Emek kategorilerinin kesişiminde kadınların yoksulluk deneyimleri
Women's poverty experiences at the intersection of labor categories
  1. Tez No: 964022
  2. Yazar: ELİF ERTUĞRUL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇEN ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Yoksulluğu, Toplumsal Cinsiyet, Ücret Patriyarkası, Kadın Emeği, Kamusal Patriyarka, Özel Patriyarka, Women's Poverty, Gender, Wage Patriarchy, Women's Labor, Public Patriarchy, Private Patriarchy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışma, düzenli çalışan kadınlar, mevsimlik işçi kadınlar ve çalışmayan (ev emekçileri) kadınların ev içi ve ev dışı hizmetleri sürecinde yoksulluk deneyimlerini anlamayı amaçlamaktadır. Kadınların yoksulluk deneyimleri, toplumsal cinsiyet rolleri ve patriyarkal yapılarla doğrudan ilişkili bir biçimde şekillenmektedir. Kadınların emek biçimlerinde konumlanmaları, yoksullukla kurdukları ilişkinin niteliğini etkilese de bu deneyimler birçok ortak yapısal öğe içermektedir. Bu çalışmada, kadınların yoksulluk deneyimlerini anlamak için patriyarka merkezli bir yaklaşım benimsenmiştir. Bakım emeğinin kadınlara özgü kabul edilmesiyle birlikte, bu emeğin karşılıksız kalması, kadınların ekonomik bağımsızlık kuramamasına ve yoksulluğun süreklilik kazanmasına zemin hazırlamaktadır. Aynı zamanda farklı emek kategorilerinde yer alan kadınların ev içi ve ev dışı emek süreçleri üzerinden şekillenen yoksulluk deneyimlerinde anlamlı bir ortaklık bulunup bulunmadığını bu ortak deneyimlerin patriyarka ile nasıl ilişkili olduğunu sorgulamaktadır. Bu çalışmanın kuramsal çerçevesi, kadın yoksulluğunun toplumsal cinsiyet ve patriyarka temelinde anlaşılmasını sağlayacak şekilde yapılandırılmıştır. Ev içi ve ev dışı emek ayrımı, ücret patriyarkası, bakım emeği, toplumsal cinsiyet, eğitimde eşitsizlik, kamusal ve özel patriyarka ve sosyal yardımların kadınlaşması gibi kavramlar, kadınların yoksulluk deneyimlerinin yapısal boyutlarını görünür kılmak amacıyla tartışılmıştır. Bu kuramsal yapı, Kadınların gündelik yaşamda maruz kaldıkları çok katmanlı eşitsizliklerin çözümlemesine kuramsal bir zemin sunmaktadır. Nitel araştırma yaklaşımıyla yürütülen çalışmada, derinlemesine görüşme tekniği kullanılarak üç farklı emek kategorisinden katılımcılarla veriler toplanmıştır. Betimsel analiz yöntemiyle çözümlenen bulgular, evlilik öncesi ve evlilik sonrası aile yaşamı, çalışma yaşantısı, eğitim hayatı, dayanışma deneyimleri ve sosyal yardım sistemine yönelik düşünceleri temaları çerçevesinde değerlendirilmiştir. Farklı emek kategorilerinde yer alan kadınların yoksulluk deneyimlerinin birçok noktada ortaklaştığı görülmektedir. Kadınlar, hangi konumda olurlarsa olsunlar, ev içi emek yükü, ekonomik bağımlılık, eğitime erişimde yaşanan eşitsizlikler ve sosyal yardım mekanizmalarıyla kurdukları ilişkilerde benzer toplumsal sınırlılıklarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu deneyimler, patriyarkal yapıların kadın emeğini biçimlendirme yollarıyla doğrudan ilişkilidir. Çalışma, kadınların yoksulluğu yalnızca ekonomik değil, toplumsal cinsiyet temelli bir olgu olarak deneyimlediklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to understand the poverty experiences of regularly employed women, seasonal agricultural workers, and non-working women (housewives) in the context of their involvement in both domestic and external labor processes. Women's experiences of poverty are directly shaped by gender roles and patriarchal structures. While women's positioning within different forms of labor influences the nature of their relationship with poverty, these experiences also share numerous structural commonalities. A patriarchy-centered approach has been adopted to examine women's experiences of poverty in this study. The social perception of care labor as inherently feminine, and its lack of remuneration, hinders women's ability to achieve economic independence and contributes to the persistence of poverty. The study questions whether there are meaningful commonalities in the poverty experiences of women across different labor categories, and how these shared experiences are linked to patriarchal structures. The theoretical framework of the study is structured to enable an understanding of women's poverty based on gender and patriarchy. Concepts such as the division of domestic and external labor, wage patriarchy, care labor, gender, inequality in education, public and private patriarchy, and the feminization of social assistance are discussed to make the structural dimensions of women's poverty visible. This framework offers a basis for analyzing the multi-layered inequalities that women face in their daily lives. The study follows a qualitative research approach and collects data through in-depth interviews with participants from three distinct labor categories. The findings, analyzed using descriptive analysis, are evaluated under themes such as family life before and after marriage, work experiences, educational background, solidarity practices, and perceptions of the social welfare system. The findings indicate that women from different labor backgrounds share many common aspects in their experiences of poverty. Regardless of their labor position, women face similar social constraints in terms of domestic labor burdens, economic dependency, unequal access to education, and their relationship with social welfare mechanisms. These experiences are directly related to the ways in which patriarchal structures shape women's labor. The study demonstrates that poverty is experienced by women not only as an economic issue, but as a gendered social phenomenon.