Meme karsinomlarında tümör tomurcuklanmasının Nektin-4 ve E-kaderin ekspresyonu ile ilişkisi
Association of tumor budding with Nectin-4 and E-cadherin expression in breast carcinomas
  1. Tez No: 963647
  2. Yazar: CİHAT AKŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BÜYÜKBAYRAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Meme karsinomu, Tümör tomurcuklanması, Nektin-4, E-kaderin, Breast carcinoma, tumor budding, Nectin-4, E-cadherin
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Meme kanseri, kadınlar arasında en yaygın görülen ve kansere bağlı ölümlerin en sık nedenlerinden biridir. Literatürde, tümör tomurcuklanması özellikle kolorektal adenokarsinomlarda kötü prognozla ilişkilendirilmiştir. Benzer şekilde, tümör tomurcuklanmasının meme karsinomlarında da prognostik bir belirteç olabileceği düşünülmektedir. Çalışmamızda tümör tomurcuklanmasının klinikopatolojik parametrelerle karşılaştırılması ve E-kaderin, Nektin-4 ekspresyonu ile ilişkisinin araştırılması amaçlandı. Çalışmaya Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda 2015-2024 yılları arasında invaziv meme karsinomu tanısı almış 182 olgu çalışmaya dahil edildi. Olgulara ait yaş, tümör boyutu, histolojik tip, histolojik derece, lenfovasküler invazyon, perinöral invazyon, lenf nodu tutulumu, eşlik eden duktal karsinoma insitu, hormon reseptör durumu, tümör evresi ve immünohistokimyasal alt tip gibi klinikopatolojik verilerle tümör tomurcuklanması arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Ayrıca, Nektin-4 ve E-kaderin ekspresyonları immünohistokimyasal olarak değerlendirilmiş ve tümör tomurcuklanması ile korelasyonları istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda yüksek tümör tomurcuklanması; ileri histolojik derece, yüksek Nektin-4 ekspresyonu ve histolojik tip ile anlamlı şekilde ilişkili bulunmuştur. Ayrıca yüksek tümör tomurcuklanması bulunan olgularda, lenf nodu metastazı varlığı ve daha ileri N evresi daha fazla görülmüştür. Olgular biyobelirteçler ile tanımlanan alt tiplere göre gruplandırıldığında, luminal A grubunda yüksek tümör tomurcuklanması ile lenf nodu metastazı, lenfovasküler invazyon ve N evresi arasında anlamlı bir ilişkili bulunmuştur. Luminal B grubunda yüksek Nektin-4 ekspresyonu ile yüksek tümör tomurcuklanması anlamlı şekilde ilişkili bulunmuştur. Nektin-4 ile klinikopatolojik parametreler karşılaştırıldığında yüksek Nektin-4 ekspresyonu ile ER negatifliği arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Tümör tomurcuklanması, meme karsinomlarında artmış invaziviteyi yansıtan önemli bir histopatolojik bulgu olup, bazı klinikopatolojik parametrelerle ve hücresel adezyon moleküllerinin ekspresyon düzeyleriyle anlamlı ilişkiler göstermektedir. Yüksek Nektin-4 ekspresyonu tümör progresyonunda rol oynayabilecek moleküler bir değişiklik olarak değerlendirilebilir. Bu bulgular, tümör tomurcuklanmasının hem prognostik bir parametre hem de potansiyel moleküler hedeflerle ilişkili olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most common cancer among women and one of the leading causes of cancer-related deaths. In the literature, tumour budding has been associated with a poor prognosis, particularly in colorectal adenocarcinomas. Similarly, tumour budding is considered a prognostic marker in breast carcinomas. Our study aimed to compare tumour budding with clinical and pathological parameters, and to investigate its relationship with E-cadherin and Nectin-4 expression. The study included 182 cases of invasive breast carcinoma diagnosed between 2015 and 2024 at the Department of Pathology, Faculty of Medicine, Dicle University. We examined the relationships between tumour budding and clinical-pathological data such as age, tumour size, histological type, histological grade, lymphovascular invasion, perineural invasion, lymph node involvement, accompanying ductal carcinoma in situ, hormone receptor status, tumour stage and immunohistochemical subtype. Additionally, Nectin-4 and E-cadherin expression was evaluated immunohistochemically and their correlation with tumour budding was analysed statistically. The analysis revealed that high tumour budding was significantly associated with an advanced histological grade, high Nectin-4 expression and histological type. Furthermore, cases with high tumour budding exhibited a higher incidence of lymph node metastasis and a more advanced N stage. When cases were grouped according to subtypes defined by biomarkers, a significant association was found between high tumour budding and lymph node metastasis, lymphovascular invasion and N stage in the luminal A group. In the luminal B group, high Nectin-4 expression was significantly associated with high tumour budding. Comparing Nectin-4 with clinical-pathological parameters revealed a significant association between high Nectin-4 expression and ER negativity. Tumour budding is an important histopathological finding reflecting increased invasiveness in breast carcinomas and shows significant associations with certain clinical-pathological parameters and expression levels of cellular adhesion molecules. High Nectin-4 expression can be considered a molecular change that may play a role in tumor progression. These findings suggest that tumor budding may be both a prognostic parameter and associated with potential molecular targets.