Moğolistan'ın Bayan-Ölgiy ili Altantsögts ilçesi mikrotoponimleri üzerine bir inceleme
A study on the microtoponyms of Altantsögts district in Bayan-Ölgii province, Mongolia
  1. Tez No: 963860
  2. Yazar: ALTANZUL PAGVADORJ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Altantsögts, yer adları, köken bilgisi, anlam bilgisi, Altantsögts, toponymy, etymology, semantic
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu tez Bayan-Ölgiy ilinin Altantsögts ilçesindeki mikrotoponim adlarına odaklanarak, bu adların nereden geldiği, kim tarafından verildiği, kelime kökenleri ve Moğol kültürü içindeki rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Mikrotoponim adları, coğrafi özellikleri tanımlamak, yönlendirmek ve hafızada tutmak için kullanılan önemli unsurlardır. Özellikle göçebe hayvancılıkla uğraşan Moğollar gibi toprakları en küçük detayına kadar isimlendirmek zorunda olan toplumlar için bu adlar, büyük bir anlam taşımaktadır. Moğollar bu adları yazılı olarak işaretlemezler, bunun yerine ezberlerler ve nesiller arasında aktarırlar. Bu Moğol kültüründeki sözlü geleneklere dayalı bir yaklaşımdır. Mikrotoponimler, Moğol toplumunun coğrafi çevresiyle nasıl etkileşimde bulunduğunu ve çevresel faktörlerin yaşam tarzına nasıl yansıdığını anlamamıza yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the origins, assigners, etymologies, and roles of microtoponym names within Mongolian culture, focusing specifically on the microtoponym names in Altantsögts district of Bayan-Ölgiy province. Microtoponym names are essential elements used to describe, navigate, and retain geographical features in memory. For communities like the Mongols, who are engaged in nomadic herding and need to name the land down to the smallest detail, these names hold great significance. Mongols do not mark these names in writing; instead, they memorize and pass them down through generations. This is an approach rooted in the oral traditions of Mongolian culture. Microtoponyms can help us understand how Mongolian society interacts with its geographical environment and how environmental factors reflect in their way of life.