Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun bölgesel üretim kapasitesini arttırmadaki rolü: Akhisar Zeytin İhtisas Organize Sanayi Bölgesi örneği
The role of the Agriculture and Rural Development Support Institution in increasing regional production capacity: The case of Akhisar Olive Specialized Organized Industrial Zone
- Tez No: 964525
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Tarım, Akhisar Zeytin İhtisas Organize Sanayi, Agriculture, Akhisar Olive Specialized Organized Industry
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 338
Özet
Bu çalışmada; Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan itibaren yaşadığı kırsal kalkınma çabaları tarihsel süreçte yaşanılan değişimler ekseninde incelendikten sonra, ülkemizin güncel kırsal kalkınma politikalarının önemli bir aktörü olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun Akhisar İlçesi Süleymanlı Mahallesinde kurulan Zeytin İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde yeni kurulan işletmelere verdiği destekler özelinde bölgesel üretime katkıları değerlendirilmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde konun genel çerçevesini çizebilmek adına“kırsal alan ve kırsal kalkınma kavramları açıklanmış”sonrasında tarihsel gelişimini anlatabilmek için cumhuriyetin ilk yıllarından günümüze kadar ülkemizdeki kırsal kalkınma çaba ve çalışmaları işlenmiştir. Planlı dönem öncesi kırsal kalkınma çalışmaları, kalkınma planlarında kırsal kalkınmaya yönelik yaklaşımlar ve günümüz kırsal kalkınma politikalarımıza yön veren stratejiler, planlar ve uygulayıcılar anlatılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, Avrupa Birliği tarafından aday ülkeler için sağlanan katılım öncesi mali yardım aracı olan İPA ve İPA'nın kırsal kalkınma bileşeni olan İPARD incelenmiştir. Avrupa Birliğinin genişleme sürecinde aday ülkelerin birlik müktesebatına yaklaştırılması için kullanılan katılım öncesi programları tarihsel süreçte incelenmiş; daha sonra kırsal kalkınma alanında güncel uygulama olan İPARD fonlarının ülkemizde kullana akredite kurum olan Tarım ve Kırsal kalkınmayı Desteleme Kurumu hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde Akhisar bölgesinin en önemli tarımsal gelir kaynaklarından olan zeytin ve türevlerinin üretimi hakkında genel bilgiler verildikten sonra 2017 yılında faaliyete geçen Türkiye'nin zeytin işleme hakkındaki ilk özel ihtisas bölgesi olan“Akhisar Zeytin İhtisas Organize Sanayi Bölgesi”ve bu bölgede Tarım ve Kırsal kalkınmayı Desteleme Kurumu'ndan destek alarak kurulan zeytin işleme işletmeleri değerlendirilmiştir. Çalışmanın son bölümünde genel olarak Türkiye'de uygulanan kırsal kalkınma politika ve uygulamaları ve Tarım ve Kırsal kalkınmayı Desteleme Kurumu'nun katkıları değerlendirilmiş; bütünsel ve bölgesel kırsal kalkınma politika ve uygulamaları hakkında öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study; after examining the rural development efforts experienced by the Republic of Turkey since its foundation in the context of the changes experienced in the historical process, the contributions of the Agriculture and Rural Development Support Institution, an important actor of our country's current rural development policies, to regional production were evaluated, especially in terms of the support it provided to newly established enterprises in the Olive Specialized Organized Industrial Zone established in Süleymanlı Neighborhood of Akhisar District. In the first part of the study, in order to draw the general framework of the subject, the concepts of“rural area and rural development”were explained, and then in order to explain its historical development, the rural development efforts and studies in our country from the early years of the republic to the present day were discussed. Rural development studies before the planned period, approaches to rural development in development plans, and strategies, plans and implementers that guide our current rural development policies are explained. In the second part of the study, the pre-accession financial aid tool provided by the European Union for candidate countries, IPA, and the rural development component of IPA, IPARD, were examined. The pre-accession programs used to bring candidate countries closer to the acquis communautaire during the expansion process of the European Union were examined in historical process; then, information was given about the Agriculture and Rural Development Support Institution, which is the accredited institution that uses the IPARD funds, which is the current application in the field of rural development, in our country. In the third part of the study, after giving general information about the production of olives and their derivatives, which are the most important agricultural income sources of the Akhisar region, the first specialization zone in Turkey for olive processing,“Akhisar Olive Specialized Organized Industrial Zone”, which started operating in 2017, and the olive processing enterprises established in this region with support from the Agriculture and Rural Development Support Institution were evaluated. In the last part of the study, rural development policies and practices implemented in Turkey in general and the contributions of the Agriculture and Rural Development Support Institution were evaluated; suggestions were presented about holistic and regional rural development policies and practices.