Trafik kazalarında motorlu araç işletenin hukuki sorumluluğu
Legal liability of the motor vehicle operator in traffic accidents
- Tez No: 964019
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEMALE LEYLA BİNGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İşleten, Motorlu Araç, Hukuki Sorumluluk, Zarar, Operator, Motor Vehicle, Legal Liability, Damage
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve yaşam düzeninin gerektirmesi sebepleriyle trafikteki motorlu araç sayısı giderek artmaktadır. Araçların artması trafiğe neden olduğundan kazaları da beraberinde getirmektedir. Bu sebeple trafik kazalarından kaynaklanan zararların tazmini konusu önem kazanmıştır. Motorlu araçların neden olduğu zararlar tehlike sorumluluğu esasına göre tazmin edilir. Bu kapsamda işletenin sorumluluğu bir kusursuz sorumluluk türüdür. Ek kusurun varlığı halinde işletenin sorumluluğu ağırlaşır. İşletenin sorumluluğunun yanında Kanunda, işleten gibi sorumlu olanlar düzenlenmiştir. Zarar görenin korunması ve zararını tazmin etmesinin kolaylaştırılması amacıyla çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Çalışmada, Türk Borçlar Kanunu ve Karayolları Trafik Kanunu'nun ilgili düzenlemeleri değerlendirilmiş, bu sorumluluğun mahiyeti ortaya konmaya çalışılmıştır. Uygulamaya ve düzenlemelere yönelik Doktrindeki eleştirilere yer verilmiş ve Yargıtay Kararları ışığında incelemeler yapılmıştır. Günlük hayatın içinden, sıklıkla karşılaşılan ve genellikle bir uyuşmazlık sonucu çözüme kavuşan, bu zararın tazmini, zarar gören için oldukça önemlidir. Bu sebeple çözüm önerileri ve kanaatlere de yer verilerek alana bir katkı sağlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the number of motor vehicles in traffic is increasing due to the development of technology and the demands of the living order. As the increase in vehicles causes traffic, it also brings accidents. For this reason, the issue of compensation for damages resulting from traffic accidents has gained importance. Damages caused by motor vehicles are compensated on the basis of danger liability. In this context, the operator's liability is a type of strict liability. In case of additional fault, the liability of the operator becomes heavier. In addition to the responsibility of the operator, those who are responsible, such as the operator, are regulated in the Law. Various regulations have been made in order to protect the injured party and facilitate compensation for the damage. In the study, the relevant regulations of the Turkish Code of Obligations and the Highway Traffic Law were evaluated and the nature of this responsibility was tried to be revealed. Criticisms regarding the practice and regulations in the Doctrine were included and examinations were made in the light of the Supreme Court Decisions. Compensation for this damage, which is frequently encountered in daily life and is usually resolved as a result of a dispute, is very important for the injured person. For this reason, an attempt was made to contribute to the field by including solution suggestions and opinions.