Modelling dispersal and connectivity of Antarctic krill in the Lazarev Sea and adjacent seas
Antarktik krillerin Lazarev Denizi ve bitişik denizlerde dağılım ve bağlılıklarını modelleme
  1. Tez No: 964476
  2. Yazar: BULUT ÇAĞDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BETTINA ANDREA FACH SALİHOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Deniz Bilimleri, Marine Science
  6. Anahtar Kelimeler: Modelleme, Modelling
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Deniz Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Oşinografi Ana Bilim Dalı
Özet
Zooplankton türü Antarktika krili (Euphausia superba), Güney Okyanusu ekosisteminde kilit bir organizma olup, Antarktik denizi besin ağının temel bileşeni olarak kabul edilmektedir. Antarktika krili, ağırlıklı olarak Kutup Cephesi'nin güneyinde, bu çalışmanın odak noktası olan Lazarev Denizi de dahil olmak üzere, Antarktika'nın her yerine bulunmaktadır. Bu çalışmada, küresel, birleşik fiziksel-biyokimyasal model FESOM-REcoM2 ve bir Lagranç Parçacık İzleme modelinden elde edilen çıktılardan oluşan komplike modelleme sistemi, Lazarev Denizi krili popülasyonunun çevre denizlerdeki popülasyonlarla bağlantısını simüle etmek için kullanılmıştır. Taşıma yolları boyunca farklı kril gelişim evrelerinin hayatta kalma ve büyüme süreçleri simüle edilmiş ve birleşik modelden elde edilen besin konsantrasyonları, kril Birey Bazlı Modeli'nde girdi olarak kullanılmıştır. Simülasyonlar, Lazarev Denizi krilinin büyük ölçüde Riiser-Larsen Denizi'nden gelen kril ile (%60) karşılanabileceğini ve popülasyonun %39'unun yerel Lazarev Denizi popülasyonuna katılarak muhafaza olabileceğini göstermektedir. Lazarev Denizi'nden gelen krillerin Weddell Denizi'ndeki farklı bölgelerle bağlantısı ve ACC'ye taşınması, ayrıca Lazarev Denizi'nin güneydoğusunda ve Maud Yükseltisi etrafındaki muhafaza alanları da gösterilmektedir. Kril büyüme simülasyonları, deniz buzu alglerinin larval büyüme için bir besin kaynağı olarak önemini, mekansal ve mevsimsel farklılıkların hayatta kalma ve büyüme üzerindeki etkisini göstermektedir. Çalışma, Lazarev Denizi'nin Güney Okyanusu'nun komşu denizleriyle olan bağlantısını göstermekle birlikte, kril popülasyonun bir kısmının kendi kendine çoğalma potansiyelinin yüksek olduğunu da göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The zooplankton species Antarctic krill, Euphausia superba, is a key organism in the Southern Ocean ecosystem that is recognized as a main component of the Antarctic marine food web. Antarctic krill is distributed all around Antarctica predominantly south of the Polar Front, including the Lazarev Sea the focus of this study. In this study a complex modeling system consisting of output from the global, coupled physical-biochemical model FESOM-REcoM2 and a Lagrangian Particle Tracking model is used to simulate the connectivity of the Lazarev Sea krill population with populations from surrounding seas. The survival and growth of different krill developmental stages along transport paths are simulated extracting food concentrations from the coupled model as inputs to an Individual Based Model of krill. Simulations show that Lazarev Sea krill may be supplied largely by krill from the Riiser-Larsen Sea (60%) while 39% of the population may be retained to recruit to the local Lazarev Sea population. Further, connectivity of krill originating in the Lazarev Sea with different regions in the Weddell Sea and the tranporttransport into the ACC is shown, as well as retention areas located in the southeastern Lazarev Sea and near Maud Rise. Krill growth simulations show the importance of sea ice algae as a food source for larval growth, the effect of spatial and seasonal variances on survival and growth. The study shows the interconnectivity of the Lazarev Sea with adjacent seas of the Southern Ocean but at the same time points to a high potential for part of the population being self-recruiting.