Sosyal medya reklamlarında ınfluencer kullanımının X, Y ve Z kuşaklarının satın alma davranışı üzerine etkisi: Instagram örneği
The effect of influencer use in social media advertisemets on the purchasing behavior of generaions X,Y and Z: The Instagram example
- Tez No: 967473
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAAN GEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Social Media Marketing, Influencer, Influencer Marketing, Product Browsing and Purchase Intention
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Günümüzde sosyal medya, dijital reklamcılığın en yoğun biçimde kullanıldığı başlıca sanal platformlardan biri haline gelmiştir. Bu dönüşümle birlikte, tüketici davranışları da sosyal medya araçlarının etkisi altında yeniden değerlendirilmeye başlanmıştır. Dijitalleşmenin hız kazanmasıyla beraber, geleneksel medya araçları olan televizyon ve radyo üzerinden gerçekleştirilen reklam faaliyetleri, yerini sosyal medya platformlarında etkili kullanıcılar tarafından yürütülen reklam çalışmalarına bırakmıştır. Bu bağlamda, fenomen olarak adlandırılan sosyal medya içerik üreticilerinin rolü giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Fenomen pazarlamanın yaygınlaşması, işletmelerin dijital pazarlama stratejilerine daha fazla kaynak ayırmasına neden olmuştur. Rekabet avantajı elde etme çabası içerisinde olan işletmeler, sosyal medya pazarlamasının bir alt kolu olarak Influencer pazarlamayı etkin biçimde kullanmaktadır. İşletmeler, marka bilinirliğini artırmak ve hedef kitlelerine belirli mesajlar iletmek amacıyla, sosyal medya platformları üzerinde geniş takipçi kitlesine sahip içerik üreticileriyle iş birlikleri geliştirmektedir. Bu platformları değerlendirdiğimizde günümüzde aktif kullanıcı sayısı 2 milyarı aşan Instagram, en fazla reklam verilen ve ürün tanıtımı yapılan sosyal medya platformlarından biri haline gelmiştir. Bu gelişmeyle birlikte, işletmeler ürün ve hizmetlerini tüketicilere ulaştırmak amacıyla Influencer temelli reklamcılık stratejilerine yönelmektedir. Influencer olarak nitelendirilen sosyal medya fenomenleri, özellikle tüketici karar süreçleri üzerinde etkili olmakta ve satın alma eğilimlerini doğrudan ya da dolaylı olarak şekillendirmektedir. Bu durum, dijital pazarlama stratejileri içerisinde Influencer pazarlamasını önemli bir unsur haline getirmiştir. Bu araştırmanın temel odağını, Instagram uygulamasında influencer reklamlarının tüketicilerin satın alma süreçleri üzerindeki etkileri oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında gerçekleştirilen literatür taraması, X, Y ve Z kuşaklarının Instagram reklamlarına yönelik algılarını inceleyerek bu kuşaklara özgü özelliklerin, platform üzerindeki satın alma davranışları üzerindeki etkilerini değerlendirmektedir. Ayrıca, söz konusu kuşakların reklamlara karşı duyarlılık düzeyleri, influencer etkisinin gücü ve reklam ile paylaşımlara yönelik güven algısı gibi faktörler ortaya konulmaktadır. Bu bağlamda araştırma, kuşaklar arası farklılıkların dijital reklamcılık ve Influencer pazarlaması açısından ne tür sonuçlar doğurduğunu analiz etmektedir. Bu araştırmanın evrenini, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Trabzon ilinde ikamet eden ve aktif olarak Instagram kullanan bireyler oluşturmaktadır. Araştırmada, dijital pazarlama ve sosyal medya kullanımı açısından anlamlı sonuçlar elde edebilmek amacıyla geniş yaş aralığına sahip bir kitle hedeflenmiş ve bu kitle üzerinden analiz sonuçları elde edilmiştir. Araştırmanın örneklemini ise, 15-60 yaş aralığında yer alan ve aktif şekilde Instagram kullanan 384 birey oluşturmaktadır. Örneklem oluşturulurken özellikle X, Y ve Z kuşaklarına mensup kullanıcıların temsili dikkate alınmış ve bu doğrultuda yaş gruplarına göre dengeli bir dağılım sağlanmaya çalışılmıştır. Verilerin toplanmasında nicel araştırma yöntemlerinden biri olan anket tekniği kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, social media has become one of the primary virtual platforms where digital advertising is most heavily used. With this transformation, consumer behavior has also begun to be reevaluated under the influence of social media tools. With the acceleration of digitalization, advertising activities conducted through traditional media outlets like television and radio have been replaced by advertising campaigns conducted by influential users on social media platforms. In this context, the role of social media content creators, also known as influencers, is becoming increasingly important.The proliferation of influencer marketing has led businesses to allocate more resources to their digital marketing strategies. Businesses striving to gain a competitive advantage are effectively utilizing influencer marketing as a sub-branch of social media marketing. To increase brand awareness and convey specific messages to their target audiences, businesses are collaborating with content creators with large social media followings. With over 2 billion active users, Instagram has become one of the most popular social media platforms for advertising and product promotion. With this development, businesses are turning to influencer-based advertising strategies to reach consumers with their products and services. Social media influencers, specifically known as influencers, influence consumer decision-making processes and directly or indirectly shape purchasing behavior. This has made influencer marketing a crucial element within digital marketing strategies. The primary focus of this research is the impact of influencer ads on Instagram on consumer purchasing processes. The literature review conducted within the scope of the study examines the perceptions of Generations X, Y, and Z regarding Instagram ads and assesses the impact of these generational characteristics on purchasing behavior on the platform. Furthermore, factors such as the sensitivity of these generations to advertising, the strength of influencer influence, and their perceived trust in ads and posts are explored. In this context, the research analyzes the implications of generational differences for digital advertising and influencer marketing. The population of this study consists of individuals residing in the province of Trabzon, located in the Black Sea Region of Turkey, who actively use Instagram. To obtain meaningful results in terms of digital marketing and social media usage, the study targeted a broad age range, and analysis results were obtained from this population. The study sample consisted of 384 individuals between the ages of 15 and 60 who actively use Instagram. When creating the sample, we specifically considered the representation of users from Generations X, Y, and Z, and attempted to ensure a balanced distribution across age groups. Surveys, a quantitative research method, were used to collect data.