Sen İstanbul'dan Daha Güzelsin oyunundaki Jung ve Jung sonrası arketipler
You are More beautiful Than Istanbul in the play Jung and post-Jung archetypes
  1. Tez No: 963744
  2. Yazar: HANDE BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELEN KORAD BİRKİYE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sen İstanbul'dan Daha Güzelsin, Carl Gustav Jung, Arketipler, Carol S. Pearson 12 Arketipi, Murat Mahmutyazıcıoğlu, Rol Analizi, You Are More Beautiful Than Istanbul, Carl Gustav Jung, Archetypes, Carol S. Pearson 12 Archetypes, Murat Mahmutyazıcıoğlu, Role Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Drama ve Oyunculuk Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Oyunculuk Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma, Murat Mahmutyazıcıoğlu'nun yazdığı“Sen İstanbul'dan Daha Güzelsin”oyunundaki üç kuşağı temsil eden karakterlerin arketipsel olarak incelendiği bir tezdir. Bu incelemede karakterlerin toplumsal normlar ve erkek egemen toplum üzerinden kadınlık algısını nasıl şekillendirdiği, yaşadıkları psikolojik temellerini ve ataerkil toplum baskısı üzerinden bir kadının yaşam öyküsünün ne denli etkilenebileceğini anlamak amacıyla Carl Gustav Jung'un analitik psikoloji kuramı ve Jung sonrası arketipler olan Carol S. Pearson'un incelediği arketipler temel alınmıştır. Tezde, özellikle persona, gölge, animus ve anne gibi temel Jungiyen arketiplerin yanı sıra, Carol S. Pearson'un 12 arketip modelinin karakterlerin oyun boyunca gösterdikleri yansımaları incelenerek literatür taraması yapılmıştır. Çalışmanın amacı, sadece metin üzerinden teorik bir analiz yapmakla sınırlı kalmayıp, bu arketipsel çözümlemeleri oyunculuk pratiğiyle birleştirmektir. Bu doğrultuda, İstanbul Aydın Üniversitesi Oyunculuk Yüksek Lisans Programı mezuniyet projesi kapsamında“Sen İstanbul'dan Daha Güzelsin”oyunu sahnelenmiştir. Bu sahneleme sürecinde, karakterlerin arketipsel yapılarının bir oyuncunun yaratım sürecini nasıl etkilediği ve bu teorik bilginin role nasıl hizmet ettiği pratik olarak araştırılmıştır. Akademik alanda Carl Gustav Jung ve Jungiyen kuram hakkında birçok tez ve makale bulunmaktadır. Fakat bu tez, Jung sonrası 12 arketip üzerinden karakterlerin incelenmesini de ele alacak araştırmalardan biri olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study is a thesis that examines the archetypes of the characters representing three generations in the play“You Are More Beautiful Than Istanbul”written by Murat Mahmutyazıcıoğlu. This analysis draws on Carl Gustav Jung's analytical psychology theory and the post-Jungian archetypes examined by Carol S. Pearson to understand how the characters shape perceptions of femininity through social norms and a male-dominated society, the psychological foundations of their experiences, and the extent to which a woman's life story can be influenced by patriarchal societal pressures. In the thesis, a literature review was conducted by examining the reflections of the characters throughout the play, focusing on basic Jungian archetypes such as persona, shadow, animus, and mother, as well as Carol S. Pearson's 12 archetype model. The aim of the study is not limited to a theoretical analysis based solely on the text, but also seeks to combine these archetypal analyses with acting practice. In this context, the play“Sen İstanbul'dan Daha Güzelsin”was staged as part of the graduation project of the Acting Master's Program at Istanbul Aydın University. During this staging process, the practical effects of the characters' archetypal structures on an actor's creative process and how this theoretical knowledge served the role were investigated. There are many theses and articles in the academic field on Carl Gustav Jung and Jungian theory. However, this thesis will be one of the studies that also examines characters through the 12 archetypes after Jung.