İdrar yolu enfeksiyonu bakterilerinin izolasyonu tanımlanması ve bazı antibiyotiklere ve genetik tanıya duyarlılıklarının belirlenmesi
Isolation and identification of urinary tract infection bacteria and their susceptibility to some antibiotics and genetic diagnosis
- Tez No: 963895
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SEZGİN, DR. ÖĞR. ÜYESİ WAEL AL-SAMARRAI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Antibiotics, Bacteria, Sensitivity, PZR, Urinary Tract
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İDRAR YOLU ENFEKSİYONU BAKTERİLERİNİN İZOLASYONU TANIMLANMASI VE BAZI ANTİBİYOTİKLERE VE GENETİK TANIYA DUYARLILIKLARININ BELİRLENMESİ Abdulrahman ATTALLAH Çankırı Karatekin Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Mehmet SEZGİN Eş Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Wael AL-SAMARRAI Bu tez çalışmasında Haziran -Ekim 2021 tarihleri arasında, Bağdat'taki Yermuk Eğitim Hastanesi ve Al-Imamein Al-Kadhimaein Hastanesi'ne başvuran ve yaşları (1-60) arasında değişen, idrar yolu enfeksiyonu olduğundan şüphelenilen hastalardan 100 adet, idrar örneği toplanmıştır. Bakteri kültürü sonuçlarına göre %55 oranında idrar yolu enfeksiyonu için pozitif sonuç alınmıştır. Yapılan izolasyon ve teşhis çalışmalarına göre görülen bakteriler arasından Escherichia coli tipinin baskın olduğunu gözlemlenmiştir (%54,5). Pseudomonas aeruginosa bakterisinde ise bu oran en düşük (%3,6) olmuştur. İzole edilen bakterilerin, 8 farklı antibiyotiğe karşı duyarlılıkları araştırılmıştır. Kanlı agarda yapılan fenotipik saptama ile 14 izolatın hemoliz üzerinde %46,66 oranında uygun oldukları tespit edilmiştir. Hemolizden sorumlu genin bir virülans geni olup olmadığını doğrulamak amacıyla da polimeraz zincir reaksiyonu tekniği ile genetik bir tespit çalışması yapılmıştır. 2022, 58 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Antibiyotik, Bakteri, Duyarlılıklar, PZR, İdrar yolu enfeksiyonu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis ISOLATION AND IDENTIFICATION OF URINARY TRACT INFECTION BACTERIA AND THEIR SUSCEPTIBILITY TO SOME ANTIBIOTICS AND GENETIC DIAGNOSIS Abdulrahman ATTALLAH Çankırı Karatekin University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Advisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet SEZGİN Co-Advisor: Asst. Prof. Dr. Wael AL-SAMARRAI In this thesis study, urine samples (100) was obtained from patients aged (1-60) who were admitted to Yermuk Teaching Hospital and Al-Imamein Al-Kadhimaein Hospital in Baghdad between June and October 2021 and were suspected of having urinary tract infection. According to the bacterial culture results, 55% positive results were obtained for urinary tract infection. It was observed that Escherichia coli type was dominant among the bacteria seen according to the isolation and diagnosis studies (54,5%). This rate was the lowest (3,6%) in Pseudomonas aeruginosa bacteria. The susceptibility of the isolated bacteria to 8 different antibiotics was investigated. With the phenotypic determination made on blood agar, it was determined that 14 isolates were suitable on hemolysis with a rate of 46,66%. In order to confirm whether the gene responsible for hemolysis is a virulence gene, a genetic detection study was carried out by polymerase chain reaction technique. 2022, 58 pages