The Ground state property of the optical polaron in low dimensional quantum well type semiconductor systems
  1. Tez No: 9639
  2. Yazar: TANER YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLLA ERÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kuantum Kuyusu Bağlayıcısı, Elektron-Fonon Etkileşmesi, Optik Polaronun Taban Seviyesi Özellikleri Bilim Dalı Kodu 404.05.01 IV, Quantum Well Confinement, The Electron-Phonon Interaction, Ground State Properties of Optical Polaron, Low Dimensionality. Science Code 404.05.01 Üİ
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Kuantum Kuyusu özelliği Gösteren Sistemlerde, Optik Polaron'un Effektif Boyutun Fonksiyonu Olarak, Taban Seviyesi Özellikleri Taner Yıldırım Yüksek Lisans Tezi, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc.Prof. Dr. Atilla Erçelebi Haziran 1990, 54 sahife Polaron Probleminin içeriği tartışıldı. Fröhlich Hamiltoniyeni, elektron île örgü polarizasyon alanı arasındaki etkileşmeyi açıklayan bir model üzerinde çalışılarak çıkarıldı. Bu Hamil- toniyenin çözümlerini bulmak için geliştirilmiş önemli teoriler, yeni baştan değinilip, geçerli olduğu bölgeler tartışıldı. Taban seviyesi enerjisi, etken kütle gibi polaron özellikleri iki ve üç boyutta ayrı, ayrı tartışılıp, aralarındaki ilişki sunuldu. Son olarak, kuantum çukuru içinde bir polaronun taban seviyesi özellikleri, effektif boyutun fonksiyonu olarak, kuvvetli ve zayıf etkileşim bölgelerinde yapıldı. Burada, kullanılan bağlayıcı potensiel elipsoid şeklinde alındı, öyleki, eğimleri bize tek boyuttan iki,iki boyuttanda üç boyuta ve aynı zamanda kuantum nokta'sına kadar olan tüm durumları sürekli bir şekilde takip etme imkanı sağladı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Ground State Property of the Optical Polaron In Low Dimensional Quantum Well Type Semiconductor Systems Taner Yıldırım M.S. in Physics Supervisor: Assoc.Prof. Dr. Atilla Erçelebi June 1990, 54 pages The concept of polarons is discussed. The FrShlich Hamiltonian is derived in study ing a model of a charged particle in interaction with a continuous field of lattice polarization. Main theoretical methods for its solution are reviewed and their validity is discussed. Certain polaron quantities, namely, the self energy and the effective mass are described in the bulk and the purely two dimensional cases, and further the corresponding scaling relations between the three and two dimensional limits are discussed. Within the framework of the strong-coupling (adiabatic) polaron approximation and the perturbation theory, the ground state binding energy of the electron- LO phonon system is retrieved as a function of the effective dimensionality in a quantum well confinement in the extreme limits of strong and weak coupling. The geometry we use is a three dimensional parabolic potential box, the barrier slopes of which can be tuned so as to yield a unified characterisation interpolating between the bulk, the quasi-two and one dimensional limits as well as the quantum well box case.