Menopoz sonrası kadınlarda uygulanan pelvik taban egzersizlerinin üriner inkontinans ve yaşam kalitesi üzerine etkileri
Effects of pelvic floor exercises on urinary incontinence and quality of life in postmenopausal women
  1. Tez No: 964520
  2. Yazar: MARYAM KARAMI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET BİÇKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Menopoz, Sağlık, Pelvik Taban Egzersizleri, Üriner İnkontinans, Yaşam Kalitesi, Menopause, Health, Pelvic Floor Exercises, Urinary Incontinence, Quality of Life
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma, menopoz sonrası dönemde üriner inkontinans yaşayan kadınlarda pelvik taban egzersizlerinin etkinliğini incelemeyi amaçlayan bir araştırmadır. Çalışma tasarımında istatistiksel analiz kullanılarak örneklem büyüklüğü hesaplanmış ve toplam 60 birey üzerinde gerçekleştirilmesi yeterli görülmüştür. Araştırmaya rastgele seçim yöntemiyle 45 / 70 yaş arası menopoz tanısı alan bireyler dahil edilecektir. Katılımcılar, bilgisayar tabanlı rastgele atama yöntemi ile iki gruba ayrılacaktır: 1) deney grubu (pelvik taban egzersizleri yapan grup) ve 2) kontrol grubu (herhangi bir egzersiz yapılmayacak). Deney Grubu: 6 hafta boyunca, Haftada 3 gün fizyoterapi merkezinde 45-60 dakika süren pelvik taban egzersizleri programına katılacaktır. Kontrol Grubu: Bu grup, hiçbir fiziksel aktivite yapmayacaktır, çalışmanın başlangıcında ve bitişinde testler uygulanacaktır. Veri Toplama anketleri Üriner İnkontinans Yaşam Kalitesi Ölçeği (I-QOL): Katılımcıların üriner inkontinans semptomlarını değerlendirmek amacıyla Incontinence Quality of Life (I-QOL) anketi uygulanacaktır. Pelvik Taban Distres Envanteri (PFDI-20) SF-36 (Short Form 36) Sağlık Anketi – Yaşam Kalitesi Ölçeği: Katılımcıların genel sağlık durumunu ve yaşam kalitesini değerlendirmek için uygulanacaktır. Ulaşılan sonuçlar pelvik taban egzersizlerinin üriner inkontinans ve yaşam kalitesi
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effectiveness of pelvic floor exercises in women experiencing urinary incontinence during the postmenopausal period. The study design employed statistical analysis to calculate the sample size, and a total of 60 individuals was deemed sufficient. Individuals diagnosed with menopause between the ages of 45 and 70 will be included in the study using a random selection method. Participants will be divided into two groups using a computer-based random assignment method: 1) the experimental group (pelvic floor exercises) and 2) the control group (no exercises). The experimental group will participate in a 45-60 minute pelvic floor exercise program at a physiotherapy center three days a week for 6 weeks. The control group will not engage in any physical activity and will be tested at the beginning and end of the study. Data Collection Questionnaires •Urinary Incontinence Quality of Life Scale (I-QOL): The Incontinence Quality of Life (I-QOL) questionnaire will be administered to evaluate the urinary incontinence symptoms of the participants. Pelvic Floor Distress Inventory (PFDI-20) SF-36 (Short Form 36) Health Survey – Quality of Life Scale: It will be administered to evaluate the general health status and quality of life of the participants. The results show that pelvic floor exercises have a significant effect on urinary incontinence and quality of life.