Devlet memurlarının yenilikçilik ve girişimcilik kavramı hakkındaki düşünceleri: Menteşe (Muğla) ilçesi örneği
Civil servants' thoughts on innovation and entrepreneurship: the case of Menteşe (Muğla) district
  1. Tez No: 964032
  2. Yazar: VEYSEL ŞEHMUS KAPLANGİRAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN KUTUKIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Yenilikçilik, Devlet Memurluğu, Menteşe, Entrepreneurship, Innovation, Civil Servant, Menteşe
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeniilikçilik ve Girişimcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Yenilikçilik ve girişimcilik kavramlarının önemi son yıllarda belirgin bir biçimde artmaktadır. Yenilikçi ve girişimci ruha sahip olan insanların sayıca çok olduğu toplumlar ekonomik ve sosyal yönden kalkınmış olan toplumlardır. İnsanlık tarihini incelediğimizde her yeni gelişmenin bir sonrakine zemin hazırladığı ve merak duygusunun insanlığın ilerlemesi için temel duygu olduğu bilinmektedir. Bu kapsamda günümüze uzanan tarihsel süreçte, özellikle son yüzyılda girişimcilik kavramı büyük önem arz etmektedir. Ampirik gözlemlerimiz girişimci kişilerin dinamik yapılar içinde var olduğunu, bu kişilerin özel sektörde çalışmaya eğilimli olduğu yönündedir. Devlet memuriyetinde çalışan, sabit geliri olan ve günlük rutin işler yapan kişilerin yenilik ve değişime açık olmadığı yönünde kanılar da mevcuttur. Ancak devlet memurluğu statüsünde istihdam edilen kişilerde de yenilikçi ve girişimcilik özelliklerinin olmadığını varsaymak da doğru değildir. Bu çalışmada Muğla İli Menteşe İlçesinde yaşayan ve farklı kamu kurumlarında 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre istihdam edilen kamu personellerinin yenilikçilik ve girişimcilik kavramları ile ilgili düşünceleri sorulmuştur. Araştırma sürecinde farklı kamu kurumlarında çalışan toplam 325 gönüllü katılımcıya anketimiz uygulanmış olup, çalışmamızın amacı; Menteşe İlçesinde çalışan devlet memurlarının yenilikçilik ve girişimcilik özelliklerinin var olup olmadığını araştırmaktır. Bununla birlikte eğer uygun imkanlar oluştuğu taktirde bu kişiler arasından da girişimci ruha sahip kişilerin, yenilikçi ve girişimci düşüncelerini hayata geçirip geçirmeme istekleri de analiz edilmiştir. Bu çalışmadan elde edilecek sonuçlar; devlet memurluğu kadrosunda istihdam edilen yenilikçilik ve girişimcilik özelliklerine sahip olan bireylerin varlığına işaret edilerek motivasyonlarının arttırılması, kamu kaynaklarının etkin kullanılması, toplumun yararına olan projeler üretilmesi ve toplumdaki devlet memurlarının yenilikçi ve girişimci olmadıkları yönündeki kanıyı değiştirmek adına önem arz etmektedir. Çalışmanın bulguları analiz edildiğinde; Menteşe İlçesinde çalışan devlet memurlarının çalışma hayatlarının kurallarına karşı yüksek uyum gösterdikleri fakat bu durumun kendilerinde zamanla monotonluk hissine kapılmalarına neden olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca devlet memurlarının yeni fikirlere açık oldukları, yenilikçi ve girişimci ruha sahip oldukları, ellerindeki imkanların artması halinde yeni fikir ve düşüncelerini hayata geçirebilecekleri de bu çalışmanın neticesinde ortaya çıkmıştır. Buna ek olarak kamunun memurlara yönelik olarak, iç girişim hareketlerini yaygınlaştırması, personeli kendi mezun olduğu alana yönelik istihdam etmesi ve çeşitli mevzuat düzenlemeleriyle devlet memurlarının da girişimcilik yönlerinin açığa çıkarılması ile birlikte sosyal ve ekonomik hayata olan katkılarının arttırılması gerekmektedir. Çalışma sonucunda elde edilen istatistiki veriler ayrıntılı bir biçimde analiz edilerek ortaya çıkan sonuçlarla ilgili çeşitli öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The importance of the concepts of innovation and entrepreneurship has been increasing significantly in recent years. Societies where the number of people with innovative and entrepreneurial spirit is high are economically and socially developed societies. When we examine the history of humanity, it is known that each new development paves the way for the next and that curiosity is the basic emotion for the progress of humanity. In this context, the concept of entrepreneurship has been of great importance in the historical process extending to the present day, especially in the last century. Our empirical observations indicate that entrepreneurial people exist in dynamic structures and that these people tend to work in the private sector. There are also opinions that people working in the civil service, who have a fixed income and do daily routine work, are not open to innovation and change. However, it is not correct to assume that people employed in the civil service status do not have innovative and entrepreneurial characteristics. In this study, the opinions of public personnel living in the Menteşe District of Muğla Province and employed in different public institutions according to the Civil Servants Law No. 657 were asked about the concepts of innovation and entrepreneurship. During the research process, a total of 325 volunteer participants working in different public institutions were surveyed, and the aim of our study was to investigate whether civil servants working in the Menteşe District have innovative and entrepreneurial characteristics. In addition, if suitable opportunities arise, the desire of those with entrepreneurial spirit among these individuals to implement their innovative and entrepreneurial ideas was also analyzed. With the results to be obtained from this study; It is important to point out the existence of individuals with innovative and entrepreneurial characteristics employed in the civil service cadre, to increase their motivation, to use public resources effectively, to produce projects that benefit the society, and to change the perception in the society that civil servants are not innovative and entrepreneurial. When the findings of the study are analyzed; It was understood that civil servants working in the Menteşe District show high compliance with the rules of their working lives, but this situation causes them to feel monotonous over time. In addition, it has been revealed as a result of this study that civil servants are open to new ideas, have an innovative and entrepreneurial spirit, and can implement new ideas and thoughts if their opportunities increase. In addition, the public should expand internal initiative movements for civil servants, employ personnel in the field they graduated from, and increase the contribution of civil servants to social and economic life by revealing their entrepreneurial aspects through various legislative arrangements. The statistical data obtained as a result of the study are analyzed in detail and various suggestions are presented regarding the results.