Dijitalin aktif tüketicileri: Sosyal medya reklamlarının Z kuşağının tüketim davranışlarına etkisi: TikTok örneği
Active consumers of the digital age: The impact of social media advertisements on generation Z's consumption behaviors – the case of TikTok
  1. Tez No: 963743
  2. Yazar: MÜGE YARDIMCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NUR EMİNE KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Tiktok, Z Kuşağı, Reklam, Satın Alma Davranışı, Social Media, TikTok, Generation Z, Advertisement, Purchasing Behavior
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Medya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Dijitalleşmenin büyük bir hız kazandığı çağımızda sosyal medya ağları, günümüz tüketici yaşamlarının ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Geleneksel medya araçlarının gün geçtikçe popülaritesini ve etkisini kaybetmesiyle birlikte, sosyal medya reklamları markalar için daha etkin bir pazarlama alanı sunmaya başlamıştır. Teknolojik dönüşümler insanların satın alma davranışlarının üzerinde de önemli bir role sahiptir. Özellikle Z kuşağı olarak bilinen dijital yerliler, dijital teknolojilere doğuştan uyum sağlayan ve sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanan bir bakıma orada var olan bir nesil olarak ön plana çıkmaktadır. Bu durum, markaların genç tüketicilerle etkileşim kurabilmek için sosyal medya platformlarına yönelmesinin önemini vurgulamaktadır. Kısa video formatı, üretilen içerik çeşitliliği ve yüksek etkileşim potansiyeli sayesinde TikTok, Z kuşağına ulaşmada önemli bir mecra haline gelmiştir. Bu noktada TikTok reklam faaliyetleri açısından hem markalara hem de tüketicilere hitap eden bir mecradır. Bu çalışmanın kapsamında, TikTok platformunda yer alan reklamların Z kuşağı bireylerinin satın alma davranışları üzerindeki etkilerini incelenmektedir. Araştırma kapsamında İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde olan Z kuşağı mensubu bireyler örneklem olarak seçilmiştir. Çalışma, 15'i kadın ve 15'i erkek olmak üzere toplam 30 katılımcıyla yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme yöntemi ile gerçekleştirilerek Tiktok'un Z kuşağı bireylerinin satın alma faaliyetleri üzerindeki etkisi incelenerek çalışma gerçekleştirilecektir.
Özet (Çeviri)
In today's era, where digitalization has gained tremendous momentum, social media networks have become an inseparable part of modern consumer lifestyles. With the declining popularity and influence of traditional media tools, social media advertising has started to provide brands with a more effective marketing space. Technological transformations also play a significant role in shaping people's purchasing behaviors. Especially Generation Z, known as digital natives, stand out as a generation that is inherently adapted to digital technologies and actively engaged in social media, in a sense existing within these platforms. This highlights the importance for brands to turn to social media platforms in order to interact with young consumers. Thanks to its short video format, variety of produced content, and high interaction potential, TikTok has become an essential medium for reaching Generation Z. At this point, TikTok serves as a platform appealing to both brands and consumers in terms of advertising activities. Within the scope of this study, the effects of TikTok advertisements on the purchasing behaviors of Generation Z individuals are examined. The research sample consists of Generation Z individuals from Istanbul Aydın University, Faculty of Communication. The study was conducted with a total of 30 participants—15 female and 15 male—using semi-structured in-depth interview methods to analyze TikTok's impact on the purchasing behaviors of Generation Z individuals..