Kedilerde endotrekeal tüp uygulamasının göz içi basınca etkisi
Effect of endotracheal tube placement on intraocular pressure in cats
  1. Tez No: 964261
  2. Yazar: CEYDA DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SITKICAN OKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Cat, endotracheal tube, intraocular pressure, rebound tonometer
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Kedilerde endotrakeal tüp (ETT) uygulamasının göz içi basıncı (GİB) üzerine olası etkilerini değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Çalışmada 30 adet kedi, ırk ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın iki gruba ayrıldı: ETT grubu ve kontrol grubu. Her iki grupta rebound tonometre ile başlangıç (T0), sedasyon (Td), ve anestezi (Tp) ölçümleri ve ilk 15 dakikalık (T1, T5, T10, T15) ölçümler alındı. ETT grubunda ek olarak ekstübasyon sonrası ilk 15 dakika (Te, Te5, Te10, Te15) ölçümleri kaydedildi. Bulgular: Genel karşılaştırmada, gruplar (ETT ve kontrol) arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmedi. Grup-zaman etkileşimi de istatistiksel açıdan anlamlı bulunmadı. ETT grubunda T10 ve T15 zaman noktalarındaki değerlerin ekstübasyon dönemine kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu belirlendi (p < 0.05). dinamiklerinde etkili bir faktör olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the possible effects of endotracheal tube (ETT) placement on intraocular pressure (IOP) in cats. Material and method: In the study, 30 cats were divided into two groups without distinction of race or gender: ETT group and control group. In both groups, baseline (T0), sedation (Td), and anesthesia (Tp) measurements and the first 15 delivery (T1, T5, T10, T15) measurements were recorded using a rebound tonometer. In the ETT groups, measurements were additionally recorded for the first 15 minutes after extubation (Te, Te5, Te10, Te15). Results: In the overall comparison, no significant differences were found between the groups (ETT vs. control). The interaction between group and time was also not statistically significant. However, in the ETT group, the values at T10 and T15 were significantly higher compared to the extubation period (p < 0.05). Conclusion: These findings suggest that the presence of an ETT and the extubation process may play an important role in the dynamics of IOP in cats.