Trabzon ilinde yaşayan 20 yaş ve üzeri bireylerde tütün ürünleri kullanımı, alkol kullanımı, alkol kullanım bozukluğu prevalansı ve etkileyen faktörler
Prevalence and associated factors of tobacco use, alcohol consumption, alcohol use disorder among individuals aged 20 and above living in trabzon province
- Tez No: 964018
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR KARAKULLUKÇU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Tütün ürünleri kullanımı, alkol kullanımı ve alkol kullanım bozukluğu prevalansı, prevalence of tobacco product use, alcohol use, alcohol use disorder
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
Özet
Alkol Kullanımı, Alkol Kullanım Bozukluğu Prevalansı ve Etkileyen Faktörler Amaç: Bu araştırmanın amacı Trabzon ilinde yaşayan 20 yaş ve üzeri bireylerde tütün ürünleri kullanımı, alkol kullanımı, alkol kullanımı bozukluğu prevalansı ve etkileyen faktörleri değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel araştırmanın evrenini Trabzon ilinde yaşayan 20 yaş ve üzeri 609222 birey oluşturmaktadır. Örneklem boyutu örneklemin tütün ürünleri kullanımı prevalansı için beklenen prevalansı %28,3, %2,5 sapma, 1 desen etkisi, %30 fire payı değerleri dikkate alınarak Open Epi Programı ile 1620 kişi olarak hesaplanmıştır ve araştırma süreci sonucunda 1730 kişiye ulaşılmıştır. Araştırma kapsamına alınacak Trabzon ilçeleri Trabzon ili sosyoekonomik gelişmişlik düzeyi kademelerine göre belirlenmiştir. Ulaşılacak örneklem yaş ve cinsiyete göre tabakalı rastgele seçim yoluyla belirlenmiştir. 3 bölümden 40 sorudan oluşan anket formunda yer alan sorular yüz yüze görüşme yöntemiyle katılımcılara yöneltilmiştir. Bulgular: Trabzon ilinde herhangi bir tütün ürünü kullanımı prevalansı %33,1 (%95GA 30,9-35,3) iken sigara kullanımı prevalansı %32,7 (%95GA 30,5-34,9), nargile kullanımı %5,3 (%95GA %4,3-6,4), sarma sigara kullanımı %4,1 (%95GA 3,2-5,1), puro pipo kullanımı %2,0 (%95GA 1,4-2,7), E-sigara kullanımı prevalansı %1,3(%95GA 0,8-1,9)'dir. Trabzon ilinde alkollü içkiyi son bir yılda kullananların prevalansı %16,0 (%95GA14,3-17,8), yaşamı boyunca en az bir kez alkollü içki kullanma prevalansı %25,8, alkol kullanımı bozukluğu prevalansı ise %4,4 (%95GA 3,6-5,5)'tür. Sonuç: Çalışmamızda, Trabzon ilinde herhangi bir tütün ürünü kullanımı, alkol kullanımı, alkol kullanımı bozukluğu prevalansı son yıllarda alan yazınında yer alan çalışmalardan daha yüksektir. Tütün ürünleri, alkol kullanımı, alkol kullanımı bozukluğu prevalansı için yaş, cinsiyet, eğitim durumu, kişisel gelir, hane halkı gelir, yaşanılan ilçenin SEGE düzeyi risk faktörleridir. Bu durum öncelikli olarak risk faktörlerine yönelik çözüm odaklı toplumsal müdahalelere ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the prevalence of tobacco use, alcohol use, alcohol use disorder, and the associated factors among individuals aged 20 years and older living in Trabzon province. Materials and Methods: The study population consisted of 609,222 individuals aged 20 years and older residing in Trabzon province. The sample size was calculated as 1,620 individuals using the Open Epi program, considering an expected prevalence of tobacco use of 28.3%, a 2.5% margin of error, a design effect of 1, and a 30% non-response rate. At the end of the study process, 1,730 individuals were reached. The districts of Trabzon to be included in the study were determined according to the socioeconomic development levels of the province. The sample to be reached was selected through stratified random sampling by age and sex. The questions in the questionnaire, which consisted of 40 items in 3 sections, were administered to participants through face-to-face interviews. Results: In Trabzon province, the prevalence of any tobacco product use was 33.1% (95% CI: 30.9–35.3), while the prevalence of cigarette smoking was 32.7% (95% CI: 30.5–34.9), waterpipe use 5.3% (95% CI: 4.3–6.4), roll-your-own cigarette use 4.1% (95% CI: 3.2–5.1), cigar/pipe use 2.0% (95% CI: 1.4–2.7), and e-cigarette use 1.3% (95% CI: 0.8–1.9). The prevalence of alcohol consumption within the past year was 16.0% (95% CI: 14.3–17.8), lifetime prevalence of alcohol use at least once was 25.8%, and the prevalence of alcohol use disorder was 4.4% (95% CI: 3.6–5.5). Conclusion: In our study, the prevalence of any tobacco product use, alcohol use, and alcohol use disorder in Trabzon province was higher than that reported in studies published in recent years. Age, sex, educational status, personal income, household income, and the socioeconomic development level (SEGE) of the district of residence were identified as risk factors for the prevalence of tobacco use, alcohol use, and alcohol use disorder. These findings indicate the need for solution-oriented community interventions primarily targeting these risk factors.