Kardiyopulmoner baypas esnasında sürekli kan gazı monitörizasyonu kullanılan ve kullanılmayan hastaların kardiyopulmoner baypas çıkışı hematokrit ve laktat değerlerinin retrospektif karşılaştırılması
Retrospective comparison of cardiopulmonary bypass output hematocrit and lactate values in patients with and without continuous blood gas monitoring during cardiopulmonary bypass
- Tez No: 964435
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KOCAİLİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner bypass, sürekli kan gazı analiz, Kan gazı analizi, Laktat düzeyi, Hematokrit değeri, Retrospektif çalışma, Kan gazı parametreleri, Cardiopulmonary bypass, continually blood gas analysis, Blood gas analysis, Lactate level, Hematocrit value, Retrospective study, Blood gas parameters
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Perfüzyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Perfüzyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma, kardiyopulmoner baypas (CPB) sırasında sürekli kan gazı monitörizasyonu kullanımının, hastaların laktat, hematokrit ve akım miktarı değerleri üzerindeki etkilerini retrospektif olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, sürekli kan gazı monitörizasyonu izleme uygulamalarının klinik sonuçlar üzerindeki etkilerini değerlendirerek, bu alandaki eksikliklere ışık tutmayı hedeflemektedir. Çalışmada, sürekli kan gazı monitörizasyonu kullanılan (15 olgu) ve kullanılmayan (15 olgu) hastalar arasındaki laktat, hematokrit ve akım hızı değerlerini karşılaştırmıştır. Sonuçlar, sürekli kan gazı kullanılan grupta laktat seviyelerinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu (p=0,0209) tespit edilmiştir. Hematokrit değerleri açısından ise, her iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p=0,55). Akım miktarı değerleri incelendiğinde, sürekli kan gazı monitörizasyonu kullanılan hastalarda ortalama akım hızının, kullanılmayan hastalara göre anlamlı derecede yüksek çıktığı tespit edilmiştir (p=0,00007). Bu bulgular, sürekli kan gazı monitörizasyonu kullanımının kardiyopulmoner baypas esnasındaki metabolik durumu iyileştirebileceğini ve hemodinamik kontrolü artırdığını ortaya koymaktadır. Ayrıca, laktat düzeylerinin düşmesinin doku oksijenlenmesinin iyileştiğini gösterdiği belirtilmektedir. Kardiyopulmoner baypas işlemi sırasında sürekli kan gazı monitörizasyonu izleme sisteminin rutin bir uygulama haline getirilmesi önerilmektedir. sürekli kan gazı monitörizasyonu kullanımının uzun dönemdeki etkilerini değerlendirmek amacıyla, postoperatif morbidite ve mortalite oranlarının izlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to retrospectively examine the effects of continuous blood gas monitoring use during cardiopulmonary bypass (CPB) on patients' lactate, hematocrit and flow rate values. The study aims to shed light on the deficiencies in this area by evaluating the effects of continuous blood gas monitoring applications on clinical outcomes. The study compared lactate, hematocrit and flow rate values between patients with (15 cases) and without (15 cases). The results showed that lactate levels were statistically significant in the continuous blood gas monitoring group (p=0.0209). There was no significant difference between the two groups in terms of hematocrit values (p=0.55). When the flow rate values were examined, it was determined that the average flow rate was significantly higher in patients who used continuous blood gas monitoring compared to those who did not use it (p=0.00007). These findings reveal that continuous blood gas use can improve metabolic status after cardiopulmonary bypass and increase hemodynamic control. In addition, it is stated that the decrease in lactate levels indicates improved tissue oxygenation. It is recommended that the continuous blood gas monitoring system be made a routine practice during cardiopulmonary bypass. In order to evaluate the long-term effects of continuous blood gas monitoring use, it is recommended to monitor postoperative morbidity and mortality rates.