Avrupa Birliği iklim politikalarının güvenlik boyutu ve Avrupa Yeşil Mutabakatı
The security dimension of European Union climate policies and the European Green Deal
- Tez No: 963704
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SENEM ATVUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Komisyonu, iklim değişikliği, güvenlikleştirme, sosyal inşacılık, European Commission, climate change, securitization, social constructivism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
Bu tez çalışması, sosyal inşacılığın kimlik odaklı yorumsamacı anlayışını Kopenhag Okulu'nun çıkar temelli tehdit inşası perspektifiyle birleştirerek, güvenlikleştirmenin yalnızca tehdit algısı üretmek değil, aynı zamanda aktörlerin kimlik inşası/meşrulaştırma stratejisinin bir parçası olarak araçsallaştırıldığını Avrupa Komisyonu örneği üzerinden göstermektedir. Çalışma, Avrupa Komisyonu'nun, Avrupa Birliği'nin (AB)“normatif güce”dayanan örgütsel kimliğini ve uluslararası rolünü iklim politikaları alanında da işler hale getirmek için iklim değişikliğini güvenlikleştirdiğini öne sürmektedir.“Nasıl”ve“neden”sorularını sorarak güvenlikleştirmeyi inceleyen çalışma, 11 Aralık 2019'da Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın duyurulmasından 30 Haziran 2021'de Avrupa İklim Yasası'nın kabul edilmesine kadar geçen süreci güvenlikleştirme dönemi olarak ele almaktadır. Çalışmada, Avrupa Komisyonu'nun resmi internet sitesinde yer alan 764 belge, güvenlikleştirme söylemleri kapsmaında nitel içerik analizi kullanılarak sistematik şekilde analiz edilmektedir. Yapılan inceleme, Avrupa Komisyonu'nun, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve“karbonsuzlaşma”normu aracılığıyla, AB'nin normatif güç kimliğini iklim politikaları alanında etkin kılmak için çıkarlarını ve davranışlarını yeniden şekillendirdiğini ortaya koymaktadır. Bu kapsamda çalışma, Avrupa Komisyonu'nun AB'nin normatif güç kimliği doğrultusunda, uluslararası sistemdeki rolünü“norm-alıcıdan”“norm-yapıcıya”dönüştürerek örgütün çıkarlarını yeniden şekillendirdiğini ve böylece iklim politikalarının Birlik içinden geliştirilmesini sağladığını göstermektedir. Çalışma, bu dönüşüm sürecinin Avrupa Komisyonu'nun davranışlarında ise güvenlikleştirme eğilimine neden olduğunu ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
Combining the identity-focused interpretative understanding of social constructivism with the interest-based threat construction perspective of the Copenhagen School, this thesis examines the European Commission as a case study to show that securitization is used not only to create a threat perception, but also as a part of a broader strategy to construct and legitimize actors' identity. The study posits that the European Commission has securitized climate change in order to operationalize European Union's (EU) organizational identity and international role in climate policy as“normative power”. Asking the questions“how”and“why”, the study considers the period from the announcement of the European Green Deal on 11 December 2019 to the adoption of the European Climate Law on 30 June 2021 as a securitization period. By using qualitative content analysis, the study systematically examines securitization efforts in 764 documents, retrieved from the European Commission's official website. The study indicates that the European Commission has strategically adapted its interests and behaviors to ensure the efficacy of the EU's normative power identity in the realm of climate policies, through the European Green Deal and the“decarbonization”norm. Within this framework, the study reveals that the European Commission has re-shaped the Union's interests by transforming its role in the international system from“norm taker”to“norm maker”in line with the EU's normative power identity, thus ensuring that climate policies are developed from within the Union. The study argues that this transformation process has also led to a securitization tendency in the European Commission's behavior.