4-6 yaş Kuran kurslarında kullanılan Diyanet yayınları hikâye kitaplarının din eğitimi açısından değerlendirilmesi
Evaluation of Religious education perspective of story books used in Quran courses for 4-6-year-olds
- Tez No: 964153
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT YAŞAR AŞIKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din eğitimi, hikâye kitapları, okul öncesi eğitim, 4-6 yaş, Diyanet Yayınları, Kur'an kursu, Religious education, storybooks, early childhood, ages 4–6, Diyanet Publications, Qur'an course
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Din eğitimi, bireyin doğuştan getirdiği dini eğilimlerin farkına varmasını, bu eğilimleri bilinçli bir şekilde anlamlandırarak hayata yansıtmasını amaçlayan önemli bir eğitim alanıdır. Özellikle erken çocukluk döneminde verilen din eğitiminin, çocuğun inanç ve değer dünyasının temellerini attığı bilinmektedir. Bu dönemde çocuklara sunulan içeriklerin onların gelişim düzeylerine uygun, sade, somut ve ilgi çekici olması büyük önem taşımaktadır. Hikâye kitapları, bu özellikleri taşıyan etkili öğretim araçlarından biridir. Bu yüksek lisans tezinde, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 4-6 yaş grubu Kur'an kurslarına yönelik hazırlanan hikâye kitapları din eğitimi açısından değerlendirilmiştir. Araştırmada, hem bu kitapların teknik, içerik ve görsel açıdan değerlendirmesi yapılmış, hem de Kur'an kursu öğreticilerinin bu kitaplara yönelik görüşleri analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, hikâyelerin çocukların dini ve ahlaki gelişiminde etkili bir yöntem olduğu, somutlaştırma yoluyla soyut kavramların anlaşılmasını kolaylaştırdığı ve öğrenmeyi daha kalıcı hâle getirdiği belirlenmiştir. Diyanet Yayınları'na ait kitapların genel olarak yaş grubuna uygun olduğu görülmekle birlikte, bazı kitaplarda kullanılan dilin karmaşıklığı, tekrar eden görseller veya pedagojik eksiklikler gibi alanlarda iyileştirmeye açık noktalar olduğu da tespit edilmiştir. Bu çalışma, din eğitiminde hikâye kitaplarının rolünü ortaya koyarak hem literatüre hem de sahada çalışan eğitimcilere katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Religious education aims to help individuals become aware of their innate religious tendencies and to internalize these tendencies in a conscious and meaningful way. It is widely acknowledged that religious education provided during early childhood plays a critical role in shaping a child's belief system and value structure. At this stage, educational materials should be developmentally appropriate, concrete, engaging, and easy to understand. Storybooks stand out as effective tools that embody these qualities. This master's thesis evaluates the storybooks published by the Turkish Presidency of Religious Affairs (Diyanet) for use in Qur'an courses targeting children aged 4 to 6, from the perspective of religious education. The study includes both a content, visual, and technical analysis of the selected books, as well as an examination of the opinions of Qur'an course instructors regarding these publications. The findings indicate that storytelling is an effective method in fostering children's religious and moral development, as it simplifies abstract concepts and supports long-term learning. While Diyanet Publications are generally appropriate for the target age group, certain issues such as complex language, repetitive visuals, and some pedagogical shortcomings have also been identified. This study aims to contribute to the literature and serve as a practical resource for educators working in the field of early childhood religious education.