Exploring the potential of Islamic social finance in the Gambia: A structural equation modelling approach
Gambı̇ya'da İslamı̇ sosyal fı̇nans potansı̇yelı̇nı̇n araştırılması: Bı̇r yapısal denklem modelleme yaklaşımı
  1. Tez No: 964021
  2. Yazar: CHERNO JALLOW
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İslami Mikrofinans, Zekat, Vakıf, Planlı Davranış Teorisi, Gambiya, Islamic microfinance, Zakat, Waqf, Theory of Planned Behavior, The Gambia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Finansı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Son zamanlarda, İslami sosyal finans (ISF) üzerine yapılan araştırmalar araştırmacılar arasinda özel bir ilgi görmektedir. Bu sektörde, İslami mikrofinans, zekat ve vakıf, yoksullar arasinda finansal katılım, yoksulluğun azaltılması ve ekonomik güçlenmenin artırılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bununla birlikte, Gambiya gibi gelişmekte olan bir ülkede, nüfusun yaklaşık %95'i Müslüman olmasına rağmen, İGF araçları hakkinda sinırlı benimseme ve farkindalık ile İGF az gelişmiş olmaya devam etmektedir. Dolayısıyla, bu çalışma Gambiya'da İslami mikrofinans kullanma niyetini etkileyen faktörleri keşfetmeyi ve aynı zamanda ülkedeki İslami mikrofinans kurumlarının karşılaştığı zorlukları araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma ayrıca, bu kurumların zekat ve vakfın fon seferberliği aracı olarak kullanımına ilişkin algılarinı araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmada karma bir metodoloji yaklaşımı kullanılmış, nicel yaklaşım 518 katılımcı ile yapılan ankete dayalı olarak yapısal eşitlik modeli kullanılarak analiz edilmiştir. Ayrıca, İslami mikrofinans kurumlarının yöneticileri ile mülakat yapmak için nitel yaklaşım kullanılmıştır. Nicel analizden elde edilen bulgular, tutum, öznel norm ve algılanan davranışsal kontrolün Gambiya'da İslami mikrofinans kullanma niyeti üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca analizler, tutumun farkindalık ve bilgi ile İslami mikrofinans kullanma niyeti arasinda önemli bir aracılık rolü oynadığını ortaya koymaktadır. Bu arada, nitel görüşmelerden elde edilen bulgular, İslami mikrofinans kurumlarının karşılaştığı yasal zorluklar, farkindalık eksikliği ve İslami finans uzmanlığindaki kapasite kısıtlamaları gibi zorlukları vurgulamaktadır. Ayrıca nitel analiz, İslami mikrofinans kuruluşlarının yoksullara ve girişimcilere yönelik şeriata uygun hizmetleri geliştirmelerini desteklemek amacıyla fon seferberliği için zekât ve vakıflardan henüz yararlanılmadığinı göstermektedir. Bulgular ışığında bu araştırma, İslami mikrofinansin benimsenme davranışı üzerine teorik ve pratik katkılar sunmaktadır. Çalışma, düzenleyiciler, İslami mikrofinans kurumları ve politika yapıcılar için önemli tavsiyeler sunmaktadır. İslami mikrofinansin büyümesini teşvik etmek ve nihayetinde Gambiya'da finansal kapsayıcılığı ve yoksulluğun azaltılmasinı sağlamak için kamuoyu bilinçlendirme programlarının geliştirilmesine, düzenleyici çerçevelerin iyileştirilmesine ve zekat ve vakfin stratejik kullanımına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Recently, research on Islamic social finance (ISF) has been a particular interest among researchers. Within this sector, Islamic microfinance, zakat, and waqf plays a significant role in enhancing financial inclusion, poverty alleviation, and economic empowerment among the impoverished. Nonethless, in a developing country like The Gambia, ISF remains underdeveloped, with limited adoption and awareness about ISF instruments even though about 95% of the population is Muslim. Hence, this study seeks to explore the factors that influence the intention to use Islamic microfinance in the Gambia while also exploring the challenges faced by the Islamic microfinance institutions in the country. Furthermore, the study seeks to explore the perceptions of these institutions regarding the use of Zakat and waqf as funds mobilization tools. The study utilized a mixed-methodology approach, with the quantitative approach analyzed based on survey with 518 respondents by employing structural equation model. Further, the qualitative approach was employed to conduct an interview with managers of Islamic microfinance institutions. The findings from the quantitative analysis established that attitude, subjective norm, and perceived behavioral control exerts a significant influence on intention to use Islamic microfinance in the Gambia. Additionally, the analyses reveal that attitude plays a significant mediating role between awareness and knowledge and the intention to use Islamic microfinance. Meanwhile, findings from the qualitative interviews highlights the challenges Islamic microfinance institutions are confronted with, including regulatory challenges, lack of awareness, and capacity constraints in Islamic finance expertise. Additionally, the qualitative analysis shows that there is untapped utilization of zakat and waqf for fund mobilizations in supporting Islamic microfinance institutions to advanced shariah compliant services to the poor and entrepreneurs. In light of the findings, this research offers theoretical and practical contributions on Islamic microfinance adoption behavior. The study provides significant recommendations for regulators, Islamic microfinance institutions, and policymakers. There is a need for enhanced public awareness programs, improved regulatory frameworks, and strategic utilization of zakat and waqf to promote the growth of Islamic microfinance, which ultimately drive financial inclusion and poverty alleviation in The Gambia.