Bir akıllı tersane sahasında malzeme taşıma araçları için bulanık-topsıs yöntemiyle rotaeniyilemesi
Route optimization for material handling vehicles using the fuzzy-topsis method in a smartshipyard area
  1. Tez No: 964014
  2. Yazar: OĞUZCAN EROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA SİNAN YARDIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Tersane, Rota Eniyilemesi, Nesnelerin İnterneti (Nİ), Bulanık-TOPSIS, Çok Ölçütlü Karar Verme, Clarke-Wright, Lojistik 4.0, Smart Shipyard, Route Optimization, IoT, Fuzzy-TOPSIS, Multi-Criteria Decision Making, Clarke-Wright, Logistics 4.0
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Akıllı Ulaşım Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Akıllı Ulaşım Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma, bir akıllı tersane sahasında gerçekleştirilen malzeme taşıma işlerinin daha verimli, sürdürülebilir ve planlı bir şekilde yönetilmesini amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, Nesnelerin İnterneti (Nİ) destekli gerçek zamanlı izleme sistemi ile sahadan elde edilen veriler, rota eniyilemesi ve araç-görev eşleştirmesi için kullanılmaktadır. Tez kapsamında iki farklı yöntem bütünleştirilmiştir. Clarke-Wright Tasarruf Algoritması ve Bulanık-TOPSIS çok ölçütlü karar verme yöntemi. Clarke-Wright algoritması ile tersane sahasında görevli 4 forklift ve 2 traktörün görev noktaları arasındaki taşıma rotaları eniyilenmiştir. Bu algoritma, taşıma mesafesini ve yakıt tüketimini azaltmaya yönelik olarak uygulanmış; ortalama %15'e kadar mesafe tasarrufu ve %10'a kadar yakıt verimliliği sağlandığı tespit edilmiştir. Bulanık-TOPSIS yöntemi ise, oluşturulan rota havuzu içinden her bir rota için en uygun aracı belirlemek amacıyla kullanılmıştır. Karar sürecinde parça sayısı, parça ağırlığı, araç-malzeme ve malzeme-hedef mesafeleri, araç tipi ve yakıt tüketimi gibi altı ölçüt dikkate alınmıştır. Gerçek zamanlı verilerle geliştirilen Python tabanlı xii uygulama sayesinde araç-rota eşleşmelerine ait göreli yakınlık (Cᵢ) puanları hesaplanmış ve en iyi eşleşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu tez, sadece rota eniyilemesi değil, aynı zamanda karar destek sistemlerinin sahada uygulanabilirliğini de göstermekte ve tersanelerde dijital dönüşümün önemli bir örneğini sunmaktadır. Ayrıca, elde edilen çıktıların sürdürülebilirlik,“Yeşil Lojistik, Yeşil Liman ve Akıllı Ulaşım Sistemleri”gibi çağdaş kavramlarla örtüştüğü, sektörel ve çevresel açıdan yüksek değer taşıdığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to manage material handling operations in a smart shipyard environment in a more efficient, sustainable, and systematic manner. In this context, data obtained from the field through an IoT (Internet of Things)-based real-time monitoring system were utilized for route optimization and vehicle-task assignment. The thesis integrates two distinct methods: the Clarke-Wright Savings Algorithm and the Fuzzy-TOPSIS multi-criteria decision-making approach. Using the Clarke-Wright algorithm, the transportation routes between the task points of 4 forklifts and 2 tractors operating within the shipyard were optimized. This algorithm was implemented with the goal of minimizing travel distance and fuel consumption. As a result, up to 15% reduction in travel distance and approximately 10% improvement in fuel efficiency were achieved. The Fuzzy-TOPSIS method was employed to determine the most suitable vehicle for each route from the route pool generated. The decision-making process considered six criteria: number of pieces, weight of pieces, distance between vehicle and material, distance between material and destination, vehicle type, and fuel consumption. A Python-based application developed with real-time data calculated the relative closeness scores (Cᵢ) for vehicle-route pairings and enabled optimal assignments. xiv This thesis not only demonstrates effective route optimization but also showcases the applicability of decision support systems in real operational environments, serving as a notable example of digital transformation in shipyards. Furthermore, the results align with contemporary concepts such as sustainability,“Green Logistics, Green Port, and Intelligent Transportation Systems,”offering significant value both environmentally and sectorally.