Investigation of paramagnetic properties of tooth enamels by electron spin resonance (ESR) technique
Diş minelerinin paramanyetik özelliklerinin elektron spin rezonans (ESR) tekniği ile incelenmesi
  1. Tez No: 76091
  2. Yazar: ENVER BULUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AY MELEK ÖZER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ESR, ESR ile yaş tayini, ESR dozimetri, Hidroksiapatit, Diş minesi, ESR, ESR dating, ESR dosimetry, Hydroxyapatite, Tooth enamel IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
ÖZ DIŞ MİNELERİNİN PARAMANYETİK ÖZELLİKLERİNİN ELEKTRON SPİN REZONANS (ESR) TEKNİĞİ İLE İNCELENMESİ Bulur, Enver Doktora Tezi, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ay Melek Özer Ocak 1998, 143 sayfa Aşıklı Höyük ve Paşalar (Türkiye) kazı yerlerinden alınan fosil diş örnekleri Elektron Spin Rezonans (ESR) tekniği ile incelendi. Diş minelerinin ESR spek- trumlarında g değerleri ve gy =1.9977 olan tipik eksenel simetrili sinyal gözlendi. Doz belirleme çalışmalarında kullanılacak en iyi deneysel koşulları bul mak için mikrodalga gücü, modulasyon genliği, örnek miktarı v.b. deneysel para metrelerin ESR sinyaline etkisi araştırıldı. Bazı diş minelerinde doz belirleme için kullanılan eksenel simetrili sinyalin yanısıra g değerleri 2.0056 and 2.0007 olan iki izotropik sinyal daha gözlendi. ESR spektrumlarının dekonvolusyonu diş minesinin g=2 civarındaki sinyallerinin 6 adet Gauss fonksiyonu ile oldukça başarılı bir şekilde ifade edilebileceğini gösterdi. Radyasyon dozu belirlemesi için temel şartlardan olan ESR sinyalinin radyas yon duyarlılığı ve ısıl kararlılığı incelendi. Aşıklı Höyük kazı yerinden toplanan 15 diş minesi ile. yapılan yaş tayini çalışması sonucu ESR yaşlan (7.4-11.3 )± 1.0 ka arasında bulundu. Paşalar kazısından alınan dişlerde ise dentinde biriken yüksek miktardaki radyonüklidlerden dolayı ESR ile yaş tayini yapılamayacağıbelirlendi. ESR çalışmalarına ek olarak, diş minelerinin Termolüminesans (TL) ve Op tik Uyarmalı Luminesans (OUL) özellikleri de incelendi. Diş minesindeki TL sinyalinde radyasyon dozuna bağlı duyarlılık değişimi, pre-doz olayı, gözlendi. Sentetik halofosfatlarla yapılan TL çalışmaları bu malzemelerin dozimetrik amaçla kullanılabileceğini gösterdi. OUL çalışmaları sonucunda radyasyona duyarlı, gö rünür bölgedeki fotonlarla uyarılabilir luminesans sinyali olmamasına karşın uya rım maksimumu 420 nm civarında olan radyasyona duyarlı olmayan bir anti-Stoke emisyonu gözlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF PARAMAGNETIC PROPERTIES OF TOOTH ENAMELS BY ELECTRON SPIN RESONANCE (ESR) TECHNIQUE Bulur, Enver Ph. D. Thesis, Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Ay Melek Özer January 1998, 143 pages Fossil tooth enamels from two excavation sites, namely Aşıklı Höyük and Paşalar in Turkey were investigated using ESR technique. ESR spectra have shown the typical axially symmetric signal with g±=2.0018 and #||=1.9977. The effects of microwave power, modulation amplitude, sample size, sample pretreatments etc. on the ESR signal were studied to optimize the experimental conditions to be used for dose assessment. In addition to the axially symmetric signal, two isotropic signals with #=2.0056 and #=2.0007 were observed where the latter interferes with the line at #=2.0018. Deconvolution of the ESR spectra have shown that the ESR spectra near #=2 of the tooth enamels can be approximated with six gausssian function quite successfuly. Dose response and the thermal stability of the line at #=2.0018 were studied which are essential for a reliable determination of the absorbed radiation dose. Fifteen tooth enamel samples from Aşıklı Höyük have given ages in the range (7.4- 11.3) ± 1.0 ka which are consistent with the expectation of the archaelogists, while the age determination of teeth from Paşalar was not possible due to veryhigh radionuclide concentrations in the dentine. In addition to the ESR studies, the possibilities of using Thermoluminescence (TL) and Optically Stimulated Luminescence (OSL) techniques for assessment of radiation dose in tooth enamel were also checked. The observed predose sensitiza tion of the TL signal in tooth enamel needs more studies for further clarification. TL studies with synthetic halophosphate phosphors have shown that they may be used for dosimetric purposes. OSL studies have shown that there exist no radiation induced signal stimulable by visible photons. Instead a non radiation induced anti-Stoke emission with excitation maxima near- 420 nm was observed.