Amoksisilin ve potasyum klavulanat ilaç etkin maddelerinin analizleri ve fotokatalitik giderimleri için yöntem geliştirilmesi
Method development for the analysis and photocatalytic degradation of the active pharmaceutical ingredient amoxicillin and potassium clavulanate
- Tez No: 964258
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DÖNAY YUVALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Amoksisilin, Fotokatalitik Bozunma, Manyetik Çinko Oksit, Miktar Tayini, Potasyum Klavulanat, Yeşil HPLC, Amoxicillin, Green HPLC, Magnetic Zinc oxide, photocatalytic degradation, Potassium Clavulanate, Quantification
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Yüksek basınçlı sıvı kromatografisi yöntemi ilaç analizlerinde en sık kullanılan yöntemlerin başında gelmektedir. İlaç etkin maddelerinin üretiminde kalite kontrol analizleri, farklı matrikslerde izleme analizleri ve klinik analizler için yeni yöntemler sürekli geliştirilmektedir. Geliştirilen yöntemlerin mevcut yöntemlere göre daha etkili, avantajlı ve çevre dostu olması günümüz dünyasında önemlidir. Bu amaçla sık kullanılan antibiyotik ilaç etkin maddelerinden Amoksisilin ve Potasyum Klavulanat için yeşil HPLC yöntemi geliştirilmiştir. Geliştirilen yöntem analitik metod validasyon parametrelerine göre valide edilöiştir. Analiz yönteminin kısa ve eş zamanlı olması hem çevreci hem de ekonomik katkılar sağlamıştır. Çalışmanın devamında Amoksisilin ve Potasyum Klavulanat'ın fotokatalitik giderimi için manyetik çinko oksit kompoziti sentezlenip; ilaç etkin maddelerinin fotokatalitik bozunmaları incelenmiştir. Yapılan çalışmalar ile sık kullanılan antibiyotik etkin maddelerin tayini için yeni yeşil HPLC yöntemi geliştirilmiş, antibiyotik ilaç atıklarının giderimi için alternatif yöntem oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
High pressure liquid chromatography is one of the most frequently used methods in pharmaceutical analysis. New methods are constantly being developed for quality control analysis of drug active ingredients in production, monitoring analysis in different matrices and clinical analysis. It is important that the developed methods are effective and advantageous than the existing methods and are environmentally friendly in today's world. For this purpose, a green HPLC method was developed for Amoxicillin and Potassium Clavulanate, which are commonly used antibiotic drug active ingredients. The developed method is suitable for analytical method validation parameters. The shortness and simultaneously of the analysis method provided both environmental and economic contributions. In the continuation of the study, magnetic zinc oxide composite was synthesized for the photocatalytic removal of Amoxicillin and Potassium Clavulanate and photocatalytic degradation of drug active ingredients was investigated. With the studies, a new green HPLC method was developed for the determination of commonly used antibiotic active ingredients and an alternative method was created for the removal of antibiotic drug wastes.