Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam'da merhamet
Compassion in Judaism Christianity and Islam
- Tez No: 964075
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAHİM AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Dinler Tarihi, Merhamet, Yahudilik, Hıristiyanlık, İslam, History of Religions, Mercy, Judaism, Christianity, Islam
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmada Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam'da merhamet kavramı kutsal kitaplar bağlamında incelenmiştir. Bu üç dinin kutsal kitaplarında yer alan merhamete yönelik ifadelerin analiz edilmesi bu dinlerin merhamet ile ilgili görüşlerinin ortaya çıkarılması anlamında önem arz etmektedir. Araştırmada merhametin ilahi ve beşerî yönleri detaylı bir şekilde ele alınarak ilahi merhametin yaratılışın ve varlığın devamı için kaynak olduğu; beşeri merhametin ise insanlar arası ilişkilerde ve toplumların sağlıklı bir şekilde varlık göstermesine dayanak olduğunu vurgulanmıştır. Tanrının tüm varlıklara merhamet ettiği ve insanların da merhamet etmesi gerektiği ifade edilmiştir. Bu araştırmada Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam'da merhametin önemini ortaya koymak için üç din literatürünün incelenmesi amaçlanmıştır. Merhametin bu din mensuplarının hayatlarında ne ifade ettiği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Merhamet edilmesi istenen varlıklar incelenerek merhametin kimlere, ne şekilde gösterildiği incelenmiştir. Merhametli birey ve toplumların oluşması için merhamet duygusunun, bütünleştirici yönüne vurgu yapılmıştır. İnsanın varlık aleminde saygın ve şerefli bir konum elde edebilmesi için merhametin önemli bir duygu olduğu belirtilmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde merhamet kavramı, çalışmanın önemi, yöntem ve kaynakları ele alınmaktadır. Birinci bölümde Yahudilikte, ikinci bölümde Hıristiyanlıkta ve üçüncü bölümde İslam dini özelinde merhametin önemi üzerinde durulmuştur. Yahudilikte Tanrının merhametinin mahiyeti ve kimlere merhamet edilmesi gerektiğini incelenmiştir. Tanrının İsrailoğullarına olan aşırı merhametinin sonucu olarak ortaya çıkan merhametsizlik örneklerini ele alınmaktadır. Hıristiyanlıkta merhameti temsil eden İsa'nın yaklaşımı üzerinde durulmaktadır. İslam'da Allah'ın merhametinin önemi ile birlikte peygamberin merhamet uygulamalarını ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırma sonunda üç dinde de merhametin Tanrı kaynaklı ve kutsal metinlerde önemle üzerinde durulan bir kavram olduğu, merhamete zıt temalar işlenmiş olsa da merhametin bu dinlerin merkezinde bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the concept of mercy in Judaism, Christianity and Islam was examined in the context of the holy books. Analyzing the expressions about mercy in the holy books of these three religions is important in terms of revealing the views of these religions on mercy. In the study, the divine and human aspects of mercy were examined in detail and it was emphasized that divine mercy is the source for the continuation of creation and existence; and human mercy is the basis for the healthy existence of societies and relationships between people. It was stated that God has mercy on all beings and that people should also show mercy. In this study, it was aimed to examine the literature of three religions in order to reveal the importance of mercy in Judaism, Christianity and Islam. It was tried to reveal what mercy means in the lives of the members of these religions. The beings that are asked to be shown mercy were examined and it was examined to whom and in what way mercy is shown. The integrative aspect of the feeling of mercy was emphasized for the formation of compassionate individuals and societies. It was stated that mercy is an important feeling for people to achieve a respectable and honorable position in the world of existence. The study consists of three parts. The introduction section covers the concept of mercy, the importance of the study, the method and sources. The first section focuses on the importance of mercy in Judaism, the second section in Christianity and the third section in Islam. The nature of God's mercy in Judaism and who should be shown mercy are examined. Examples of mercilessness that emerged as a result of God's excessive mercy to the Israelites are discussed. The approach of Jesus, who represents mercy in Christianity, is emphasized. In Islam, the importance of God's mercy and the prophet's practices of mercy are tried to be revealed. As a result of the research, it was concluded that mercy is a concept originating from God and emphasized in the holy texts in all three religions, and that mercy is at the center of these religions even though themes opposing mercy are discussed. ,