Kamu yönetiminde açık veri: Türkiye'de yerel yönetim uygulama örnekleri üzerinden bir değerlendirme
Open data in public administration: An evaluation based on examples of local administration practices in Türkiye
  1. Tez No: 964000
  2. Yazar: NURAN SAKARYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET SALAHADDİN GEZİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Yönetimi, Yerel Yönetimler, Açık Veri, Şeffaflık, Dijital Dönüşüm, Public Administration, Local Administrations, Open Data, Transparency, Digital Transformation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Dijitalleşme çağı, vatandaşların bilgiye erişim taleplerini ve kamu hizmetlerinin çevrim içi ortamda sunulmasına yönelik beklentilerini artırmış; bu durum, yönetimlerin işleyişlerini dijital platformlara aktarmasını ve veri paylaşımını yaygınlaştırmasını zorunlu kılmıştır. Açık veri, bu dönüşüm sürecinde, kamu yönetiminde şeffaflık, hesap verebilirlik ve katılımcılık ilkelerinin hayata geçirilmesinde stratejik bir araç olarak öne çıkmaktadır. Bu tez, Türkiye'de yerel yönetimlerde açık veri kullanımının mevcut durumunu analiz etmeyi ve iyi uygulama örneklerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Teorik çerçevede açık verinin tanımı, ilkeleri ve kamu yönetimindeki yeri ele alınmış; ardından Güney Kore ve Avustralya gibi açık veri alanında ileri düzeyde uygulamalara sahip ülkelerle karşılaştırmalı bir analiz yapılmıştır. Araştırma, nitel yöntemle yürütülmüş; literatür taraması ve içerik analizi tekniklerinden yararlanılmıştır. Türkiye'de açık veri süreci kapsamında alınan kararlar, geliştirilen projeler ve mevcut politikalar incelenmiş; örneklem olarak seçilen 10 büyükşehir ve 3 ilçe belediyesinin açık veri portalları, içerik analizi yoluyla değerlendirilmiştir. Bu inceleme sürecinde, resmi kurumların yayımladığı belgeler ve raporlar temel veri kaynakları olarak kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, Türkiye genelinde açık veri uygulamalarının kurumsallaşma düzeyinin henüz arzu edilen seviyeye ulaşmadığını göstermektedir. Teknik altyapı eksiklikleri, kurumsal kapasite sınırlılıkları, mevzuat boşlukları ve veri paylaşım kültürünün yeterince gelişmemiş olması, yerel yönetimlerin bu alandaki performansını sınırlayan başlıca faktörlerdir. Çalışma, açık verinin Türkiye'de yerel yönetim düzeyindeki mevcut durumunu kapsamlı biçimde ortaya koyarak hem literatüre kuramsal katkı sunmakta hem de uygulamaya yönelik politika önerileri geliştirmektedir.
Özet (Çeviri)
The digitalization era has increased citizens' demand for access to information and their expectations for the online provision of public services, compelling administrations to transfer their operations to digital platforms and expand data sharing practices. In this transformation process, open data emerges as a strategic tool for implementing the principles of transparency, accountability, and participation in public administration. This thesis aims to analyze the current state of open data use in local governments in Türkiye and to identify best practice examples in this field. The theoretical framework addresses the definition and principles of open data as well as its role in public administration, followed by a comparative analysis with countries such as South Korea and Australia, which have advanced implementations in the field. The research employs a qualitative method, using literature review and content analysis techniques. Decisions, projects, and existing policies within the scope of the open data process in Türkiye were examined, and the open data portals of 10 metropolitan municipalities and 3 district municipalities selected as the sample were evaluated through content analysis. Official documents and reports published by public institutions were used as the main data sources. The findings reveal that the institutionalization level of open data practices in Türkiye has not yet reached the desired level. Factors such as deficiencies in technical infrastructure, limitations in institutional capacity, legal gaps, and an underdeveloped data-sharing culture significantly constrain the performance of local governments in this area. This study provides a comprehensive examination of the current state of open data in local governments in Türkiye, offering both a theoretical contribution to the literature and practical policy recommendations for enhancing open data implementation.