha hassas bir noktaya taşımaktadır. Ulusal mevzuatlara ve uluslararası sözleşmelere bakıldığında, çocukların cezalandırılması yerine rehabilite edilerek topluma entegrasyonlarının sağlanması bakış açısının hakim olduğu görülmüştür. Çocukların suça sürüklenme nedenlerinin tespit edilerek ihtiyaç duyabilecekleri koruyucu ve destekleyici tedbir kararlarının uygulanması önemlidir. Suça sürüklenen çocukların suç eylemlerinin anlaşılabilmesi için onu meydana getiren nedenlerin tespit edilmesi gerekmektedir. Çocukların ebeveynlerinden yeterli desteği alamaması, aile içi iletişim problemleri, karşılaşmış oldukları sosyoekonomik problemler, kriminal sosyal çevre, eğitsel aksaklıklar, madde kullanım öyküsü, düşük sosyal destek sistemi gibi unsurların çocukların suça sürüklenmesinde risk unsuru barındırdığı yapılan araştırmalarda da bildirilmektedir. Bu faktörlerin tespit edilmesiyle yapılacak sosyal hizmet müdahaleleri mikro, mezzo ve makro sisteme katkı sağlayabilecektir. Çocuk mahkemelerinde suça sürüklenen çocukların sosyodemografik özellikleri ile verilen koruyucu ve destekleyici tedbir kararlarının incelenmesini amaçlayan bu çalışmada belgesel tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini, Antalya Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğüne; Antalya 1., 2., 3. Çocuk Mahkemelerinden ve Antalya Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinden Şubat 2020-Ocak 2024 tarihleri arasında gelen sosyal inceleme talepleri sonucu farklı suça sürüklenen çocuklar için düzenlenen toplam beş yüz (500) sosyal inceleme raporu oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, Suça Sürüklenen Çocuk Bilgi Formu tasarlanmış ve taraması yapılan raporlar bu forma işlenmiştir. Bu formda; suça sürüklenen çocukların ve ailelerinin sosyodemografik bilgileri, suça sürüklenen çocukların sürüklendikleri suç bilgileri, çocuklara uygulanan koruyucu ve destekleyici tedbir kararları, çocukların tekrardan suça sürüklenme riskinin ve gelecek planlama düzeylerinin değerlendirilmesi konuları dört başlıkta ele alınmış olup çalışmanın tartışma ve sonuç bölümünde de bu başlıklar doğrultusunda değerlendirmelerde bulunulmuştur. Araştırmanın veri toplama süreci 01.06.2024-01.09.2024 tarihleri arasında tamamlanmıştır. Toplanan verilerin analizi IBM SPSS Statistics 25 programı kullanılarak yapılmıştır. Çalışmada, suça sürüklenen çocukların akademik başarısına, sosyal destek sistemine, zararlı alışkanlıklar kullanımına, gelecek motivasyonuna, ebeveynlerin medeni durumuna, aile üyelerinin suç geçmişine göre suça sürüklenen çocukların suç geçmişleri; suça sürüklenen çocukların cinsiyetlerine göre suç geçmişleri ve suç türleri gibi durumlar arasında anlamlı ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda; suça sürüklenen çocukların suça yönelmelerine neden olan faktörlerin tespit edilerek etkin müdahalelerde bulunulması, koruyucu ve önleyici tedbir kararlarının işlevsel yürütülmesi, çocuk suçluluğunun önlenmesi ve mükerrer suç oranlarının düşürülmesi; aile temelinde okul, sosyal çevre, toplum yapısı gibi faktörlere yönelik koruyucu ve önleyici politikaların hayata geçirilmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
Juvenile delinquency is a social problem that has been increasing since the past and maintains its importance today. The fact that children have different characteristics from adults makes them more sensitive. When national legislations and international conventions are examined, it is seen that the perspective of rehabilitating children and ensuring their integration into society rather than punishing them is dominant. It is important to identify the reasons why children are dragged into crime and to implement the protective and supportive cautionary decisions they may need. In order to understand the criminal acts of children dragged into crime, it is necessary to identify the reasons that lead to it. It is also reported in studies that factors such as children's inability to receive adequate support from their parents, communication problems within the family, socioeconomic problems they face, criminal social environment, educational disruptions, history of substance abuse, low social support system are risk factors for children to be dragged into crime. Social service interventions to be made by identifying these factors can contribute to the micro, mezzo and macro system. In this study, which aims to examine the sociodemographic characteristics of children dragged into crime and the protective and supportive cautionary decisions made in juvenile courts, documentary screening method was used. The sample of the study consisted of a total of five hundred (500) social investigation reports prepared for children who were dragged into different crimes as a result of social investigation requests received from Antalya 1st, 2nd, 3rd Juvenile Courts and Antalya Juvenile High Criminal Court between February 2020 and January 2024 to Antalya Directorate of Forensic Support and Victim Services.. As a data collection tool, the Child Driven to Crime Information Form was designed and the reviewed reports were processed on this form. In this form; sociodemographic information of children who were dragged into crime and their families, information on the crimes of children who were dragged into crime, protective and supportive cautionary decisions applied to children, evaluation of the risk of children being dragged into crime again and their future planning levels were discussed under four headings and evaluations were made in the discussion and conclusion section of the study in line with these headings. The data collection process of the research was completed between 01.06.2024-01.09.2024. The collected data were analyzed using IBM SPSS Statistics 25 program. In the study, it was determined that there was a significant relationship between the criminal histories of children who were dragged into crime according to their academic achievement, social support system, use of harmful habits, future motivation, marital status of parents, criminal history of family members; criminal histories and crime types of children dragged into crime according to their gender. In line with the findings obtained in the research; it is important to determine the factors that cause children who are dragged into crime to commit crime and to make effective interventions, to carry out protective and preventive cautionary decisions functionally, to prevent juvenile delinquency and to reduce recurring crime rates; It is important to implement protective and preventive policies for factors such as school, social environment, social structure on the basis of family.