Electron spin resonance studies of mollusc shells of Turkey
Türkiye kıyılarından toplanan mollusk kavkılarının ESR yöntemiyle incelenmesi
  1. Tez No: 9638
  2. Yazar: ABEDULRAHMAN HARB
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AY MELEK ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ESR (Elektron Spin Rezonans), mollusklar, mollusk kavkıları, deniz kabuklan, ESR (Electron Spin Resonance), molluscs (or mollusks), mol lusc shells, shells. Science
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET TÜRKİYE KIYILARINDAN TOPLANAN MOLLUSK KAVKILARININ ESR YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ HARB, Abedulrahman Yüksek Lisans Tezi, Fizik Bolümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ay Melek Özer Ağustos 1990, 48 sahife Türkiye`nin Marmara, Ege, ve Akdeniz kıyılarından toplanan kabuklar ESR yöntemi ile incelendi. 29 kabuk toplandı. X-ışını difraksiyonu bunların sekiz tanesinin kalsit, dokuz tanesinin aragonit kalanlarının ise heriki yapının karışımında olduğunu gösterdi. Aragonit örnekler birbirinin üstüne çakışan beş ESR signali verirken kalsit örnekler karekteristik Mn+2 iyonunun ESR spectrumunu verdi. Yapay radyasyon verilerek birikmiş doz (AD) ve eşdeğer doz (ED) değerleri bulundu. Bunlar için Barabas ve Ark. (1988) larının geliştirdiği model kullanıldı. O.D.T.Ü deki ESR spectrometresi bozulduğu için bu ölçmeler Ege denizin den toplanmış olan örneklerden (SH-3) sadece birisi için yapılabildi. Bu örneğin yaşı (3.8 ± 0.5) x 108 yıl olarak hesaplandı. Yaklaşık 2.2 kGy ile ışınlanmış olan örneğin 100 °C - 800 "C aralığında 25 dakika ısıtılması sırasında yaş tayininde kullanılan sinyaller 350 °C de minimum değerlerine düşerken g = 2.003 ± 0.001 g-faktörlü ikinci bir sinyal ortaya çıktı. Değişik sıcaklıklardaki davranışı bu sinyalin karbon radikaline ait olabileceğini gösterdi. Tezin üçüncü bölümünde şimdiye kadar kabuklarda yapılan ESR çalışmalarının kısa bir özeti de verildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ELECTRON SPIN RESONANCE STUDIES OF MOLLUSC SHELLS OF TURKEY HARB, Abedulrahman M.S. in Physics Supervisor: Prof. Dr. Ay Melek Özer August 1990, 48 pages ESR technique has been applied to mollusc shells of Turkey from Marmara, Ege, and Mediterranean seas. Twenty nine samples were collected. Their X-ray diffraction results showed that eight samples are in calcite structure, nine samples are in aragonite structure and the rest has a mixture of calcite and aragonite structures. The ESR spectrum has five overlapping signals for the aragonite samples and six signals for the calcite ones, which are attributed to Mn2+ ions. By using the artificial irradiation we get a dose response curve, from which one can get the Accumulated Dose (AD) and the Equivalent Dose (ED). For the accumulated and the equivalent dose measurements a new model (Barabas et.al., 1988) which describes the growth of the ESR signal due to natural (as well as artificial) irradiations was used. In this work the AD and the ED measure ments were done for only one sample, SH-3 (from Ege sea), since a part of the ESR spectrometer of METU was broken. Its age was calculated to be (3.8 ± 0.5) ka. mHeat treatment of the irradiated (~ 2.2kGy) SH-3 sample to various tem peratures (100 °C - 800 'C) for 25 minutes was also performed. ESR spectrum after each step was taken. Intensity of the signal decreased to its minimum value at 350 °C, then another ESR signal with a g-value of 2.003 ±0.001 appeared. Thermal behaviour of this signal showed that it may be due to the carbon radical. ESR studies on shells done so far by various workers have been shortly reviewed in a separate section in chapter 3.