Genç erişkinlerde çocukluk çağı travmalarının eş seçme stratejileri üzerine etkisinin incelenmesi
An investigation of the impact of childhood traumas on mate selection strategies in young adults
  1. Tez No: 964397
  2. Yazar: LEYLA DADASHLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT AKCANBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travması, Eş Seçme Stratejileri, Eş Seçimi, Genç Erişkinlik, Childhood Trauma, Mate Selection Strategies, Partner Selection, Young Adulthood
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, çocukluk çağı travmalarının genç erişkin bireylerin eş seçme stratejileri üzerindeki yordayıcı etkileri incelenmeye alınmıştır. Anket çalışması için araştırma evreni İstanbul ilindeki çeşitli üniversiteler, örneklemi de yaşları 18 ile 39 arasında değişen, bu üniversitelerde öğrenim görmeye devam eden, 124'ü (%67,8) kadın, 59'u (%32,2) erkek olmak üzere toplam 183 genç erişkinler olarak seçilmiştir. Katılımcılara uygulanan Demografik Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Travma Ölçeği (CTQ-28) ve Eş Seçme Stratejileri Envanteri (ESSE) uygulanmıştır. Bu çalışma nicel bir çalışma olup, elde edilen veriler İBM SPSS (Statistical Package for Social Sciences) Statistics 30.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında, cinsiyete göre tüm değişkenler karşılaştırılmış; ayrıca katılımcıların romantik ilişki deneyimlerinin olup olmamasına, mevcut ilişkilerinin türüne göre eş seçme stratejileri incelenmiştir. Aynı zamanda, değişkenler arasındaki ilişkiler korelasyon analizleriyle değerlendirilmiş ve çocukluk çağı travmalarının eş seçme stratejileri üzerindeki yordayıcı gücü regresyon analizleriyle test edilmiştir. Hiyerarşik regresyon analizi bulgularına göre, özellikle duygusal ihmal, fiziksel istismar ve duygusal istismar gibi travma alt boyutlarının, katılımcıların eş seçme stratejilerinden aile kurumu ve güven, aşk ve çocuk bakımı gibi alt boyutlarıyla anlamlı düzeyde ilişkili olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgular literatür ışığında tartışılmış ve klinik uygulamalarda dikkate alınabilecek önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the predictive effects of childhood traumas on mate selection strategies among young adult individuals. The research population consists of students from various universities in Istanbul, while the sample comprises 183 single young adults between the ages of 18 and 39, including 124 females (67.8%) and 59 males (32.2%), who were actively enrolled in undergraduate education at the time of data collection. The data were collected using the Demographic Information Form, the Childhood Trauma Questionnaire (CTQ-28), and the Partner Selection Strategies Inventory (PSSI/ESSE). This is a quantitative study, and the data were analyzed using IBM SPSS Statistics 30.0. Within the scope of the research, all variables were compared by gender. In addition, mate selection strategies were examined in relation to participants' romantic relationship experiences and the type of current relationship. The relationships between the variables were analyzed through correlation tests, and the predictive power of childhood traumas on mate selection strategies was evaluated using regression analyses. Findings from the hierarchical regression analysis revealed that certain subtypes of trauma—particularly emotional neglect, physical abuse, and emotional abuse—were significantly associated with specific mate selection strategies, including family institution and trust, love, and childcare dimensions. The results were discussed in the light of existing literature, and implications for clinical practice were presented.