Menopoz sonrası kadınlarda reformer pilatesin depresyon uyku düzeni ve yaşam kalitesi üzerine etkilerinin araştırması
A study on the effects of reformer pilates on depression, sleep patterns, and quality of life in postmenopausal women
- Tez No: 964519
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET BİÇKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Menopoz, Sağlık, Reformer Pilates, Depresyon, Uyku Düzeni, Yaşam Kalitesi, Menopause, Health, Reformer Pilates, Depression, Sleep Patterns, Quality of Life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma menopoz sonrası kadınlarda reformer pilatesin depresyon, uyku düzeni ve yaşam kalitesi üzerine etkilerinin araştırılması amacıyla yapıldı. Bu amaç ile menopoz dönemindeki 60 hasta 2 gruba ayrıldı. Katılımcılar rastgele seçim yöntemiyle deney ve kontrol grubu olarak iki gruba ayrıldı. Deney grubundaki katılımcılar, haftanın 3 günü fizyoterapi merkezinde 45-60 dakika süren reformer pilates seanslarına katıldı. Kontrol grubundaki katılımcılar ise herhangi bir fiziksel aktivite yapmadı. Deney ve kontrol grupları arasında ön test ve son test puanlarının karşılaştırılması amacıyla normal dağılım sergileyen değişkenlerde bağımsız gruplar için t-testi, normal dağılım sergilemeyen değişkenlerde ise Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Yapılan istatistiksel analizlerde; menopoz dönemindeki kadınların reformer pilates yapmaları halinde depresyon, uyku düzeni ve yaşam kalitesi açısından iyileşme gösterdikleri saptandı. Çalışmadan elde edilen sonuçlar, menopoz dönemindeki kadınların reformer pilates egzersizleri yapmalarının depresyon eğilimini azalttığını, uyku düzeni oluşturulmasını sağladığını ve yaşam kalitesini artırdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effects of reformer pilates on depression, sleep patterns, and quality of life in postmenopausal women. For this purpose, 60 menopausal patients were divided into two groups. Participants were randomly assigned to an experimental and a control group. Participants in the experimental group participated in 45-60 minute reformer pilates sessions at a physiotherapy center three days a week. Participants in the control group did not engage in any physical activity. To compare pretest and posttest scores between the experimental and control groups, the independent samples t-test was used for normally distributed variables and the Mann-Whitney U test was used for non-normally distributed variables. Statistical analyses revealed that menopausal women who practice reformer pilates experienced improvements in depression, sleep patterns, and quality of life. The study results indicate that reformer pilates exercises reduce the tendency for depression, help establish a sleep pattern, and improve quality of life in menopausal women.