Kent yoksulluğu bağlamında üniversite öğrenci yoksulluğu: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kötekli Yerleşkesi örneği
University student poverty in the context of urban poverty: the case of Mugla Sıtkı Koçman Unıversıty Koteklı Campus
  1. Tez No: 964090
  2. Yazar: EDANUR PEYNİRCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU AÇIK TURĞUTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Kent Yoksulluğu, Öğrenci Yoksulluğu, Yoksulluk Kültürü, Poverty, Urban Poverty, Student Poverty, Culture of Poverty
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Yoksulluğun ekonomik, sosyal ve kültürel yansımaları üzerine sosyal bilimciler tarafından 19. yüzyıldan bu yana çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Ancak kentsel yoksulluk, daha yakın dönemde önem kazanan bir kavramdır ve bu alandaki çalışmalar giderek artmaktadır. Kentsel yoksulluk; düzensiz ve yetersiz gelir, sınırlı kamusal hizmetlere erişim, güvencesiz barınma koşulları, sosyal dışlanma ve kültürel sermaye eksikliği gibi çok boyutlu sorunları kapsamaktadır. Bu çalışma, kentsel yoksulluğun Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrencilerin eğitim yaşamları, sosyal katılım olanakları ve genel iyi olma halleri üzerindeki etkilerini analiz etmeyi amaçlamıştır. Bu bağlamda, ekonomik krizlerin derinleştirdiği yoksulluğun üniversite öğrencileri üzerindeki çok boyutlu etkilerini anlamayı hedeflemiştir. Bu araştırmada hem kesitsel tarama deseni kullanılmış hem de nitel veri toplama tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırma kapsamında, 18 ile 25 yaşları arasında değişen 30 üniversite öğrencisiyle derinlemesine bireysel görüşmeler yapılmıştır. Katılımcıların ekonomik, sosyal ve kültürel yoksunluk deneyimleri detaylı bir şekilde incelenmiştir. Araştırmada, öğrencilerin barınma, beslenme, ulaşım, sosyal etkinliklere katılım ve eğitim materyallerine erişim gibi temel ihtiyaçlarını karşılarken yaşadıkları sorunlara odaklanılmıştır. Elde edilen veriler;“sosyo-demografik özellikler”,“yoksulluk ve yoksunluk algısı”,“günlük yaşamda sosyal hayata dahil olma”,“Muğla'da öğrenci olmak ve öğrenci deneyimleri”,“kültürel sermaye yetersizliğinin akademik sürece etkisi”ve“ekonomik sorunlar karşısında direniş biçimleri”temaları üzerinden analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında öğrencilerin yoksulluğa yönelik düşüncelerine ve deneyimlerine ait bulgular elde edilmiştir. Böylelikle çalışma sonucuna uygun öneriler sunulmuştur. Araştırma bulguları, katılımcıların ailelerinde kendilerinden önce üniversite deneyimine sahip bireyler olmadığı ve bu durumun katılımcılara kültürel sermaye açısından dezavantaj yaşattığı yönündedir. Bununla birlikte kira fiyatlarının yüksekliği, yaşam giderlerinin artması ve temel ihtiyaçlara erişimde yaşanan güçlükler, öğrencilerin ekonomik yönden zorlandığını ortaya koymaktadır. Katılımcıların ifadeleri, yoksulluğun yalnızca ekonomik bir eksiklikten ibaret olmadığını; aynı zamanda sosyal, kültürel ve psikolojik boyutlarıyla çok boyutlu bir toplumsal sorun olduğunu ortaya koymaktadır. Katılımcılar arasında yoksulluğa ilişkin algılarda farklılıklar görülmüştür. Bazı katılımcılar yoksulluğu bireysel bir sorun olarak değerlendirirken, bazıları bunun yapısal ve toplumsal bir mesele olduğunu kabul etmektedir. Araştırmanın bulguları, öğrenci yoksulluğunun yalnızca bireysel gayretlerle aşılmasının mümkün olmadığını, bu sorunun etkili ve bütüncül sosyal politikalarla ele alınması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Various studies have been conducted by social scientists on the economic, social and cultural repercussions of poverty since the 19th century. However, urban poverty is a concept that has gained importance in the more recent period and studies in this area are increasing. Urban poverty; It covers multidimensional problems such as irregular and insufficient income, limited access to public services, precarious housing conditions, social exclusion and lack of cultural capital. This research aimed to reveal the effects of urban poverty on the educational life, social participation and psychological status of students studying at Muğla Sıtkı Koçman University. In the study, cross-sectional survey method and qualitative data collection techniques were used together. Within the scope of the study, in-depth interviews were conducted with 30 university students between the ages of 18-25. The economic, social and cultural deprivation experiences of the participants were examined in detail. The research focused on the problems experienced by students in meeting their basic needs such as accommodation, nutrition, transportation, participation in social activities and access to educational materials. The data obtained;“socio-demographic characteristics”,“perception of poverty and deprivation”,“being a student in Muğla and student experiences”and“forms of resistance in the face of economic problems”. In this context, in-depth interviews were conducted with thirty people, fifteen women and fifteen men, who are studying at the Kötek campus of Muğla Sıtkı Koçman University. The obtained data were interpreted by blending them with the relevant literature. Within the scope of the research, findings were obtained regarding the students' thoughts and experiences towards poverty. Thus, suggestions were presented in accordance with the results of the study. The findings of the research reveal that most of the participants do not have university-educated individuals in their families, pointing to a lack of cultural capital. In addition, high rental prices, increasing living costs and difficulties in meeting basic needs show that students face serious economic difficulties. In addition, participants evaluate poverty not only as an economic phenomenon, but also with its social, cultural and psychological dimensions; This shows that poverty is a multidimensional problem. There were differences in perceptions of poverty among the participants. Some respondents consider poverty to be an individual problem, while others recognize that it is a structural and societal issue. Research findings reveal that student poverty is difficult to overcome through individual efforts and needs to be supported by comprehensive social policies.