Hematoloji polikliniğine başvurup flebotomi yapılan hastaların klinik ve laboratuvar parametrelerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of clinical and laboratory parameters in patients undergoing phlebotomy at a hematology outpatient clinic
  1. Tez No: 963782
  2. Yazar: NAGİHAN FISTIK KAYHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEVİN ALAYVAZ ASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Polycythemia, JAK2 mutation, Phlebotomy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Hematoloji Polikliniğine Başvurup Flebotomi Yapılan Hastaların Klinik ve Laboratuvar Parametrelerinin Retrospektif Olarak Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmanın temel amacı, JAK2 testi gibi ileri tetkiklerin yapılamadığı sağlık merkezlerinde, hangi klinik belirtiler ve basit laboratuvar parametrelerinin primer polisitemiyi düşündürmesi gerektiğini belirlemek ve bu sayede olguların zamanında üst merkezlere yönlendirilmesini sağlayacak pratik bir yaklaşım önermektir. Materyal ve Metot; Çalışmaya Pamukkale Üniversitesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu 22.04.2025 tarih ve 08 sayılı etik kurul onayı ile başlanmıştır. Retrospektif tanımlayıcı bu çalışmada, 2022 yılından itibaren Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Hematoloji Polikliniği'ne başvurarak flebotomi uygulanan, 18 yaş ve üzeri primer ya da sekonder polisitemi tanılı 1067 hasta değerlendirilmiştir. Veriler; demografik özellikler, klinik bilgiler, laboratuvar bulguları ve görüntüleme sonuçlarını içerecek şekilde hastane bilgi yönetim sistemi kayıtlarından elde edilmiştir. Bulgular; Çalışmaya 1067 hasta dahil edildi. Hastaların %8'i (n=89) kadın, %92'si (n=978) erkekti ve yaş ortalaması 47,23±15,35 (Min:18, Max:87) yıl olarak saptanmıştır. Hastaların %25,2'sinde (n=269) başvuru anında şikâyeti mevcuttu, en sık bildirilen semptom baş ağrısı ve baş dönmesi olup, bu şikâyet 152 hastada (%56,5) görülmüştür. Hastaların %62,4'ünde (n=666) en az bir komorbidite bulunduğu belirlenmiştir. En sık eşlik eden hastalıklar hipertansiyon %36,8 (n=245), %32 (n=213) ile diyabet ve %28,7 (n=191) ile akciğer hastalıkları izlemiştir. Tromboz öyküsü hastaların %18,5'inde (n=197) bulunmuştur. Çalışmaya katılan hastaların %20,1'i (n=214) obezite tanısı almıştır. Öte yandan, sigara kullanımı oldukça yaygın olup bireylerin %63,2'si (n=674) sigara içmektedir. Çalışmaya katılan hastaların %72,7'sine (n=776) USG uygulanmıştır. USG sonuçlarında hastaların %18,3'ünde (n=142) hepatomegali, %12'sinde (n=93) splenomegali ve %0,3'ünde (n=2) polikistik böbrek tespit edilmiştir. JAK2 testi hastaların %9,2'sinde (n=73) pozitif bulunmuştur. BCR-ABL analizi ise 465 (%43,6) hastanın tamamında negatif olarak değerlendirilmiştir. Kemik iliği biyopsisinde hastaların %37,9'unda (n=50) normosellüler, %33,3'ü (n=44) hiposellüler ve %28,8'inde (n=38) hipersellüler yapı gözlenmiştir. Primer ve sekonder polisitemi arasında cinsiyet (p=0,001), obezite (p=0,007), sigara kullanımı (p=0,001), tanı yaşı (p=0,001), hipertansiyon varlığı (p=0,001), splenomegali (p=0,001), JAK2 pozitifliği (p=0,001), Kİ biyopsisi (p=0,001), Hct (p=0,001), WBC (p=0,001), MCV (p=0,001) MPV (p=0,015), LDH (p=0,001), Lenfosit (p=0,001), nötrofil (p=0,001), eozinofil (p=0,001), bazofil (p=0,001), platelet (p=0,001), ferritin (p=0,001), vit b12 (p=0,001), kreatinin (p=0,001), EPO (p=0,001), flebotomi 6 aylık (p=0,001) ve 12 aylık (p=0,001) sıklığı yönünden anlamlı farklar saptanmıştır. JAK2 pozitif hastaların 6 aylık (p=0,002) flebotomi sıklığı ve 12 aylık (p=0,007) flebotomi sıklığı JAK2 negatif hastalara göre anlamlı olarak yüksek saptanmıştır. Sonuçlar; çalışmamız flebotomi uygulanan primer ve sekonder polisitemi hastalarının klinik, laboratuvar ve genetik özelliklerini kapsamlı biçimde karşılaştırarak iki grup arasında anlamlı farklılıklar olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle JAK2 mutasyon pozitifliği, kemik iliği hücreselliği, eritropoetin düzeyleri ve hematolojik parametreler tanısal ayrımda belirleyici faktörler olarak öne çıkmıştır. Sekonder polisitemide yaşam tarzı ilişkili faktörlerin (obezite, sigara) daha belirgin olması, etiyolojik değerlendirmede dikkatle ele alınmalıdır. Bulgularımız, tanı ve tedavi sürecinde bireyselleştirilmiş, çok boyutlu bir yaklaşımın gerekliliğini vurgulamakta olup; geniş örneklemli, prospektif çalışmalarla desteklenmesi önem arz etmektedir. Anahtar Kelimeler; Polisitemi, JAK2 mutasyonu, Flebotomi
Özet (Çeviri)
SUMMARY Retrospective Evaluation of Clinical and Laboratory Parameters in Patients Undergoing Phlebotomy at a Hematology Outpatient Clinic Aim: The primary aim of this study is to identify which clinical signs and basic laboratory parameters should raise suspicion for primary polycythemia in healthcare settings where advanced diagnostic tools such as the JAK2 mutation test are not available. This will allow for the timely referral of cases to specialized centers and provide a practical approach for clinical decision-making. Materials and Methods: The study was initiated with approval from the Pamukkale University Non-Interventional Clinical Research Ethics Committee, dated April 22, 2025, with protocol number 08. This retrospective descriptive study evaluated 1,067 patients aged 18 years and older, diagnosed with either primary or secondary polycythemia, who underwent phlebotomy at the Pamukkale University Faculty of Medicine Hematology Outpatient Clinic since 2022. Data were retrieved from the hospital information system and included demographic characteristics, clinical data, laboratory findings, and imaging results. Results: A total of 1,067 patients were included. Among them, 8% (n=89) were female and 92% (n=978) were male, with a mean age of 47.23 ± 15.35 years (range: 18–87). At admission, 25.2% (n=269) of patients presented with symptoms, the most common being headache and dizziness, reported in 152 cases (56.5%). At least one comorbidity was identified in 62.4% (n=666) of patients. The most frequent comorbidities were hypertension (36.8%, n=245), diabetes mellitus (32%, n=213), and pulmonary diseases (28.7%, n=191). A history of thrombosis was noted in 18.5% (n=197) of patients. Additionally, 20.1% (n=214) of participants were diagnosed with obesity, and smoking prevalence was high, with 63.2% (n=674) being active smokers. Abdominal ultrasonography (USG) was performed in 72.7% (n=776) of patients, revealing hepatomegaly in 18.3% (n=142), splenomegaly in 12% (n=93), and polycystic kidney disease in 0.3% (n=2). JAK2 mutation was positive in 9.2% (n=73), while all 465 patients tested for BCR-ABL were negative. Bone marrow biopsy findings showed normocellularity in 37.9% (n=50), hypocellularity in 33.3% (n=44), and hypercellularity in 28.8% (n=38). Statistically significant differences were observed between primary and secondary polycythemia groups in terms of gender (p=0.001), obesity (p=0.007), smoking (p=0.001), age at diagnosis (p=0.001), hypertension (p=0.001), splenomegaly (p=0.001), JAK2 positivity (p=0.001), bone marrow biopsy findings (p=0.001), hematocrit (Hct, p=0.001), white blood cell count (WBC, p=0.001), mean corpuscular volume (MCV, p=0.001), mean platelet volume (MPV, p=0.015), lactate dehydrogenase (LDH, p=0.001), lymphocyte (p=0.001), neutrophil (p=0.001), eosinophil (p=0.001), basophil (p=0.001), platelet count (p=0.001), ferritin (p=0.001), vitamin B12 (p=0.001), creatinine (p=0.001), erythropoietin (EPO, p=0.001), and phlebotomy frequency at both 6 months (p=0.001) and 12 months (p=0.001). Among JAK2-positive patients, both 6-month (p=0.002) and 12-month (p=0.007) phlebotomy frequencies were significantly higher compared to JAK2-negative patients. Conclusion: Our study provides a comprehensive comparison of clinical, laboratory, and genetic characteristics in patients with primary and secondary polycythemia who underwent phlebotomy. Notably, JAK2 mutation positivity, bone marrow cellularity, erythropoietin levels, and hematologic parameters emerged as key indicators for differential diagnosis. Lifestyle-related factors such as obesity and smoking were more prevalent in secondary polycythemia, emphasizing the need for etiologic investigation. These findings underscore the necessity for an individualized, multifactorial approach in diagnosis and management, and highlight the importance of validating our results through large-scale, prospective studies.