Ekolojik yaklaşım çerçevesinde madde bağımlılığında ebeveynlerin farkındalık ve bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of parents' awareness and knowledge levels on substance addiction within the framework of the ecological approach
  1. Tez No: 963681
  2. Yazar: YUSUF UĞUR ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNEM BURCU UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Madde Bağımlılığı, Çevre, Ebeveyn, Sosyal Hizmet, Ekolojik Yaklaşım, Substance Addiction, Environment, Parent, Social Work, Ecological Approach
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Madde bağımlılığı, bireyin bedensel ve ruhsal sağlığını tehdit etmenin yanı sıra, ailesel ilişkileri ve toplumsal yapıyı da olumsuz yönde etkileyen çok boyutlu bir sorundur. En çok madde bağımlılığına sürüklenen grup ise ergenlerdir. Ergenlerin madde bağımlılığına karşı korunmasında en yakın çevre olan ailenin rolü hayati öneme sahiptir. Bu bağlamda, ebeveynlerin madde bağımlılığına ilişkin bilgi ve farkındalık düzeyleri, çocuklarının madde bağımlılığından korumada önemli bir değişken olarak değerlendirilmektedir. Bu bakımdan bu tez çalışması, bireyin içinde bulunduğu mikro çevrede yer alan aile etkileşimlerine odaklanarak, madde bağımlılığı farkındalık ve bilgi düzeylerinin ebeveynler bağlamında değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Araştırma, olayları ''çevresi içinde birey'' bakış açısıyla değerlendiren Ekolojik Yaklaşım ile yapılandırılmıştır. Bu model bireyi madde bağımlılığına sürükleyen faktörleri, mikro sistem düzeyindeki aile içi etkileşimler ve çevresel unsurlar doğrultusunda değerlendirerek anlaşılmasına olanak sağlamaktadır. Mevcut literatürde, ebeveynlerin madde bağımlılığına ilişkin bilgi ve farkındalık düzeylerini kapsamlı biçimde ele alan sınırlı sayıda çalışma bulunduğundan, bu araştırma alandaki boşluğun giderilmesine katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın temel amacı; ebeveynlerin madde bağımlılığına dair bilgi birikimlerini ve farkındalık düzeylerini ölçerek, mevcut durumu ortaya koymaktır. Antalya il sınırları içinde yaşayan ebeveynlerle yürütülen bu nicel araştırmada, katılımcıların madde bağımlılığına dair genel farkındalık düzeyinin yüksek, bilgi seviyesinin ise düşük olduğu saptanmıştır. Bilgi seviyesindeki artışın farkındalık düzeyini de olumlu yönde etkilediği görülmekle birlikte, bu artışın her zaman tutum ve davranışlara yansımadığı anlaşılmıştır. Bunun yanı sıra, ebeveynler AMATEM'in işleyişi ve ne yaptığı hakkında bilgi sahibi olmadıkları dikkati çekmektedir. Araştırma bulguları, yaş, cinsiyet, gelir, medeni durum ve eğitim seviyesi gibi sosyodemografik değişkenlerin bilgi ve farkındalık üzerinde doğrudan belirleyici olmadığını; ancak bu değişkenlerin çevresel koşullarla etkileşim içinde olduğunda anlamlı sonuçlar doğurabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Substance addiction is a multifaceted problem that not only threatens an individual's physical and mental health but also negatively impacts family relationships and social structure. Adolescents are the group most prone to substance abuse. The role of the family, the immediate environment, is crucial in protecting adolescents against substance abuse. In this context, parents' knowledge and awareness of substance abuse is considered a key variable in protecting their children from substance abuse abuse. Therefore, this thesis aims to assess substance abuse abuse awareness and knowledge within the context of parents by focusing on family interactions within the individual's microenvironment. The research is structured using the Ecological Approach, which evaluates events from an“individual within their environment”perspective. This model allows for an understanding of the factors that lead an individual to substance abuse by considering them within the context of family interactions and environmental factors at the microsystem level. Because the existing literature contains a limited number of studies comprehensively addressing parents' knowledge and awareness of substance abuse, this research was conducted to contribute to addressing this gap. The primary objective of the study is to assess parents' knowledge and awareness of substance abuse and to identify the current situation. This quantitative study, conducted with parents living within the Antalya province, found that participants' general awareness of substance abuse was high, while their knowledge level was low. While increased knowledge was observed to positively impact awareness, this increase was not always reflected in attitudes and behaviors. Furthermore, it is noteworthy that parents lack knowledge about the functioning of AMATEM and its activities. The research findings indicate that sociodemographic variables such as age, gender, income, marital status, and education level are not direct determinants of knowledge and awareness; however, these variables can produce significant results when interacting with environmental conditions.